Fortsätt till huvudinnehåll

Egengjord fiskbuljong

Det är ju galet bra att ta tillvara på fiskrens om man varit ute och fiskat, eller att man kan få tag på lite från fiskbutiken. Jag brukar inte använda mig av rens från alltför feta fiskar. Det brukar lätt kunna smaka härsket om man råkar koka det för länge.
Vi fiskar ofta öring och det är en medelfet fisk som jag tycker blir kanonbra att göra buljong (eller fond) på.
Tricket är att inte stormkoka, utan enbart sakta småputtra lite. Tillaga det inte längre än 10-15 minuter. Äppelcidervinägern är till för att dra ut näringen ur renset, så skippa inte det. Du kan använda pressad citron om du inte har äppelcidervinäger.

Ofiltrerade äppelcidervinägern är annars riktigt bra att ha hemma och dricka för att balansera upp pH-värdet. Ta 1 msk i ett glas vatten 10 minuter före varje måltid. Bra för din matsmältning. Man ska ju annars inte dricka strax innan eller direkt efter måltid, för då späder man ut magsyran och då kan den ju inte göra sitt jobb. Men det är annorlunda med äppelcidervinäger eftersom den hjälper magsyran. Men OBS! Det ska vara ofiltrerad vinäger.



Fiskrens från en medelstor fisk (huvud, ben och skinn) Jag använder det som redan är tillagat från öringen vi ätit. Använder du färska ben/rens, så skölj det först i kallt vatten
2 morötter ca 150 g
1,5 gul lök ca 165 g
1 palsternacka ca 50 g
1 st stjälk från en bladselleri
Purjolök från de gröna bladen (innehåller mest näring) ca 1 dm
10 vitpepparkorn
3 kvistar timjan
1 liten näve persilja

  1. Skär grönsakerna i centimeterstora bitar.
  2. Lägg grönsaker och fiskrens i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker.
  3. Tillsätt vinägern och kryddorna
  4. Låt småputtra i 10 minuter. Skumma väl.
  5. Sila och koka ner den rena buljongen till hälften
  6. Smaka av med oraffinerat havssalt (inte vitt havssalt) eller herbamare örtsalt

Nu har du en jättefin buljong som du kan använda i fisksoppor och grytor.
Recept på en jäääättegod fiskgryta kommer inom kort, förmodligen redan i morgon om jag hinner med mig.
Naturligtvis kan du då använda dig av köpt buljong, men det här är så mycket nyttigare, godare och innehåller inga som helst tillsatser. Ren och fin mat när den är som bäst!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…