Fortsätt till huvudinnehåll

Krämigt god västerbottenpaj med purjo, LCHF





Hejhopp!

Har varit på surströmmingsskiva. OJ så jag hade längtat! Först tog vi en åktur på två mil med båt på sjön. Solen lyste som aldrig förr och jag tänkte.... det här är bland det vackraste man kan vara med om i livet.


På kvällen regnade det lite och regnbågen dök upp, precis ovanför kyrktornet, just när solen gick ner.
Men käre värld nåt så vackert.


Näh, surströmmingsskiva var det ja...
Jag gjorde en västerbottenpaj som jag tog med mig. På riktig hederligt LCHF-vis. Min pajbotten går att använda till vilken matpaj som helst. Är superenkel att göra och svårt -- om inte omöjlig att misslyckas med.

Jag gillar purjolök v ä l d i g t mycket jag. Inte i allt såklart, men där det ska vara lök så är purjo något som inte tar över i smak utan ger en lite mjukare smakupplevelse. Så naturligtvis skulle min västerbottenpaj få lite mild löksmak. Det gifte sig perfekt kan jag säga.

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk salt, oraffinerat
1 ägg

Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Enklast om du använder en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda väl till en deg.
Tryck ut i en pajform (25 cm diameter)
Nagga lite med en gaffel i botten på pajen
Förgrädda i 225 °C i 8-10 min
Sänk värmen till 200° så den är lagom varm tills du ska grädda pajen

Ostfyllning:
65 g purjolök
200 g västerbottenost, grovriven
2 ägg
2 dl grädde (fullfet, ekologisk)
en nypa salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning av purjon

Strimla purjolöken och stek den mjuk i lite smör. Den ska inte få färg
Lägg purjolöken i botten på pajen
Vispa ihop ägg, grädde,ost, salt och peppar
Häll smeten jämt över purjolöken. Jämna ut med en slickepott så att osten inte bara hamnar i mitten.
Tryck eventuellt ner purjon i smeten så att den inte bränns i ugnen
Grädda i 200 °C  i ca 25 minuter

NJUUUT!! 😋😊


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...