Fortsätt till huvudinnehåll

Gräddad omelett med knäckiga grönsaker



Inlägget innehåller annonslänk till Bodystore Det här mina vänner är en så god rätt med knäckighet från stekt vitkål och en aning sötma från palsternacka. Den tillfredsställer smaklökarna och är ett fantastiskt tillbehör till exempelvis köttbullar, eller som en ensamrätt. Perfekt som en ovo-vegetarisk rätt. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen till alla goda grönsaker man ytterligare kan använda. Tillagningstiden är ca 30 minuter. Helt perfekt för en snabb matdag, men när man ändå vill att det ska vara lite extra. Jättefin även som en bufférätt.



Den är lagom för 2 personer om du tillsätter protein, men äter du enbart omeletten så skulle jag rekommendera att du även tillsätter bladgrönsaker, kanske tillsammans med lite rostade nötter eller dylikt för att få till en portion som ger mättnad.

Du kan dubbla allt för att räcka till fler portioner. Kontrollera då tillagningstiden vilken kan öka lite.


Ingredienser: Alltid ekologiska!

2 dm purjolök, även av det gröna
2 st palsternackor
200 g vitkål
100 g morötter (ca 3 små)
4 ägg från utegående höns, ej ekologiska
2 msk vatten
Herbamare örtsalt. Nymalen svartpeppar
Kokosolja (Klickbar länktill stekning. 15% på Kung Markatta Bodystore t.o.m den 16/2

Ugn 200°C

Gör såhär:

Sätt igång ugnen.

  1. Strimla vitkålen relativt fint och lägg åt sidan. 
  2. Strimla purjolök och skiva de skalade palsternackorna tunt med osthyvel eller potatisskalare. Grovriv de skalade morötterna. 
  3. Vispa ihop äggen med vattnet. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
  4. Värm upp en stekpanna -  gärna en som tål ugnsvärme (se annars alternativ på stekning längre ner *) och smält ner en rejäl klick kokosolja. 
  5. Stek vitkålen tills den blir mjuk och får en knäckig yta på kanterna. Krydda under stekning. Lägg åt sidan.
  6. Lägg i ytterligare kokosolja och mjukstek resten av grönsakerna. Krydda under stekning. Det får inte bli torrt i pannan, utan tillsätt då mer kokosolja - Det kan gå åt ganska mycket.  (Kokosolja lagras inte in som fett i kroppen)
  7. Rör ner den stekta vitkålen och blanda om väl. 
  8. Häll över omelettsmeten och vicka pannan så att smeten fördelar sig i hela pannan. Låt stå så på medelvärme i ca 1 minut. 
  9. Ställ sedan in pannan mitt i ugnen och grädda klart i ca 15 minuter tills allt stagnerat och fått fin färg. 
  10. Lossa omeletten med hjälp av en stekspade och låt den glida ner på en tallrik för servering. 


* Tål din stekpanna inte ugnsvärme så steker du klart den på spisen. När ytan börjat stagnera och ytan under omeletten fått fin färg så lossar du på den med hjälp av en stekspade. Stjälp upp omeletten på en tallrik. Lägg stekpannan ovanpå tallriken och vänd över så att du kan grädda omeletten på andra sidan.

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...