Fortsätt till huvudinnehåll

Gräddad omelett med knäckiga grönsaker



Inlägget innehåller annonslänk till Bodystore Det här mina vänner är en så god rätt med knäckighet från stekt vitkål och en aning sötma från palsternacka. Den tillfredsställer smaklökarna och är ett fantastiskt tillbehör till exempelvis köttbullar, eller som en ensamrätt. Perfekt som en ovo-vegetarisk rätt. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen till alla goda grönsaker man ytterligare kan använda. Tillagningstiden är ca 30 minuter. Helt perfekt för en snabb matdag, men när man ändå vill att det ska vara lite extra. Jättefin även som en bufférätt.



Den är lagom för 2 personer om du tillsätter protein, men äter du enbart omeletten så skulle jag rekommendera att du även tillsätter bladgrönsaker, kanske tillsammans med lite rostade nötter eller dylikt för att få till en portion som ger mättnad.

Du kan dubbla allt för att räcka till fler portioner. Kontrollera då tillagningstiden vilken kan öka lite.


Ingredienser: Alltid ekologiska!

2 dm purjolök, även av det gröna
2 st palsternackor
200 g vitkål
100 g morötter (ca 3 små)
4 ägg från utegående höns, ej ekologiska
2 msk vatten
Herbamare örtsalt. Nymalen svartpeppar
Kokosolja (Klickbar länktill stekning. 15% på Kung Markatta Bodystore t.o.m den 16/2

Ugn 200°C

Gör såhär:

Sätt igång ugnen.

  1. Strimla vitkålen relativt fint och lägg åt sidan. 
  2. Strimla purjolök och skiva de skalade palsternackorna tunt med osthyvel eller potatisskalare. Grovriv de skalade morötterna. 
  3. Vispa ihop äggen med vattnet. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
  4. Värm upp en stekpanna -  gärna en som tål ugnsvärme (se annars alternativ på stekning längre ner *) och smält ner en rejäl klick kokosolja. 
  5. Stek vitkålen tills den blir mjuk och får en knäckig yta på kanterna. Krydda under stekning. Lägg åt sidan.
  6. Lägg i ytterligare kokosolja och mjukstek resten av grönsakerna. Krydda under stekning. Det får inte bli torrt i pannan, utan tillsätt då mer kokosolja - Det kan gå åt ganska mycket.  (Kokosolja lagras inte in som fett i kroppen)
  7. Rör ner den stekta vitkålen och blanda om väl. 
  8. Häll över omelettsmeten och vicka pannan så att smeten fördelar sig i hela pannan. Låt stå så på medelvärme i ca 1 minut. 
  9. Ställ sedan in pannan mitt i ugnen och grädda klart i ca 15 minuter tills allt stagnerat och fått fin färg. 
  10. Lossa omeletten med hjälp av en stekspade och låt den glida ner på en tallrik för servering. 


* Tål din stekpanna inte ugnsvärme så steker du klart den på spisen. När ytan börjat stagnera och ytan under omeletten fått fin färg så lossar du på den med hjälp av en stekspade. Stjälp upp omeletten på en tallrik. Lägg stekpannan ovanpå tallriken och vänd över så att du kan grädda omeletten på andra sidan.

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att