Sugen på något supergott och snabbt till middag? Pinklax (och även chumlax) är vildfångad fisk som inte innehåller de gifter som odlade laxar har. De innehåller därmed inte heller färgämnen via pellets som ges till odlade laxar som ger ett så falskt rosa fiskkött. Nej, pinklax eller chumlax ändrar färg utifrån vad de naturligt ätit. Därför kan dess fiskkött ibland vara lite gråare i färgen, men är ändå fylld av nyttigheter såsom vitamin D, B12, B3, fosfor, selen och omega 3. En annan lax du tryggt kan välja som inte innehåller så mycket gifter kommer från Findus och ekologisk lax.
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)
När jag steker lax så brukar jag kika på sidan på fiskfilén och se när värmen kommit upp till mitten av filén, då vänder jag den och steker klart på andra sidan. På så sätt blir den inte överstekt utan saftig och fin. Köttet skivar sig då så fint när man delar på den.
Quinoa är så otroligt användbart och är supergott. Det är ett glutenfritt frö, men behöver ligga i vatten några timmar eller över natten för att få bort ett ämne som heter saponiner. Det är ett naturligt ämne som finns i fröet och är till för att hindra skadeinsekter. Ett trick om man har bråttom är att sjuda fröna i mycket vatten. Då försvinner mycket av det ämnet ut med vattnet som du sedan häller bort. Ibland sköljer jag av quinoan efter kokningen och värmer sedan på fröna lite med en klick smör i kastrullen och strör på lite herbamare örtsalt. MUMS!
Jag tycker själv att röd och svart quinoa är godast och har en lite härligt nötig smak. Den vita är lite beskare.
Quinoa
1 kyckling- eller grönsaksbuljong
1-2 chumlax eller pinklax-filéer /pers
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Basilika, färska blad
Salladslök
Paprika
Smör, rumsvarmt
Ev balsamvinäger
Ev balsamvinäger
Kokosolja till stekning
- Skölj quinoan och sjud den i mycket vatten tillsammans med buljongtärning i 18-20 min. Vattnet får inte koka för då kan det bli mosigt.
- Skiva salladslöken, paprikan och hacka basilikabladen.
- Krydda fiskfiléerna med örtsalt och snåla inte på citronpepparn. Stek dem på svag- till medelvärme i kokosolja.
- Häll av vattnet från quinoan. Blanda ner en klick smör, paprika, salladslök och hackad basilika. Smaksätt med örtsalt. Ibland kan jag höja smakerna med några droppar balsamvinäger.
- Ringla över olivolja vid servering.

Kommentarer
Skicka en kommentar