Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod fiskgryta LCHF

Fiskgryta extra allt

En sån grymt god gryta! Du kan plocka i vad du vill från havets läckerhet. Jag tog enbart de enklaste och det räckte gott och väl för en härlig smakupplevelse.
Receptet har jag till vissa delar tagit från Ernst Kirchsteiger. Jag har lagt till och dragit ifrån en del. Jag är en sån som aldrig kan hålla mig till ett recept utan att göra det till lite mer "mitt". Jag ville även ha något som gick snabbt att göra, så att borsta ostron och skala räkor valde jag bort och köpte stora skalade räkor istället (inte jumboräkor). Naturligtvis går det inte att jämföra med dem som man skalar själv, eller handskalade på burk. Så vill du ha grytan ä n n u godare så tar du såna räkor.

Ett trick var att tillsätta rimmat fläsk i grytan. Jag måste säga att det tog denna maträtt till nya smakupplevelser. Prova! Jättegott! Så gör man enligt Ernst i Portugal och jag tror bestämt att jag har upplevt det när jag varit där.

Jag har egengjord fiskbuljong. Har du ingen sån, så tar du tärning. Men smaka då av saltmängden.
Ekologiska produkter så långt det är möjligt.





4 stora portioner

75 g kantareller
120 g gul lök, finhackad
120 g rimmat fläsk i bitar
150 g paprika i olika färger, skivad eller hackad
55 g purjolök, skivad
200 g fänkål, i bitar
2 dl krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong, Börja med en liten mängd om du tar buljongtärning
2 tsk röd thai curry (pulver). 
1 dl yoghurt som är kokbar eller creme fraiche
1,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
salt, oraffinerat
1 msk fiskfond
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikakrydda
1 dl hackad dill
räkor, valfri mängd
kräftor, valfri mängd
400 g torskrygg i fina bitar
200 g chum- eller pinklax  i bitar (inte odlad lax)


  1. Stek fläsk, lök, fänkål och kantareller
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom fisk och skaldjur 
  3. Koka upp och puttra tills fänkålen är mjuk
  4. Smaka av ifall du behöver mer salt eller currykrydda
  5. Lägg ner fisken och låt bli varmt utan att koka. Fisken blir klar på någon minut i värmen. Du kan även dra kastrullen av spisen och lägga på ett lock. Fisken är klar på 3-5 min. Försök att inte röra alltför mycket när fisken lagts i, för då går den lätt sönder.
  6. Tillsätt räkor och kräftor det sista du gör innan servering. Garnera med extra dill.
Vitlöksaioli är gott till om man vill.....


















En variant på denna gryta hittar du HÄR. Den går att äta som soppa eller gryta och är vansinnigt god.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...