Fortsätt till huvudinnehåll

Omelett, lätt och gott

Krax krax!
Känner mig som något katten släpat in. Har jobbat stenhårt med att bära kartonger och packa upp och in i skåp med flyttgrejer åt min systerson som har flyttat till ett underbart hus på landet. 

Fruktträden slåss på tomten och gamla lador i mängder. Tomater och gurkor i växthuset. Ja idyll!!
Var ju lite förkyld innan, men mådde inte dåligt. Men nu tog jag nog i för mycket tror jag. 10 timmars flyttdagar var nog inte vad min förkylningskropp ville ha... Äh, man blir ju frisk nån gång. Ska inte klaga för mycket. 

Smittade ner min dotter också. Tur hon hann jobba klart sina 2 dagar som stylist, med make-up och hår för photo shoot till modeföretaget Nidodileda som var i Stockholm och Gamla stan. Stolt mamma!! Yes! :)

Jag skämde bort oss med en lyxomelett såhär på morgonkvisten. Omeletter går ju att variera i all oändlighet. 


Omelett 

4 sprättägg
1 msk vatten
Örtsalt (herbamare)
Svartpeppar
Smör (osaltad)

1 pkt bacon (skippa om du inte äter fläskkött)
6 champinjoner
½ dl hackad purjolök
1/4 gul paprika
Tomat i skivor
Buffalomozzarella (innehåller i jämförelse med komjölk mer mineraler, mindre kolesterol och mer proteiner)
Parmesanost
Basilika (färsk)

Chiafrön (mortlade)

  • Vispa upp omelettsmeten med kryddorna
  • Klipp bacon i bitar. 
  • Skär svampen i skivor

Stek bacon och svamp i lite smör tills det fått fin färg och baconet är lite knaprigt
  • Lägg i grovhackad paprika och låt steka med en kort stund
  • Häll i omelettsmeten

Rör om så att allt blandas. 
  • Strössla över hackad purjo och skivad mozarella. 
Låt den sedan få ligga och komma till ro. Lyft på omeletten på kanterna så att smet kan rinna in under
  • Riv lite parmesanost över härligheten
  • Lägg på tomatskivor och låt dom få bli varma
  • Hacka och strö över färsk basilika


Tills sist häller du över 1-2 msk mortlade chiafrön (inte med på bild)

GOTT!!!!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...