Fortsätt till huvudinnehåll

Sommar-omelett med melon och färska örter



Alltså, jag är ju smått gaaaalen i omeletter. Det finns ju så mycket man kan göra och fylla dem med. Nyttigt som bare den är det också. Fräscht t.ex med frukt och härliga örter. Sommar och sol på en tallrik!
Jag köper nitritfritt bacon och det är inte lika salt som det andra konstgjorda med röksmaker och färgämnen (som de säger är konserveringsmedel....konstigt att det funkar lika bra utan, hmmm).

Jag gillar att steka lite vitkål så den blir lite knäckig i smaken och tomaterna blir fyllda med vitaminer. Osten blir smält och blir sådär gooey. Aaaaah!
Att servera den med härlig frukt såsom melon och färska örter gör den riktigt somrig. 

Ibland gör jag min omelett med bara ägg och en liiiten skvätt vatten, men ibland pytsar jag även i en eller ett par teskedar kokosmjölk. Den blir då lite krämigare och känns mer mättande.



1 port

Omelett:
2 ägg
1 tsk vatten
1 tsk kokosmjölk (inte nödvändigt, men gott)
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar

Fyllning:
1 stjälk selleri i bitar
2 cocktailtomater i kvartar
½ pkt nitritfritt bacon i bitar
1 dl vitkål i strimlor (valfritt)
1 msk finriven ost ex svecia, herrgård eller pramesan
örtsalt
avokadoolja till stekning

Till servering:
1/4 cantaloupemelon (den innehåller inte så mycket kolhydrater och är söt och god)
färska örter ex basilika och timjan


  • Förbered grönsakerna och baconet
  • Värm upp avokadoolja i en stekpanna (inte teflon)
  • Stek bacon, vitkål om du väljer att ta med det, tomater och selleri på medelvärme tills baconet och vitkålen fått fin färg. Strö över lite örtsalt under stekningen. 
  • Vispa upp ingredienserna till omeletten och häll smeten över grönsakerna. Vicka pannan och lyft omeletten mellan varven så att smeten kan rinna in under omeletten. Sänk eventuellt värmen. 
  • Riv över osten när omeletten börjar stagnera. Dra bort stekpannan från spisen och låt osten smälta. 
  • Tippa försiktigt över omeletten på en tallrik så den rullar ihop sig. 
  • Servera med melon och färska örter


Njut av en somrig omelett och kanske som jag... med en kopp nybryggt hett kaffe.

Text

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...