Fortsätt till huvudinnehåll

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen



God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till....
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.

Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson. 

Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod. 

Vad är då hemligheten? 
Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag häller den i formen, samt att den får gå i 2 timmar på låg värme med ytterligare kokad grädde som hälls över efter 1,5 timmar. Mhm, där har ni hemligheten och jag tror inte att jag någonsin har ätit en godare Jansson.

VIKTIGT! Lägg inte potatisen i vatten - du behöver stärkelsen annars blir den inte krämig. Skölj den innan du skalar den och inget mer sedan. Använd inte ånga i ugnen för då kan frestelsen skära sig. 


Ca 1 kg potatis (lika många hela potatisar som får plats i gratängformen brukar vara lagom)
2 gula lökar 
2 burkar Grebbestad ansjovis, samt spadet från 1,5 - 2 burkar 
4,5-5 dl grädde 
Salt, oraffinerat havssalt + en nypa svartpeppar 
Smör
Ströbröd eller pofiber 


  1. Strimla potatisen till liiite tjockare än strips-storlek. Storleken av lillfingret är en bra riktlinje.
  2. Hacka och stek löken gyllenbrun i smör. Salta och peppra.
  3. Koka upp 3 dl grädde med spadet från en burk ansjovis
  4. Smörj en form och lägg ett lager potatis i botten, sedan ansjovis och lök. Varva tills du avslutar med ett lager potatis.
  5. Häll över den heta gräddblandningen.  
  6. Strö över pofiber eller ströbröd och lägg på lite tunt skivat smör här och där.  
  7. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 1,5 timmar 
  8. Koka sedan upp ytterligare 1,5-2 dl grädde med ansjovisspad och häll detta över gratängen.
  9. Grädda sedan 30 min till. 

God jul önskar jag er alla läsare. Hoppas ni får en underbar helg med vila och god mat.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...