Fortsätt till huvudinnehåll

Raw choklad- och jordnötskaka. Mejeri- och laktosfri


Jamen se, då har man fyllt ett år till. JISSES så fort det går. Har en dotter som fyller 28 snart. Det är ju inte klokt! Jag är ju inte mycket äldre själv liksom.... tycker jag själv då hmmm.

Jag ville inte ha någon gräddig tårta det här året. Den som gillar sånt så finns det recept på en Pinocchiotårta HÄR som är LCHF. Näh nu ville jag testa något nytt. Såsom en stor raw smaskig chokladkaka med salta jordnötter. Det lät i min hjärna som en snaskigt god blandning. Ville även få den supernyttig...

Sagt och gjort så skred jag till verket. Ekologiska produkter rakt igenom

Chokladbotten:
6 msk pumpafrön (innehåller bl.a zink)
2 msk chiafrön (massor med näring)
8 msk kokosflingor
10 Brasilianska paranötter (selen, bra fetter)
4 msk kakao (aminosyror)
1 tsk nässelpulver
1 krm oraffinerat salt (nyttigt salt med massor av mineraler kvar)
4 msk kokosolja (laurinsyra, kaprylsyra, MCT)
ca 4 tsk äkta ekologisk lönnsirap (se nyttigheterna längre ner i inlägget)

Mixa fröer, nötter, kakao, nässelpulver och salt till en smulig massa. Tillsätt kokosolja och lönnsirap och mixa till en smet. Smaka av så att du får den sötma du vill ha.
Ta en form (jag använde en pajform) och strö kokosflingor i botten.
Klicka i chokladsmeten. Lägg plastfolie över och tryck ut smeten jämt i formen, även upp vid sidorna. Ta bort plasten

Jordnötssmör:
Mixa: (stavmixer är lättast)
150 g salta jordnötter
0,5 msk kokosolja
0,5 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2,5 tsk äkta lönnsirap

Klicka smeten på en bit plastfolie. Lägg en folie även ovanpå och tryck ut smeten till en rundel. Ta bort översta plasten och tippa över smöret ovanpå chokladbotten. det gör inget om det inte blir perfekt runt kanterna, för där ska du garnera.


Knäckig jordnötsgarnering:
2 dl salta jordnötter (egentligen en ärtväxt/baljväxt. Rik på protein, Zink, B- & E-vitamin och nyttiga fetter)
1 msk honung (på burk)

Grovhacka jordnötterna och lägg dem i en stekpanna som du sätter på hög värme. Rör då och dål. Akta så att nötterna inte bränns. När det börja sprätta i pannan tar du av den från spisen och rör ner honungen. Alla nötter ska beröras av honungen.
Ta hjälp av två skedar och lägg snabbt de knäckiga nötterna i en ring runt kakan. Det stelnar snabbt så det gäller att jobba lite kvickt.
Pensla gärna på lite lönnsirap ovanpå jordnötssmöret.
Ställ in i kylen tills serveringen. Det här blir en söt-salt kaka som är ganska mäktig, så den räcker till många. Perfekt för dig som älskar jordnötter.




Nyttigheterna med lönnsirap:

Lönnsirap är fantastiskt nyttigt och höjer inte blodsockret.  ”Lönnsirap har visat sig kunna skydda mot diabe­tes och cancer”.  
http://www.naturalnews.com/031957_maple_syrup_diabetes.html# 

Vegetabiliska fysiologer och botaniska forskare har känt om fysiologiska egenskaperna hos Abscisicsyra i växtriket under en lång tid, men dess hälsofördelar för människor har först nyligen kommit i dagen. Tillsammans med andra effekter, är det känt att stimulera insulinfrisättning genom bukspottkörtelns celler och för att öka känsligheten av fettceller mot insulin, vilket gör det ett kraftfullt vapen mot metabola syndromet och diabetes” http://www.news-medical.net/news/20100305/89/Swedish.aspx (Svensk översättning)

Se  till att  du köper äkta lönnsirap samt att den gärna är ekologisk.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …