Fortsätt till huvudinnehåll

Pinklax med god quinoa



Sugen på något supergott och snabbt till middag? Pinklax (och även chumlax) är vildfångad fisk som inte innehåller de gifter som odlade laxar har. De innehåller därmed inte heller färgämnen via pellets som ges till odlade laxar som ger ett så falskt rosa fiskkött. Nej, pinklax eller chumlax ändrar färg utifrån vad de naturligt ätit. Därför kan dess fiskkött ibland vara lite gråare i färgen, men är ändå fylld av nyttigheter såsom vitamin D, B12, B3, fosfor, selen och omega 3. En annan lax du tryggt kan välja som inte innehåller så mycket gifter kommer från Findus och ekologisk lax.
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)

När jag steker lax så brukar jag kika på sidan på fiskfilén och se när värmen kommit upp till mitten av filén, då vänder jag den och steker klart på andra sidan. På så sätt blir den inte överstekt utan saftig och fin. Köttet skivar sig då så fint när man delar på den. 

Quinoa är så otroligt användbart och är supergott. Det är ett glutenfritt frö, men behöver ligga i vatten några timmar eller över natten för att få bort ett ämne som heter saponiner. Det är ett naturligt ämne som finns i fröet och är till för att hindra skadeinsekter. Ett trick om man har bråttom är att sjuda fröna i mycket vatten. Då försvinner mycket av det ämnet ut med vattnet som du sedan häller bort. Ibland sköljer jag av quinoan efter kokningen och värmer sedan på fröna lite med en klick smör i kastrullen och strör på lite herbamare örtsalt. MUMS!
Jag tycker själv att röd och svart quinoa är godast och har en lite härligt nötig smak. Den vita är lite beskare.  

Ekologiska produkter

Quinoa 
1 kyckling- eller grönsaksbuljong
1-2 chumlax eller pinklax-filéer /pers
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Basilika, färska blad
Salladslök 
Paprika
Smör, rumsvarmt
Ev balsamvinäger
Kokosolja till stekning


  • Skölj quinoan och sjud den i mycket vatten tillsammans med buljongtärning i 18-20 min. Vattnet får inte koka för då kan det bli mosigt. 
  • Skiva salladslöken, paprikan och hacka basilikabladen. 
  • Krydda fiskfiléerna med örtsalt och snåla inte på citronpepparn. Stek dem på svag- till medelvärme i kokosolja. 
  • Häll av vattnet från quinoan. Blanda ner en klick smör, paprika, salladslök och hackad basilika. Smaksätt med örtsalt. Ibland kan jag höja smakerna med några droppar balsamvinäger.
  • Ringla över olivolja vid servering. 


Ät gott och lev väl!

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...