Fortsätt till huvudinnehåll

Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Bra även för en detoxdag.








Visst är det väl härligt med alla grönsaker som finns nu?! Alla färger och smaker. Fräscha och man vill ju bara ta hem allt och njuta.
Jag gjorde en vegetarisk gryta i går som vi hade till lunch. Massor med näring i den här du ☝. Visst kan man lägga till bönor eller något annat mättande om man ska ha den till middag, ex kycklingköttbullar...supergott!! Men jag kände att jag ville ha den såhär lunch-fräsch.
Att känna att man blir mätt men med en lätt känsla är så skönt och där levern får vila lite.

Rödbetor innehåller: bl.a betain och nitrat som sänker blodtrycket och ökar prestationsförmågan. Massor av folat (ett B-vitamin), mängder av kostfiber som är bra för tarmarna och betacyanin som verkar blodrenande etc.

Kål såsom i detta recept vitkål och fänkål innehåller: Mycket vitamin C. Genom mängden antioxidanter så renar den kroppen från toxiner. Innehåller även pektin
Fänkål innehåller : samma som vitkål och all annan hälsosam kål.

När jag kör en sån här "lättare dag" så gillar jag att äta ex frukt med sallad på morgonen. Dricka en grönsakssmothie till lunch tillsammans med ett frökex eller en sån här gryta och sedan en lättare middag med fisk eller kyckling utan mejerier. Då blir jag lättare om magen, får en mild detox och en energikick. Här är några exempel på tallrikar:





Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Detox

1½ l strimlad vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad färsk rödbeta
2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
Kryddpeppar
Svartpeppar
Herbamare örtsalt
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
Trocomare eller herbamare örtsalt
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt krasse, eller persilja om du inte får tag på krasse
ghee

·         Värm ghee  (eller smör) i en gryta. Lägg i den strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den  tills den blivit mjuk och fått lite färg.

·         Lägg i purjolöken och rödbetsstrimlorna
·         Stek på lite svagare värme tills att purjon blivit mjuk
·         Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
·         Krydda ordentligt med kryddpeppar och svartpeppar
·         Smaka eventuellt av med mer örtsalt
·         Lägg på ett lock och låt puttra några minuter på svag värme
·         Smaka av.  Blir det en aning beskt p.g.a rödbetorna (beroende på säsong så kan de ibland vara lite beska) så tillsätt pyttelite honung eller äkta lönnsirap. Skippa det om det inte är nödvändigt om det är så att ni vill göra en detox
Toppa med strimlad paprika och klippt krasse eller persilja



Vill ni ha ett recept på grönsakssmoothie? Eller något annat?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och