Fortsätt till huvudinnehåll

Morsdag och underbar älgskavsgryta




Denna helg var helt magisk. Det var bara solen som inte ville infinna sig. Jag började med att slå upp mina blå till kaffe serverad på sängen och en vas med ängsblommor. Finns det nåt vackrare?
Sedan kom svärmor med man på besök och C slet som ett litet djur i köket. Han lagade mat (älgskavsgryta, kokade kaffe, diskade och före allt detta hade han dammsugit och torkat golven. Jag var mest som en stolsprydnad den dagen *fniss.
Min dotter befinner sig dock över 60 mil från mig i den stora hufvudstaden, men hon skrev så vackert till mig på facebook.

"Detta är min mamma. Hon är en superhjälte för hon kan bryta sig genom naturlagar för att finnas där, älska och stötta.

Hon är kvinnan med det största hjärtat jag någonsin mött och tacksamheten över att just hon är min mamma går inte att beskriva.

Mamma, jag kommer aldrig någonsin kunna återgälda allt du gjort för mig. För du har inte bara fött mig, du har gett mig livet och lärt mig leva. Allt jag kan säga är Tack och att jag älskar dig. Ska försöka leva med kärlek i mitt hjärta för att hedra dig och allt du är".

Ni förstår väl att jag blev helt tagen.
Underbara dotter!


RECEPT ÄLGSKAVSGRYTA

750 g älgytterlår, fryst och bara en aning tinad, eller fryst färdig skav som finns att köpa.
Kantareller,valfri mängd
1 stor eller 2 små gula lökar, hackade (valfritt)
3 dl grädde och eventuellt en skvätt syrad grädde
1,5 msk kalvfond
1,5 msk viltfond
1 tsk tomatpuré
1-2 tsk svartvinbärsgelé
Örtsalt eller oraffinerat (grått) havssalt
Nymalen svartpeppar
4 krossade enbär
syltlök (se till att den är utan glukossirap)
Smör till stekning
Frysta lingon till servering (valfritt)

  1. Skär köttet i tunna skivor. Stek i omgångar tillsammans med lök, svamp, salt och peppar. Använd gärna en gjutjärnsgryta.
  2. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt grädde, enbär, fonder, tomatpuré samt gelé.
  3. Låt puttra ihop under lock någon minut. Behöver grädden bli krämigare så utesluter du locket.
  4. Tillsätt syltlök.
  5. Smaka av.
  6. Strö över frysta lingon vid serveringen.
Värme & Kärlek
Christina 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och