Fortsätt till huvudinnehåll

Raw choklad- och jordnötskaka. Mejeri- och laktosfri


Jamen se, då har man fyllt ett år till. JISSES så fort det går. Har en dotter som fyller 28 snart. Det är ju inte klokt! Jag är ju inte mycket äldre själv liksom.... tycker jag själv då hmmm.

Jag ville inte ha någon gräddig tårta det här året. Den som gillar sånt så finns det recept på en Pinocchiotårta HÄR som är LCHF. Näh nu ville jag testa något nytt. Såsom en stor raw smaskig chokladkaka med salta jordnötter. Det lät i min hjärna som en snaskigt god blandning. Ville även få den supernyttig...

Sagt och gjort så skred jag till verket. Ekologiska produkter rakt igenom

Chokladbotten:
6 msk pumpafrön (innehåller bl.a zink)
2 msk chiafrön (massor med näring)
8 msk kokosflingor
10 Brasilianska paranötter (selen, bra fetter)
4 msk kakao (aminosyror)
1 tsk nässelpulver
1 krm oraffinerat salt (nyttigt salt med massor av mineraler kvar)
4 msk kokosolja (laurinsyra, kaprylsyra, MCT)
ca 4 tsk äkta ekologisk lönnsirap (se nyttigheterna längre ner i inlägget)

Mixa fröer, nötter, kakao, nässelpulver och salt till en smulig massa. Tillsätt kokosolja och lönnsirap och mixa till en smet. Smaka av så att du får den sötma du vill ha.
Ta en form (jag använde en pajform) och strö kokosflingor i botten.
Klicka i chokladsmeten. Lägg plastfolie över och tryck ut smeten jämt i formen, även upp vid sidorna. Ta bort plasten

Jordnötssmör:
Mixa: (stavmixer är lättast)
150 g salta jordnötter
0,5 msk kokosolja
0,5 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2,5 tsk äkta lönnsirap

Klicka smeten på en bit plastfolie. Lägg en folie även ovanpå och tryck ut smeten till en rundel. Ta bort översta plasten och tippa över smöret ovanpå chokladbotten. det gör inget om det inte blir perfekt runt kanterna, för där ska du garnera.


Knäckig jordnötsgarnering:
2 dl salta jordnötter (egentligen en ärtväxt/baljväxt. Rik på protein, Zink, B- & E-vitamin och nyttiga fetter)
1 msk honung (på burk)

Grovhacka jordnötterna och lägg dem i en stekpanna som du sätter på hög värme. Rör då och dål. Akta så att nötterna inte bränns. När det börja sprätta i pannan tar du av den från spisen och rör ner honungen. Alla nötter ska beröras av honungen.
Ta hjälp av två skedar och lägg snabbt de knäckiga nötterna i en ring runt kakan. Det stelnar snabbt så det gäller att jobba lite kvickt.
Pensla gärna på lite lönnsirap ovanpå jordnötssmöret.
Ställ in i kylen tills serveringen. Det här blir en söt-salt kaka som är ganska mäktig, så den räcker till många. Perfekt för dig som älskar jordnötter.
Nyttigheterna med lönnsirap:

Lönnsirap är fantastiskt nyttigt och höjer inte blodsockret.  ”Lönnsirap har visat sig kunna skydda mot diabe­tes och cancer”.  
http://www.naturalnews.com/031957_maple_syrup_diabetes.html# 

Vegetabiliska fysiologer och botaniska forskare har känt om fysiologiska egenskaperna hos Abscisicsyra i växtriket under en lång tid, men dess hälsofördelar för människor har först nyligen kommit i dagen. Tillsammans med andra effekter, är det känt att stimulera insulinfrisättning genom bukspottkörtelns celler och för att öka känsligheten av fettceller mot insulin, vilket gör det ett kraftfullt vapen mot metabola syndromet och diabetes” http://www.news-medical.net/news/20100305/89/Swedish.aspx (Svensk översättning)

Se  till att  du köper äkta lönnsirap samt att den gärna är ekologisk.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…