Mina vänner!
Igår gjorde jag blomkålspizza. Naaaah så gooooott!
Jag bestämde mig för att göra den så nyttig som möjligt.
Då det är svårt att få en blomkålspizza att hålla ihop utan ost, så valde jag ekologisk chevrè.
(Möjligtvis att det kanske skulle kunna fungera med mer ägg och kokosmjöl. Det kanske jag testar en annan gång)
Får och getost innehåller kasein A2 vilket är mycket mycket nyttigare än kasein A1 som du får från dagens kor.
Till toppingen fortsatte jag att vara lite kreativ och tog tunnskivad rå rödbeta, sparris och pesto. Toppade med kallrökt skinka, men den kan man skippa om man inte äter skinka. Jag äter själv skinka ytterst sällan. Det händer till jul samt att jag kan köpa karré för att grilla ett par gånger om året. Mer eller oftare än så blir det inte.
Jag använde mig även av långlagrad parmesan, som då innehåller nästan noll laktos samt buffelmozzarella som har fler nyttigheter i sig än ko-ost.
Min dotter tog med sig 2 bitar till jobbet dagen därpå. Vips! Så var den slut!
Härligt det är när maten uppskattas :)
1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano
När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°
Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
½ tsk balsamvinäger
ca ½ tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan
Topping
1½ dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika
Till servering
Chilibearnaise
Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan
Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
Droppa på pesto här och där
Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)
Igår gjorde jag blomkålspizza. Naaaah så gooooott!
Jag bestämde mig för att göra den så nyttig som möjligt.
Då det är svårt att få en blomkålspizza att hålla ihop utan ost, så valde jag ekologisk chevrè.
(Möjligtvis att det kanske skulle kunna fungera med mer ägg och kokosmjöl. Det kanske jag testar en annan gång)
Får och getost innehåller kasein A2 vilket är mycket mycket nyttigare än kasein A1 som du får från dagens kor.
Till toppingen fortsatte jag att vara lite kreativ och tog tunnskivad rå rödbeta, sparris och pesto. Toppade med kallrökt skinka, men den kan man skippa om man inte äter skinka. Jag äter själv skinka ytterst sällan. Det händer till jul samt att jag kan köpa karré för att grilla ett par gånger om året. Mer eller oftare än så blir det inte.
Jag använde mig även av långlagrad parmesan, som då innehåller nästan noll laktos samt buffelmozzarella som har fler nyttigheter i sig än ko-ost.
Min dotter tog med sig 2 bitar till jobbet dagen därpå. Vips! Så var den slut!
Härligt det är när maten uppskattas :)
Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port
Pizzabotten:1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano
När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°
Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
½ tsk balsamvinäger
ca ½ tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan
Topping
1½ dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika
Till servering
Chilibearnaise
Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan
Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
Droppa på pesto här och där
Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)
Kommentarer
Skicka en kommentar