Fortsätt till huvudinnehåll

Morsdag och underbar älgskavsgryta




Denna helg var helt magisk. Det var bara solen som inte ville infinna sig. Jag började med att slå upp mina blå till kaffe serverad på sängen och en vas med ängsblommor. Finns det nåt vackrare?
Sedan kom svärmor med man på besök och C slet som ett litet djur i köket. Han lagade mat (älgskavsgryta, kokade kaffe, diskade och före allt detta hade han dammsugit och torkat golven. Jag var mest som en stolsprydnad den dagen *fniss.
Min dotter befinner sig dock över 60 mil från mig i den stora hufvudstaden, men hon skrev så vackert till mig på facebook.

"Detta är min mamma. Hon är en superhjälte för hon kan bryta sig genom naturlagar för att finnas där, älska och stötta.

Hon är kvinnan med det största hjärtat jag någonsin mött och tacksamheten över att just hon är min mamma går inte att beskriva.

Mamma, jag kommer aldrig någonsin kunna återgälda allt du gjort för mig. För du har inte bara fött mig, du har gett mig livet och lärt mig leva. Allt jag kan säga är Tack och att jag älskar dig. Ska försöka leva med kärlek i mitt hjärta för att hedra dig och allt du är".

Ni förstår väl att jag blev helt tagen.
Underbara dotter!


RECEPT ÄLGSKAVSGRYTA

750 g älgytterlår, fryst och bara en aning tinad, eller fryst färdig skav som finns att köpa.
Kantareller,valfri mängd
1 stor eller 2 små gula lökar, hackade (valfritt)
3 dl grädde och eventuellt en skvätt syrad grädde
1,5 msk kalvfond
1,5 msk viltfond
1 tsk tomatpuré
1-2 tsk svartvinbärsgelé
Örtsalt eller oraffinerat (grått) havssalt
Nymalen svartpeppar
4 krossade enbär
syltlök (se till att den är utan glukossirap)
Smör till stekning
Frysta lingon till servering (valfritt)

  1. Skär köttet i tunna skivor. Stek i omgångar tillsammans med lök, svamp, salt och peppar. Använd gärna en gjutjärnsgryta.
  2. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt grädde, enbär, fonder, tomatpuré samt gelé.
  3. Låt puttra ihop under lock någon minut. Behöver grädden bli krämigare så utesluter du locket.
  4. Tillsätt syltlök.
  5. Smaka av.
  6. Strö över frysta lingon vid serveringen.
Värme & Kärlek
Christina 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...