Fortsätt till huvudinnehåll

Krämigt god kyckling med sichuan


Ni vet ju hur mycket jag älskar snabblagad mat, grytor, kryddor och kyckling. Den här krämigt goda kycklinggrytan med sichuanpeppar är absolut inte för stark med har ändå en härligt god smak av sichuan. Det gäller att mortla kryddan väl så att man inte får en större bit i munnen när man äter. 
Sichuanpeppar har en liten distink touch av citrus och är jättegod tillsammans med kokosmjölk/kokosgrädde. Du bestämmer själv hur stark smak du vill ha av citrus i rätten, så ta mer av den och chiliflakes om du vill ha en lite hetare variant. 
När du köper sichuanpeppar så se till att det är skalen av den som du köper och inte själva kärnan. Det är i skalet all smak sitter. Kärnan vill vi inte ha. 


4 kycklingfiléer 
Herbamare örtsalt
1 tsk chiliflakes
4 nypor mortlad sichuanpeppar (ca 1/2 tsk)
Smör eller kokosolja till stekning
1 stor tetra extra creamy kokosmjölk (Santa Maria) 
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk dijonsenap
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk tamarisoja
2 krm red curry-pulver
1 tsk balsamvinäger

Strimla kycklingfiléerna och stek dem i smör eller kokosolja om du vill ha rätten Paleo (helt utan mejerier). Krydda under stekningen med örtsalt, svartpeppar, chiliflakes och sichuanpeppar. 
Stekt tills kycklingen fått fin färg och blivit genomstekt. (Inte för länge så den blir torr). 
Häll över kokosmjölken och smaksätt med dijonsenap, oregano, vitlök, soja, röd currykrydda och balsamvinäger. Lägg i buljongtärningen. 
Låt allt puttra under omrörning tills kokosmjölken blivit krämig. 
Smaka av
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…