Fortsätt till huvudinnehåll

Köttbullar i tomatsås med vitkål & rödbeta

Sedan jag lade om kosten till 

  • Så mycket ekologiskt som möjligt, 
  • Spannmålsfritt och/eller glutenfritt, 
  • En massa grönsaker både råa mixade, i pulverform, i sallader och tillagade
  • Så lite mejerier som möjligt (enbart på helgen någon gång ibland)
  • Tagit bort alla sorters raffinerade produkter såsom raffinerade salter och socker
  • Ökat på mitt intag av bra salter
  • Dagliga promenader
  • Använder mig av bra fetter såsom riktig kokosolja (inte deodoriserade), osaltat smör eller ghee
  • Vildfångad lax minst 3 ggr/v och chiafrön varje dag när jag inte äter fet fisk
  • ekologiska ägg eller sprättägg varje dag
  • Avokado
  • Hälsosamma kryddor
  • Enstaka frukt (inte äpple eller banan) 
  • Bär
  • Så mycket basisk kost som möjligt
etc, etc.... så har mitt blodtryck sjunkit till jättefina värden och min sköterska undrade om jag sportade mycket för jag hade sån fin puls. Hur lycklig är inte jag? 
Jag har fått massor av energi, sover bättre och minnet börjar så sakteliga återkomma. Helt fantastiskt vad kosten kan åstadkomma. 

Hur man än ser ut på utsidan, tjock eller smal, så är det ändå insidan som gäller. Ett friskt och hälsosamt inre är ju det viktigaste. Eller hur?


Ja då var det snart helg igen då! 

Må, tis, ons, to, fre, BLINK, måndag..... ;)

Jag har återkommit från Stockholm och försöker landa i hemmiljön. I morgon och på söndag är det kurser hela dagarna.
När jag är uppbokad hela dagarna och ska laga något lättsamt när jag kommer hem (nejje, jag orkar inte stå med en timmes matlagning då) så ska det gå undan......tjofadderittan!

Jag har skrivit i ett tidigare blogginlägg att det finns färdiga köttbullar och pannbiffar som är av ekologisk hönsfärs (finns även buljong). Scandinavian organics heter företaget. Helt fantastiskt att ha liggande i frysen och ta fram när man vill ha nåt snabbt men ändå gott och hälsosamt. Jag köper alltid sånt när det är på extrapris och lagrar upp.

Här har du ett superhälsosamt och gott recept som går undan att göra. 
Naturligtvis med rakt igenom ekologiska produkter. Giftig mat undviks...



Köttbullar i tomatsås med vitkål & rödbeta

1 pkt köttbullar
1 liter strimlad/skivad vitkål
½-1 dm strimlad purjolök, beroende på tjocklek
1 rödbeta, färsk och skalad, i strimlor
1½ dl krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1/4-½ grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor, pressade
gul paprika
smörgåskrasse
kryddpeppar, svartpeppar, herbamare örtsalt
osaltat smör 

Stek köttbullar och vitkål i smör. Krydda med kryddpeppar, svartpeppar och örtsalt. Stek tills vitkålen börjat ta färg
Tillsätt den strimlade rödbetan och purjolöken. Låt steka med en stund
Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, pressad vitlök och balsamvinägern
Smula i buljongtärningen och tillsätt vattnet
Koka ihop en kort stund (ca 1 min) under omrörning
Toppa med strimlad paprika och klippt smörgåskrasse
Låt inte krassen bli varm, för då förlorar den smak






Ha nu en riktigt fin helg och prova gärna även att göra den goda pizzan jag gjorde när jag var i Stockholm.

Värme & kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam