Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod fiskgryta LCHF

Fiskgryta extra allt

En sån grymt god gryta! Du kan plocka i vad du vill från havets läckerhet. Jag tog enbart de enklaste och det räckte gott och väl för en härlig smakupplevelse.
Receptet har jag till vissa delar tagit från Ernst Kirchsteiger. Jag har lagt till och dragit ifrån en del. Jag är en sån som aldrig kan hålla mig till ett recept utan att göra det till lite mer "mitt". Jag ville även ha något som gick snabbt att göra, så att borsta ostron och skala räkor valde jag bort och köpte stora skalade räkor istället (inte jumboräkor). Naturligtvis går det inte att jämföra med dem som man skalar själv, eller handskalade på burk. Så vill du ha grytan ä n n u godare så tar du såna räkor.

Ett trick var att tillsätta rimmat fläsk i grytan. Jag måste säga att det tog denna maträtt till nya smakupplevelser. Prova! Jättegott! Så gör man enligt Ernst i Portugal och jag tror bestämt att jag har upplevt det när jag varit där.

Jag har egengjord fiskbuljong. Har du ingen sån, så tar du tärning. Men smaka då av saltmängden.
Ekologiska produkter så långt det är möjligt.





4 stora portioner

75 g kantareller
120 g gul lök, finhackad
120 g rimmat fläsk i bitar
150 g paprika i olika färger, skivad eller hackad
55 g purjolök, skivad
200 g fänkål, i bitar
2 dl krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong, Börja med en liten mängd om du tar buljongtärning
2 tsk röd thai curry (pulver). 
1 dl yoghurt som är kokbar eller creme fraiche
1,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
salt, oraffinerat
1 msk fiskfond
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikakrydda
1 dl hackad dill
räkor, valfri mängd
kräftor, valfri mängd
400 g torskrygg i fina bitar
200 g chum- eller pinklax  i bitar (inte odlad lax)


  1. Stek fläsk, lök, fänkål och kantareller
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom fisk och skaldjur 
  3. Koka upp och puttra tills fänkålen är mjuk
  4. Smaka av ifall du behöver mer salt eller currykrydda
  5. Lägg ner fisken och låt bli varmt utan att koka. Fisken blir klar på någon minut i värmen. Du kan även dra kastrullen av spisen och lägga på ett lock. Fisken är klar på 3-5 min. Försök att inte röra alltför mycket när fisken lagts i, för då går den lätt sönder.
  6. Tillsätt räkor och kräftor det sista du gör innan servering. Garnera med extra dill.
Vitlöksaioli är gott till om man vill.....


















En variant på denna gryta hittar du HÄR. Den går att äta som soppa eller gryta och är vansinnigt god.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...