Fortsätt till huvudinnehåll

Krämigt god västerbottenpaj med purjo, LCHF





Hejhopp!

Har varit på surströmmingsskiva. OJ så jag hade längtat! Först tog vi en åktur på två mil med båt på sjön. Solen lyste som aldrig förr och jag tänkte.... det här är bland det vackraste man kan vara med om i livet.


På kvällen regnade det lite och regnbågen dök upp, precis ovanför kyrktornet, just när solen gick ner.
Men käre värld nåt så vackert.


Näh, surströmmingsskiva var det ja...
Jag gjorde en västerbottenpaj som jag tog med mig. På riktig hederligt LCHF-vis. Min pajbotten går att använda till vilken matpaj som helst. Är superenkel att göra och svårt -- om inte omöjlig att misslyckas med.

Jag gillar purjolök v ä l d i g t mycket jag. Inte i allt såklart, men där det ska vara lök så är purjo något som inte tar över i smak utan ger en lite mjukare smakupplevelse. Så naturligtvis skulle min västerbottenpaj få lite mild löksmak. Det gifte sig perfekt kan jag säga.

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk salt, oraffinerat
1 ägg

Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Enklast om du använder en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda väl till en deg.
Tryck ut i en pajform (25 cm diameter)
Nagga lite med en gaffel i botten på pajen
Förgrädda i 225 °C i 8-10 min
Sänk värmen till 200° så den är lagom varm tills du ska grädda pajen

Ostfyllning:
65 g purjolök
200 g västerbottenost, grovriven
2 ägg
2 dl grädde (fullfet, ekologisk)
en nypa salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning av purjon

Strimla purjolöken och stek den mjuk i lite smör. Den ska inte få färg
Lägg purjolöken i botten på pajen
Vispa ihop ägg, grädde,ost, salt och peppar
Häll smeten jämt över purjolöken. Jämna ut med en slickepott så att osten inte bara hamnar i mitten.
Tryck eventuellt ner purjon i smeten så att den inte bränns i ugnen
Grädda i 200 °C  i ca 25 minuter

NJUUUT!! 😋😊


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…