Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod fiskgryta LCHF

Fiskgryta extra allt

En sån grymt god gryta! Du kan plocka i vad du vill från havets läckerhet. Jag tog enbart de enklaste och det räckte gott och väl för en härlig smakupplevelse.
Receptet har jag till vissa delar tagit från Ernst Kirchsteiger. Jag har lagt till och dragit ifrån en del. Jag är en sån som aldrig kan hålla mig till ett recept utan att göra det till lite mer "mitt". Jag ville även ha något som gick snabbt att göra, så att borsta ostron och skala räkor valde jag bort och köpte stora skalade räkor istället (inte jumboräkor). Naturligtvis går det inte att jämföra med dem som man skalar själv, eller handskalade på burk. Så vill du ha grytan ä n n u godare så tar du såna räkor.

Ett trick var att tillsätta rimmat fläsk i grytan. Jag måste säga att det tog denna maträtt till nya smakupplevelser. Prova! Jättegott! Så gör man enligt Ernst i Portugal och jag tror bestämt att jag har upplevt det när jag varit där.

Jag har egengjord fiskbuljong. Har du ingen sån, så tar du tärning. Men smaka då av saltmängden.
Ekologiska produkter så långt det är möjligt.





4 stora portioner

75 g kantareller
120 g gul lök, finhackad
120 g rimmat fläsk i bitar
150 g paprika i olika färger, skivad eller hackad
55 g purjolök, skivad
200 g fänkål, i bitar
2 dl krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong, Börja med en liten mängd om du tar buljongtärning
2 tsk röd thai curry (pulver). 
1 dl yoghurt som är kokbar eller creme fraiche
1,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
salt, oraffinerat
1 msk fiskfond
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikakrydda
1 dl hackad dill
räkor, valfri mängd
kräftor, valfri mängd
400 g torskrygg i fina bitar
200 g chum- eller pinklax  i bitar (inte odlad lax)


  1. Stek fläsk, lök, fänkål och kantareller
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom fisk och skaldjur 
  3. Koka upp och puttra tills fänkålen är mjuk
  4. Smaka av ifall du behöver mer salt eller currykrydda
  5. Lägg ner fisken och låt bli varmt utan att koka. Fisken blir klar på någon minut i värmen. Du kan även dra kastrullen av spisen och lägga på ett lock. Fisken är klar på 3-5 min. Försök att inte röra alltför mycket när fisken lagts i, för då går den lätt sönder.
  6. Tillsätt räkor och kräftor det sista du gör innan servering. Garnera med extra dill.
Vitlöksaioli är gott till om man vill.....


















En variant på denna gryta hittar du HÄR. Den går att äta som soppa eller gryta och är vansinnigt god.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att