Fortsätt till huvudinnehåll

Krämigt god västerbottenpaj med purjo, LCHF





Hejhopp!

Har varit på surströmmingsskiva. OJ så jag hade längtat! Först tog vi en åktur på två mil med båt på sjön. Solen lyste som aldrig förr och jag tänkte.... det här är bland det vackraste man kan vara med om i livet.


På kvällen regnade det lite och regnbågen dök upp, precis ovanför kyrktornet, just när solen gick ner.
Men käre värld nåt så vackert.


Näh, surströmmingsskiva var det ja...
Jag gjorde en västerbottenpaj som jag tog med mig. På riktig hederligt LCHF-vis. Min pajbotten går att använda till vilken matpaj som helst. Är superenkel att göra och svårt -- om inte omöjlig att misslyckas med.

Jag gillar purjolök v ä l d i g t mycket jag. Inte i allt såklart, men där det ska vara lök så är purjo något som inte tar över i smak utan ger en lite mjukare smakupplevelse. Så naturligtvis skulle min västerbottenpaj få lite mild löksmak. Det gifte sig perfekt kan jag säga.

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk salt, oraffinerat
1 ägg

Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Enklast om du använder en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda väl till en deg.
Tryck ut i en pajform (25 cm diameter)
Nagga lite med en gaffel i botten på pajen
Förgrädda i 225 °C i 8-10 min
Sänk värmen till 200° så den är lagom varm tills du ska grädda pajen

Ostfyllning:
65 g purjolök
200 g västerbottenost, grovriven
2 ägg
2 dl grädde (fullfet, ekologisk)
en nypa salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning av purjon

Strimla purjolöken och stek den mjuk i lite smör. Den ska inte få färg
Lägg purjolöken i botten på pajen
Vispa ihop ägg, grädde,ost, salt och peppar
Häll smeten jämt över purjolöken. Jämna ut med en slickepott så att osten inte bara hamnar i mitten.
Tryck eventuellt ner purjon i smeten så att den inte bränns i ugnen
Grädda i 200 °C  i ca 25 minuter

NJUUUT!! 😋😊


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…