Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod fiskgryta LCHF

Fiskgryta extra allt

En sån grymt god gryta! Du kan plocka i vad du vill från havets läckerhet. Jag tog enbart de enklaste och det räckte gott och väl för en härlig smakupplevelse.
Receptet har jag till vissa delar tagit från Ernst Kirchsteiger. Jag har lagt till och dragit ifrån en del. Jag är en sån som aldrig kan hålla mig till ett recept utan att göra det till lite mer "mitt". Jag ville även ha något som gick snabbt att göra, så att borsta ostron och skala räkor valde jag bort och köpte stora skalade räkor istället (inte jumboräkor). Naturligtvis går det inte att jämföra med dem som man skalar själv, eller handskalade på burk. Så vill du ha grytan ä n n u godare så tar du såna räkor.

Ett trick var att tillsätta rimmat fläsk i grytan. Jag måste säga att det tog denna maträtt till nya smakupplevelser. Prova! Jättegott! Så gör man enligt Ernst i Portugal och jag tror bestämt att jag har upplevt det när jag varit där.

Jag har egengjord fiskbuljong. Har du ingen sån, så tar du tärning. Men smaka då av saltmängden.
Ekologiska produkter så långt det är möjligt.





4 stora portioner

75 g kantareller
120 g gul lök, finhackad
120 g rimmat fläsk i bitar
150 g paprika i olika färger, skivad eller hackad
55 g purjolök, skivad
200 g fänkål, i bitar
2 dl krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong, Börja med en liten mängd om du tar buljongtärning
2 tsk röd thai curry (pulver). 
1 dl yoghurt som är kokbar eller creme fraiche
1,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
salt, oraffinerat
1 msk fiskfond
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikakrydda
1 dl hackad dill
räkor, valfri mängd
kräftor, valfri mängd
400 g torskrygg i fina bitar
200 g chum- eller pinklax  i bitar (inte odlad lax)


  1. Stek fläsk, lök, fänkål och kantareller
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom fisk och skaldjur 
  3. Koka upp och puttra tills fänkålen är mjuk
  4. Smaka av ifall du behöver mer salt eller currykrydda
  5. Lägg ner fisken och låt bli varmt utan att koka. Fisken blir klar på någon minut i värmen. Du kan även dra kastrullen av spisen och lägga på ett lock. Fisken är klar på 3-5 min. Försök att inte röra alltför mycket när fisken lagts i, för då går den lätt sönder.
  6. Tillsätt räkor och kräftor det sista du gör innan servering. Garnera med extra dill.
Vitlöksaioli är gott till om man vill.....


















En variant på denna gryta hittar du HÄR. Den går att äta som soppa eller gryta och är vansinnigt god.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...