Fortsätt till huvudinnehåll

Pinklax med god quinoa



Sugen på något supergott och snabbt till middag? Pinklax (och även chumlax) är vildfångad fisk som inte innehåller de gifter som odlade laxar har. De innehåller därmed inte heller färgämnen via pellets som ges till odlade laxar som ger ett så falskt rosa fiskkött. Nej, pinklax eller chumlax ändrar färg utifrån vad de naturligt ätit. Därför kan dess fiskkött ibland vara lite gråare i färgen, men är ändå fylld av nyttigheter såsom vitamin D, B12, B3, fosfor, selen och omega 3. En annan lax du tryggt kan välja som inte innehåller så mycket gifter kommer från Findus och ekologisk lax.
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)

När jag steker lax så brukar jag kika på sidan på fiskfilén och se när värmen kommit upp till mitten av filén, då vänder jag den och steker klart på andra sidan. På så sätt blir den inte överstekt utan saftig och fin. Köttet skivar sig då så fint när man delar på den. 

Quinoa är så otroligt användbart och är supergott. Det är ett glutenfritt frö, men behöver ligga i vatten några timmar eller över natten för att få bort ett ämne som heter saponiner. Det är ett naturligt ämne som finns i fröet och är till för att hindra skadeinsekter. Ett trick om man har bråttom är att sjuda fröna i mycket vatten. Då försvinner mycket av det ämnet ut med vattnet som du sedan häller bort. Ibland sköljer jag av quinoan efter kokningen och värmer sedan på fröna lite med en klick smör i kastrullen och strör på lite herbamare örtsalt. MUMS!
Jag tycker själv att röd och svart quinoa är godast och har en lite härligt nötig smak. Den vita är lite beskare.  

Ekologiska produkter

Quinoa 
1 kyckling- eller grönsaksbuljong
1-2 chumlax eller pinklax-filéer /pers
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Basilika, färska blad
Salladslök 
Paprika
Smör, rumsvarmt
Ev balsamvinäger
Kokosolja till stekning


  • Skölj quinoan och sjud den i mycket vatten tillsammans med buljongtärning i 18-20 min. Vattnet får inte koka för då kan det bli mosigt. 
  • Skiva salladslöken, paprikan och hacka basilikabladen. 
  • Krydda fiskfiléerna med örtsalt och snåla inte på citronpepparn. Stek dem på svag- till medelvärme i kokosolja. 
  • Häll av vattnet från quinoan. Blanda ner en klick smör, paprika, salladslök och hackad basilika. Smaksätt med örtsalt. Ibland kan jag höja smakerna med några droppar balsamvinäger.
  • Ringla över olivolja vid servering. 


Ät gott och lev väl!

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att