Fortsätt till huvudinnehåll

Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Bra även för en detoxdag.








Visst är det väl härligt med alla grönsaker som finns nu?! Alla färger och smaker. Fräscha och man vill ju bara ta hem allt och njuta.
Jag gjorde en vegetarisk gryta i går som vi hade till lunch. Massor med näring i den här du ☝. Visst kan man lägga till bönor eller något annat mättande om man ska ha den till middag, ex kycklingköttbullar...supergott!! Men jag kände att jag ville ha den såhär lunch-fräsch.
Att känna att man blir mätt men med en lätt känsla är så skönt och där levern får vila lite.

Rödbetor innehåller: bl.a betain och nitrat som sänker blodtrycket och ökar prestationsförmågan. Massor av folat (ett B-vitamin), mängder av kostfiber som är bra för tarmarna och betacyanin som verkar blodrenande etc.

Kål såsom i detta recept vitkål och fänkål innehåller: Mycket vitamin C. Genom mängden antioxidanter så renar den kroppen från toxiner. Innehåller även pektin
Fänkål innehåller : samma som vitkål och all annan hälsosam kål.

När jag kör en sån här "lättare dag" så gillar jag att äta ex frukt med sallad på morgonen. Dricka en grönsakssmothie till lunch tillsammans med ett frökex eller en sån här gryta och sedan en lättare middag med fisk eller kyckling utan mejerier. Då blir jag lättare om magen, får en mild detox och en energikick. Här är några exempel på tallrikar:





Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Detox

1½ l strimlad vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad färsk rödbeta
2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
Kryddpeppar
Svartpeppar
Herbamare örtsalt
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
Trocomare eller herbamare örtsalt
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt krasse, eller persilja om du inte får tag på krasse
ghee

·         Värm ghee  (eller smör) i en gryta. Lägg i den strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den  tills den blivit mjuk och fått lite färg.

·         Lägg i purjolöken och rödbetsstrimlorna
·         Stek på lite svagare värme tills att purjon blivit mjuk
·         Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
·         Krydda ordentligt med kryddpeppar och svartpeppar
·         Smaka eventuellt av med mer örtsalt
·         Lägg på ett lock och låt puttra några minuter på svag värme
·         Smaka av.  Blir det en aning beskt p.g.a rödbetorna (beroende på säsong så kan de ibland vara lite beska) så tillsätt pyttelite honung eller äkta lönnsirap. Skippa det om det inte är nödvändigt om det är så att ni vill göra en detox
Toppa med strimlad paprika och klippt krasse eller persilja



Vill ni ha ett recept på grönsakssmoothie? Eller något annat?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att