Fortsätt till huvudinnehåll

Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Bra även för en detoxdag.








Visst är det väl härligt med alla grönsaker som finns nu?! Alla färger och smaker. Fräscha och man vill ju bara ta hem allt och njuta.
Jag gjorde en vegetarisk gryta i går som vi hade till lunch. Massor med näring i den här du ☝. Visst kan man lägga till bönor eller något annat mättande om man ska ha den till middag, ex kycklingköttbullar...supergott!! Men jag kände att jag ville ha den såhär lunch-fräsch.
Att känna att man blir mätt men med en lätt känsla är så skönt och där levern får vila lite.

Rödbetor innehåller: bl.a betain och nitrat som sänker blodtrycket och ökar prestationsförmågan. Massor av folat (ett B-vitamin), mängder av kostfiber som är bra för tarmarna och betacyanin som verkar blodrenande etc.

Kål såsom i detta recept vitkål och fänkål innehåller: Mycket vitamin C. Genom mängden antioxidanter så renar den kroppen från toxiner. Innehåller även pektin
Fänkål innehåller : samma som vitkål och all annan hälsosam kål.

När jag kör en sån här "lättare dag" så gillar jag att äta ex frukt med sallad på morgonen. Dricka en grönsakssmothie till lunch tillsammans med ett frökex eller en sån här gryta och sedan en lättare middag med fisk eller kyckling utan mejerier. Då blir jag lättare om magen, får en mild detox och en energikick. Här är några exempel på tallrikar:





Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Detox

1½ l strimlad vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad färsk rödbeta
2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
Kryddpeppar
Svartpeppar
Herbamare örtsalt
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
Trocomare eller herbamare örtsalt
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt krasse, eller persilja om du inte får tag på krasse
ghee

·         Värm ghee  (eller smör) i en gryta. Lägg i den strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den  tills den blivit mjuk och fått lite färg.

·         Lägg i purjolöken och rödbetsstrimlorna
·         Stek på lite svagare värme tills att purjon blivit mjuk
·         Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
·         Krydda ordentligt med kryddpeppar och svartpeppar
·         Smaka eventuellt av med mer örtsalt
·         Lägg på ett lock och låt puttra några minuter på svag värme
·         Smaka av.  Blir det en aning beskt p.g.a rödbetorna (beroende på säsong så kan de ibland vara lite beska) så tillsätt pyttelite honung eller äkta lönnsirap. Skippa det om det inte är nödvändigt om det är så att ni vill göra en detox
Toppa med strimlad paprika och klippt krasse eller persilja



Vill ni ha ett recept på grönsakssmoothie? Eller något annat?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...