Fortsätt till huvudinnehåll

Kronhjortsskavsgryta Paleo

I eftermiddag/kväll bär det iväg till stugan över helgen. När man väl är framme så finns ingen ork att stå för länge i köket, samt att man oftast är vråååålhungrig. Så fort ska det gå. Nyttigt ska de va och gott tillika. 

Så jag krumilurade ihop ett nytt recept på kronhjortsskav. Det här blev både snabblagat och jättegott. Lite annorlunda då det är blomkål i. Allt i ett liksom.


Allt viltkött är ju så fantastiskt gott och kantareller i kombo till det är ju oslagbart. 
Är du superhungrig så räcker den här till 1 ½ port. Annars klarar sig 2 pers på den här om du gör en härligt god sallad till. 

En fräsch sallad som jag tycker är supergod är finstrimlad vitkål, ruccola, urkärnade cocktail- eller plommontomater, purjo och gurka. Så enkelt och så fantastiskt gott till det mesta.  

1 pkt kronhjortsskav (fryst)
300 g blomkålsbuketter (frysta, halvtinade)
1 brk 200/110 g kantareller (eller färska om du har det)
150 g gul lök
½ röd chili
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
3/4 - 1 st köttbuljongtärning. Smaka dig fram. Alla tycker vi olika om sälta
1 tsk viltfond
Eventuellt ½ - 1 dl grädde om du inte äter Paleo och vill ha den ännu krämigare

1-2 tsk kokosolja
1 msk ghee (eller osaltat smör)
Herbamare örtsalt, svartpeppar


  • Skala och hacka löken
  • Kärna ur och finhacka chilin
  • Hetta upp kokosolja och ghee i en panna. 
  • Lägg i den frysta skaven tillsammans med löken. Krydda med örtsalt och svartpeppar och stek tills löken mjuknat och skaven har separerats till skivor

Sänk värmen

  • Lägg i svampen och chilin. Stek den tills den börjar "poppa" i pannan

Tillsätt ev mer stekfett så det inte fastnar

  • Lägg i halvtinade blomkålsbuketter, tomatpuré och vatten
  • Smula ner buljongtärning och en skvätt viltfond

Låt allt småputtra i ca 5-6 min eller tills vätskan är borta, men rätten krämig och blomkålen fortfarande är krispig

  • Rör eventuellt ner grädde







Nu vill jag önska er en riktigt trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...