Fortsätt till huvudinnehåll

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen



God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till....
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.

Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson. 

Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod. 

Vad är då hemligheten? 
Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag häller den i formen, samt att den får gå i 2 timmar på låg värme med ytterligare kokad grädde som hälls över efter 1,5 timmar. Mhm, där har ni hemligheten och jag tror inte att jag någonsin har ätit en godare Jansson.

VIKTIGT! Lägg inte potatisen i vatten - du behöver stärkelsen annars blir den inte krämig. Skölj den innan du skalar den och inget mer sedan. Använd inte ånga i ugnen för då kan frestelsen skära sig. 


Ca 1 kg potatis (lika många hela potatisar som får plats i gratängformen brukar vara lagom)
2 gula lökar 
2 burkar Grebbestad ansjovis, samt spadet från 1,5 - 2 burkar 
4,5-5 dl grädde 
Salt, oraffinerat havssalt + en nypa svartpeppar 
Smör
Ströbröd eller pofiber 


  1. Strimla potatisen till liiite tjockare än strips-storlek. Storleken av lillfingret är en bra riktlinje.
  2. Hacka och stek löken gyllenbrun i smör. Salta och peppra.
  3. Koka upp 3 dl grädde med spadet från en burk ansjovis
  4. Smörj en form och lägg ett lager potatis i botten, sedan ansjovis och lök. Varva tills du avslutar med ett lager potatis.
  5. Häll över den heta gräddblandningen.  
  6. Strö över pofiber eller ströbröd och lägg på lite tunt skivat smör här och där.  
  7. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 1,5 timmar 
  8. Koka sedan upp ytterligare 1,5-2 dl grädde med ansjovisspad och häll detta över gratängen.
  9. Grädda sedan 30 min till. 

God jul önskar jag er alla läsare. Hoppas ni får en underbar helg med vila och god mat.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...