Fortsätt till huvudinnehåll

Egengjord fiskbuljong

Det är ju galet bra att ta tillvara på fiskrens om man varit ute och fiskat, eller att man kan få tag på lite från fiskbutiken. Jag brukar inte använda mig av rens från alltför feta fiskar. Det brukar lätt kunna smaka härsket om man råkar koka det för länge.
Vi fiskar ofta öring och det är en medelfet fisk som jag tycker blir kanonbra att göra buljong (eller fond) på.
Tricket är att inte stormkoka, utan enbart sakta småputtra lite. Tillaga det inte längre än 10-15 minuter. Äppelcidervinägern är till för att dra ut näringen ur renset, så skippa inte det. Du kan använda pressad citron om du inte har äppelcidervinäger.

Ofiltrerade äppelcidervinägern är annars riktigt bra att ha hemma och dricka för att balansera upp pH-värdet. Ta 1 msk i ett glas vatten 10 minuter före varje måltid. Bra för din matsmältning. Man ska ju annars inte dricka strax innan eller direkt efter måltid, för då späder man ut magsyran och då kan den ju inte göra sitt jobb. Men det är annorlunda med äppelcidervinäger eftersom den hjälper magsyran. Men OBS! Det ska vara ofiltrerad vinäger.



Fiskrens från en medelstor fisk (huvud, ben och skinn) Jag använder det som redan är tillagat från öringen vi ätit. Använder du färska ben/rens, så skölj det först i kallt vatten
2 morötter ca 150 g
1,5 gul lök ca 165 g
1 palsternacka ca 50 g
1 st stjälk från en bladselleri
Purjolök från de gröna bladen (innehåller mest näring) ca 1 dm
10 vitpepparkorn
3 kvistar timjan
1 liten näve persilja

  1. Skär grönsakerna i centimeterstora bitar.
  2. Lägg grönsaker och fiskrens i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker.
  3. Tillsätt vinägern och kryddorna
  4. Låt småputtra i 10 minuter. Skumma väl.
  5. Sila och koka ner den rena buljongen till hälften
  6. Smaka av med oraffinerat havssalt (inte vitt havssalt) eller herbamare örtsalt

Nu har du en jättefin buljong som du kan använda i fisksoppor och grytor.
Recept på en jäääättegod fiskgryta kommer inom kort, förmodligen redan i morgon om jag hinner med mig.
Naturligtvis kan du då använda dig av köpt buljong, men det här är så mycket nyttigare, godare och innehåller inga som helst tillsatser. Ren och fin mat när den är som bäst!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…