Fortsätt till huvudinnehåll

Pinklax med god quinoa



Sugen på något supergott och snabbt till middag? Pinklax (och även chumlax) är vildfångad fisk som inte innehåller de gifter som odlade laxar har. De innehåller därmed inte heller färgämnen via pellets som ges till odlade laxar som ger ett så falskt rosa fiskkött. Nej, pinklax eller chumlax ändrar färg utifrån vad de naturligt ätit. Därför kan dess fiskkött ibland vara lite gråare i färgen, men är ändå fylld av nyttigheter såsom vitamin D, B12, B3, fosfor, selen och omega 3. En annan lax du tryggt kan välja som inte innehåller så mycket gifter kommer från Findus och ekologisk lax.
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)

När jag steker lax så brukar jag kika på sidan på fiskfilén och se när värmen kommit upp till mitten av filén, då vänder jag den och steker klart på andra sidan. På så sätt blir den inte överstekt utan saftig och fin. Köttet skivar sig då så fint när man delar på den. 

Quinoa är så otroligt användbart och är supergott. Det är ett glutenfritt frö, men behöver ligga i vatten några timmar eller över natten för att få bort ett ämne som heter saponiner. Det är ett naturligt ämne som finns i fröet och är till för att hindra skadeinsekter. Ett trick om man har bråttom är att sjuda fröna i mycket vatten. Då försvinner mycket av det ämnet ut med vattnet som du sedan häller bort. Ibland sköljer jag av quinoan efter kokningen och värmer sedan på fröna lite med en klick smör i kastrullen och strör på lite herbamare örtsalt. MUMS!
Jag tycker själv att röd och svart quinoa är godast och har en lite härligt nötig smak. Den vita är lite beskare.  

Ekologiska produkter

Quinoa 
1 kyckling- eller grönsaksbuljong
1-2 chumlax eller pinklax-filéer /pers
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Basilika, färska blad
Salladslök 
Paprika
Smör, rumsvarmt
Ev balsamvinäger
Kokosolja till stekning


  • Skölj quinoan och sjud den i mycket vatten tillsammans med buljongtärning i 18-20 min. Vattnet får inte koka för då kan det bli mosigt. 
  • Skiva salladslöken, paprikan och hacka basilikabladen. 
  • Krydda fiskfiléerna med örtsalt och snåla inte på citronpepparn. Stek dem på svag- till medelvärme i kokosolja. 
  • Häll av vattnet från quinoan. Blanda ner en klick smör, paprika, salladslök och hackad basilika. Smaksätt med örtsalt. Ibland kan jag höja smakerna med några droppar balsamvinäger.
  • Ringla över olivolja vid servering. 


Ät gott och lev väl!

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...