Fortsätt till huvudinnehåll

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen



God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till....
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.

Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson. 

Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod. 

Vad är då hemligheten? 
Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag häller den i formen, samt att den får gå i 2 timmar på låg värme med ytterligare kokad grädde som hälls över efter 1,5 timmar. Mhm, där har ni hemligheten och jag tror inte att jag någonsin har ätit en godare Jansson.

VIKTIGT! Lägg inte potatisen i vatten - du behöver stärkelsen annars blir den inte krämig. Skölj den innan du skalar den och inget mer sedan. Använd inte ånga i ugnen för då kan frestelsen skära sig. 


Ca 1 kg potatis (lika många hela potatisar som får plats i gratängformen brukar vara lagom)
2 gula lökar 
2 burkar Grebbestad ansjovis, samt spadet från 1,5 - 2 burkar 
4,5-5 dl grädde 
Salt, oraffinerat havssalt + en nypa svartpeppar 
Smör
Ströbröd eller pofiber 


  1. Strimla potatisen till liiite tjockare än strips-storlek. Storleken av lillfingret är en bra riktlinje.
  2. Hacka och stek löken gyllenbrun i smör. Salta och peppra.
  3. Koka upp 3 dl grädde med spadet från en burk ansjovis
  4. Smörj en form och lägg ett lager potatis i botten, sedan ansjovis och lök. Varva tills du avslutar med ett lager potatis.
  5. Häll över den heta gräddblandningen.  
  6. Strö över pofiber eller ströbröd och lägg på lite tunt skivat smör här och där.  
  7. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 1,5 timmar 
  8. Koka sedan upp ytterligare 1,5-2 dl grädde med ansjovisspad och häll detta över gratängen.
  9. Grädda sedan 30 min till. 

God jul önskar jag er alla läsare. Hoppas ni får en underbar helg med vila och god mat.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...