Fortsätt till huvudinnehåll

Pinklax med god quinoa



Sugen på något supergott och snabbt till middag? Pinklax (och även chumlax) är vildfångad fisk som inte innehåller de gifter som odlade laxar har. De innehåller därmed inte heller färgämnen via pellets som ges till odlade laxar som ger ett så falskt rosa fiskkött. Nej, pinklax eller chumlax ändrar färg utifrån vad de naturligt ätit. Därför kan dess fiskkött ibland vara lite gråare i färgen, men är ändå fylld av nyttigheter såsom vitamin D, B12, B3, fosfor, selen och omega 3. En annan lax du tryggt kan välja som inte innehåller så mycket gifter kommer från Findus och ekologisk lax.
(Odlade laxar göds även för att bli extra feta och giftet lagras i fettet). Du hittar Pinklax och Chumlax i frysdisken likväl som den ekologiska och den från Findus. Färsk lax bör undvikas då den oftast är odlad.
Undvik även förorenade fiskar från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Jag har lagt upp en lista på bra lax i detta inlägg (klickbar länk)

När jag steker lax så brukar jag kika på sidan på fiskfilén och se när värmen kommit upp till mitten av filén, då vänder jag den och steker klart på andra sidan. På så sätt blir den inte överstekt utan saftig och fin. Köttet skivar sig då så fint när man delar på den. 

Quinoa är så otroligt användbart och är supergott. Det är ett glutenfritt frö, men behöver ligga i vatten några timmar eller över natten för att få bort ett ämne som heter saponiner. Det är ett naturligt ämne som finns i fröet och är till för att hindra skadeinsekter. Ett trick om man har bråttom är att sjuda fröna i mycket vatten. Då försvinner mycket av det ämnet ut med vattnet som du sedan häller bort. Ibland sköljer jag av quinoan efter kokningen och värmer sedan på fröna lite med en klick smör i kastrullen och strör på lite herbamare örtsalt. MUMS!
Jag tycker själv att röd och svart quinoa är godast och har en lite härligt nötig smak. Den vita är lite beskare.  

Ekologiska produkter

Quinoa 
1 kyckling- eller grönsaksbuljong
1-2 chumlax eller pinklax-filéer /pers
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Basilika, färska blad
Salladslök 
Paprika
Smör, rumsvarmt
Ev balsamvinäger
Kokosolja till stekning


  • Skölj quinoan och sjud den i mycket vatten tillsammans med buljongtärning i 18-20 min. Vattnet får inte koka för då kan det bli mosigt. 
  • Skiva salladslöken, paprikan och hacka basilikabladen. 
  • Krydda fiskfiléerna med örtsalt och snåla inte på citronpepparn. Stek dem på svag- till medelvärme i kokosolja. 
  • Häll av vattnet från quinoan. Blanda ner en klick smör, paprika, salladslök och hackad basilika. Smaksätt med örtsalt. Ibland kan jag höja smakerna med några droppar balsamvinäger.
  • Ringla över olivolja vid servering. 


Ät gott och lev väl!

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...