Fortsätt till huvudinnehåll

Frittata även utan ugn

Hej på er!
Fick en trevlig pling från en kär väninna som bor 10 mil ifrån. Hon var i faggorna och ville ta en lunch på stan.
Tänk så mysigt det är att äta gott och sitta och surra i nån timme.
Vi valde Zil, en kinesisk restaurang som hade riktigt god lunch. Har Take away också för en överkomlig penning.
Sedan blev det lite shopping på stan. 




Idag fick jag minsann laga maten själv.. ;)
Då blev det nåt enkelt, gott. Frittata!

Frittata görs ju vanligtvis först på spisen och sedan steks den färdig i ugnen. Det kan vara lite svårt om man inte äger en ugnstålig panna. Därför tycker jag att man kan göra frittata enbart på spisen. Knepet är att steka den på så svag värme så att den stelnar sakta utan att brännas. 

Den kan sedan serveras kall eller varm. Perfekt även på ett buffé-bord. 
Använd dig av ekologiska produkter så långt du kan. 


Frittata (2-3 port)

4-6 sprättägg
2 msk tomatpuré
1 msk kokosmjölk, extra creamy eller Garants
herbamare örtsalt 
svartpeppar
1-2 krm gurkmeja
2 msk kokosolja

1 stor näve babyspenat 
1 stjälk av blekselleri, fint skivad
½ gul stor lök, tunt skivad
6 cocktailtomater, delade
purjolök, ca 5 cm strimlad 
vitkål, finstrimlad
timjan, färsk
parmesanost, finriven (eller annan långlagrad ost)


  1. Smält kokosolja i en panna (ev ugnstålig panna om du ändå vill eftersteka den i ugnen för att få en fin yta på ovansidan) och fräs grönsakerna mjuka
  2. Vispa ihop äggen med tomatpuré, kokosmjölk, gurkmeja, örtsalt och svartpeppar
  3. Häll äggsmeten över grönsakerna. 
  4. Rör om en gång så att allt blandas. Platta till och låt den steka och stelna på mycket svag värme. Skaka pannan mellan varven så inte frittatan fastnar. 
  5. Riv över parmesan och låt smälta
  6. Toppa med färsk rosmarin
  7. Låt svalna lite innan du skär upp den i tårtbitar


Vill du ändå efter stekning på spisen använda dig av ugnen som man egentligen avslutar med när man tillagar frittata, så väntar du med färsk timjan. Använd dig av en ugnstålig stekpanna, eller lägg över frittatan i en pajform, och ställ under grillelementet på hög värme tills frittatan fått fin yta. Var aktsam så den inte bränns. Det kan gå fort. Toppa sedan med timjan. 
Servera med en sallad



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...