Fortsätt till huvudinnehåll

Köttbullar i tomatsås med vitkål & rödbeta

Sedan jag lade om kosten till 

  • Så mycket ekologiskt som möjligt, 
  • Spannmålsfritt och/eller glutenfritt, 
  • En massa grönsaker både råa mixade, i pulverform, i sallader och tillagade
  • Så lite mejerier som möjligt (enbart på helgen någon gång ibland)
  • Tagit bort alla sorters raffinerade produkter såsom raffinerade salter och socker
  • Ökat på mitt intag av bra salter
  • Dagliga promenader
  • Använder mig av bra fetter såsom riktig kokosolja (inte deodoriserade), osaltat smör eller ghee
  • Vildfångad lax minst 3 ggr/v och chiafrön varje dag när jag inte äter fet fisk
  • ekologiska ägg eller sprättägg varje dag
  • Avokado
  • Hälsosamma kryddor
  • Enstaka frukt (inte äpple eller banan) 
  • Bär
  • Så mycket basisk kost som möjligt
etc, etc.... så har mitt blodtryck sjunkit till jättefina värden och min sköterska undrade om jag sportade mycket för jag hade sån fin puls. Hur lycklig är inte jag? 
Jag har fått massor av energi, sover bättre och minnet börjar så sakteliga återkomma. Helt fantastiskt vad kosten kan åstadkomma. 

Hur man än ser ut på utsidan, tjock eller smal, så är det ändå insidan som gäller. Ett friskt och hälsosamt inre är ju det viktigaste. Eller hur?


Ja då var det snart helg igen då! 

Må, tis, ons, to, fre, BLINK, måndag..... ;)

Jag har återkommit från Stockholm och försöker landa i hemmiljön. I morgon och på söndag är det kurser hela dagarna.
När jag är uppbokad hela dagarna och ska laga något lättsamt när jag kommer hem (nejje, jag orkar inte stå med en timmes matlagning då) så ska det gå undan......tjofadderittan!

Jag har skrivit i ett tidigare blogginlägg att det finns färdiga köttbullar och pannbiffar som är av ekologisk hönsfärs (finns även buljong). Scandinavian organics heter företaget. Helt fantastiskt att ha liggande i frysen och ta fram när man vill ha nåt snabbt men ändå gott och hälsosamt. Jag köper alltid sånt när det är på extrapris och lagrar upp.

Här har du ett superhälsosamt och gott recept som går undan att göra. 
Naturligtvis med rakt igenom ekologiska produkter. Giftig mat undviks...



Köttbullar i tomatsås med vitkål & rödbeta

1 pkt köttbullar
1 liter strimlad/skivad vitkål
½-1 dm strimlad purjolök, beroende på tjocklek
1 rödbeta, färsk och skalad, i strimlor
1½ dl krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1/4-½ grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor, pressade
gul paprika
smörgåskrasse
kryddpeppar, svartpeppar, herbamare örtsalt
osaltat smör 

Stek köttbullar och vitkål i smör. Krydda med kryddpeppar, svartpeppar och örtsalt. Stek tills vitkålen börjat ta färg
Tillsätt den strimlade rödbetan och purjolöken. Låt steka med en stund
Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, pressad vitlök och balsamvinägern
Smula i buljongtärningen och tillsätt vattnet
Koka ihop en kort stund (ca 1 min) under omrörning
Toppa med strimlad paprika och klippt smörgåskrasse
Låt inte krassen bli varm, för då förlorar den smak






Ha nu en riktigt fin helg och prova gärna även att göra den goda pizzan jag gjorde när jag var i Stockholm.

Värme & kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...