Visst är det väl härligt med alla grönsaker som finns nu?! Alla färger och smaker. Fräscha och man vill ju bara ta hem allt och njuta.
Jag gjorde en vegetarisk gryta i går som vi hade till lunch. Massor med näring i den här du ☝. Visst kan man lägga till bönor eller något annat mättande om man ska ha den till middag, ex kycklingköttbullar...supergott!! Men jag kände att jag ville ha den såhär lunch-fräsch.
Att känna att man blir mätt men med en lätt känsla är så skönt och där levern får vila lite.
Rödbetor innehåller: bl.a betain och nitrat som sänker blodtrycket och ökar prestationsförmågan. Massor av folat (ett B-vitamin), mängder av kostfiber som är bra för tarmarna och betacyanin som verkar blodrenande etc.
Kål såsom i detta recept vitkål och fänkål innehåller: Mycket vitamin C. Genom mängden antioxidanter så renar den kroppen från toxiner. Innehåller även pektin
Fänkål innehåller : samma som vitkål och all annan hälsosam kål.
När jag kör en sån här "lättare dag" så gillar jag att äta ex frukt med sallad på morgonen. Dricka en grönsakssmothie till lunch tillsammans med ett frökex eller en sån här gryta och sedan en lättare middag med fisk eller kyckling utan mejerier. Då blir jag lättare om magen, får en mild detox och en energikick. Här är några exempel på tallrikar:
Näringsrik vegetarisk grönsaksgryta. Detox
1½ l strimlad
vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad
färsk rödbeta
2 dl krossade
tomater
1
grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på
hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2
vitlöksklyftor, pressade
Kryddpeppar
Svartpeppar
Herbamare örtsalt
1 tsk
ofiltrerad äppelcidervinäger
Trocomare eller
herbamare örtsalt
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt
krasse, eller persilja om du inte får tag på krasse
ghee
·
Värm ghee (eller smör) i en gryta. Lägg i den
strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den tills den blivit mjuk och fått lite färg.
·
Lägg i purjolöken och
rödbetsstrimlorna
·
Stek på lite svagare värme tills att
purjon blivit mjuk
·
Tillsätt krossade tomater,
tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
·
Krydda ordentligt med kryddpeppar
och svartpeppar
·
Smaka eventuellt av med mer örtsalt
·
Lägg på ett lock och låt puttra
några minuter på svag värme
·
Smaka av. Blir det en aning beskt p.g.a rödbetorna (beroende på säsong så kan de ibland vara lite beska) så tillsätt pyttelite honung
eller äkta lönnsirap. Skippa det om det inte är nödvändigt om det är så att ni vill göra en detox
Toppa med
strimlad paprika och klippt krasse eller persilja
Kommentarer
Skicka en kommentar