Fortsätt till huvudinnehåll

Plättlätta pannkakor eller "falska" blinier, mejerifria och glutenfria











Hej alla finingar!
Jag är så superglad att jag fått så många prenumeranter. Ni är uppe i över 560 nu. Så himla kul!! 
Tecknar du dig som prenumerant på mina inlägg så glöm inte att bekräfta via ett mail som du får till din e-post. Ibland hamnar den i skräpposten, så håll utkik där om den inte kommer upp i din inkorg.

Du vet väl att du även kan välja att följa mig på Blogovin? Du hittar en klickbar figur längst ner på sidan, eller länken till höger om du klickar på de streckade linjerna högst upp, vilket syns när du använder mobilen. Där finner du även receptmenyerna. På Bloglovin finns även så många andra fina bloggar att följa. Bara att "smurfa" runt 😉

Nu har jag kommit hem från den underbara stugan. Värmen har kommit tillbaka med stark härlig sol, så jag nästan ångrar att jag inte stannade kvar lite till. Är ju fortfarande sjukskriven i väntan på operation. Det maler så saaaakta.... Värken i kroppen börjar bli olidlig liksom tröttheten, men vet ju att det finns ljusning. Under tiden sköter jag om mig på bästa sätt.










Gjorde mig pannkakor till lunch idag. Jättegoda fluffiga plättlätta-att-göra-pannkakor. Liknar lite ryska blinier, men utan mejerier, vetemjöl och jäst. Bovete är ju en ört och innehåller således inte gluten.
Grymt goda tillsammans med svarta vinbär, smör, riven kokos och eventuellt ringla lite äkta lönnsirap över om man vill ha en lite sötare variant. Halleluja moment! Lönnsirap sänker ditt blodsocker och jag tror och hoppas att det kommer att uppmärksammas inom diabetesfronten snart.

6 pannkakor (2 port)

4 ägg
1 dl vatten
2 dl krämig kokosmjölk
2 msk fiberhusk (finns oftast på hyllan vid glutenfritt eller vid mjöler)
2 msk bovetemjöl (finns på samma ställen som ovan)
3-4 krm salt (oraffinerat)


  1. Vispa upp äggen med vatten och kokosmjölk.
  2. Vispa noga ner fiberhusken. Det får inte bildas klumpar
  3. Tillsätt bovetemjöl och salt. Låt svälla 5 minuter. Det blir en ganska seg smet.
  4. Stek i en blandning av kokosolja och smör.
  5. Ta gärna hjälp av en sås-slev och ta två fulla sås-slevar med smet till en pannkaka. Vicka på pannan så att smeten rinner ut lite, så att de inte blir alltför tjocka
  6. Stek på medelvärme. Har du för stark värme så hinner de inte bli genomgräddade.


Servera dessa nystekta och varma godingar med svarta vinbär (Vinbär finns i fryshyllan på affären om du inte har lyxen att ha egna buskar), massor av riven kokos, kallt smör och som sagt, om du vill – gärna lite lönnsirap. Drick gärna ett glas iskall osötad mandelmjölk/nötmjölk till. Oooh lala!!



Värme & Kärlek
Christina

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...