God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till....
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.
Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.
Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.
Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.
Vad är då hemligheten?
Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag häller den i formen, samt att den får gå i 2 timmar på låg värme med ytterligare kokad grädde som hälls över efter 1,5 timmar. Mhm, där har ni hemligheten och jag tror inte att jag någonsin har ätit en godare Jansson.
VIKTIGT! Lägg inte potatisen i vatten - du behöver stärkelsen annars blir den inte krämig. Skölj den innan du skalar den och inget mer sedan. Använd inte ånga i ugnen för då kan frestelsen skära sig.
VIKTIGT! Lägg inte potatisen i vatten - du behöver stärkelsen annars blir den inte krämig. Skölj den innan du skalar den och inget mer sedan. Använd inte ånga i ugnen för då kan frestelsen skära sig.
Ca 1 kg potatis (lika många hela potatisar som får plats i gratängformen brukar vara lagom)
2 gula lökar
2 burkar Grebbestad ansjovis, samt spadet från 1,5 - 2 burkar
4,5-5 dl grädde
Salt, oraffinerat havssalt + en nypa svartpeppar
Smör
Ströbröd eller pofiber
- Strimla potatisen till liiite tjockare än strips-storlek. Storleken av lillfingret är en bra riktlinje.
- Hacka och stek löken gyllenbrun i smör. Salta och peppra.
- Koka upp 3 dl grädde med spadet från en burk ansjovis
- Smörj en form och lägg ett lager potatis i botten, sedan ansjovis och lök. Varva tills du avslutar med ett lager potatis.
- Häll över den heta gräddblandningen.
- Strö över pofiber eller ströbröd och lägg på lite tunt skivat smör här och där.
- Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 1,5 timmar
- Koka sedan upp ytterligare 1,5-2 dl grädde med ansjovisspad och häll detta över gratängen.
- Grädda sedan 30 min till.
Kommentarer
Skicka en kommentar