Fortsätt till huvudinnehåll

En stressfri jul och mina goda köttbullar och revbensspjäll








Heeej! Tänk att snart är det tredje advent. Jag har en sån julkänsla att det spritter i kroppen. Blev bjuden på julbord på restaurang Hov av min fina kusin. Lika matglad som jag 😁
Oj så gott det var! Åt så jag fick ont i magen efteråt, det kom liksom efter.... 
Sedan tog vi en promenad genom stan. Så vackert! 




Igår kväll gjorde jag mina goda köttbullar. Älgfärsen var tyvärr inte riktigt finmald. I köttbullar vill jag ha köttfärsen riktigt fint mald, medan det i biffar och hamburgare gärna får vara lite grövre. Men jätte-jättegott blev det!

Jag brukar börja mina inköp av julmat tidigt. Det spar jag jättemycket pengar på. Kollar när det är extrapriser och är det kött, fisk eller färs så fryser jag in tills jag ska använda det. Även grönkål fryser jag ner. Sillen håller sig ju jättelänge tills man ska lägga in den, eller så köper jag 5-minuters sill och lägger i kylen tills jag ska göra olika inläggningar av den. På så sätt slipper jag även den värsta julruschen i affären och slipper bära hem tunga kassar.

Jag gör köttbullarna och kål- och morotslådan i god tid och fryser ner. Gör Janssons frestelse som jag förvarar i kylen (1-2 dagar). Kokar revbensspjällen och förvarar i kylen tills jag ska tillaga dem i ugnen. Bakar och gör julgodis gör jag också tidigt. Jag avskyr verkligen att stressa in i det sista. 


Receptet har jag lagt in tidigare. Du hittar det HÄR
Där finns även mitt recept på kryddiga honungsklibbiga revbensspjäll. Glazen innehåller även smak av ingefära och apelsin. Ooooh så gott! 

Såhär såg det ut i morse. 26 grader kallt, men fantastiskt vackert! 


Trevlig helg och ta det lugnt i julstöket. Lite varje dag, så hinner man utan att stressa ihjäl sig.

P.S Ni hr väl sett att ni kan handla (hälso-shoppa) via mig i länkarna till höger. Använder du mobil så klicka på ≣ längst upp till höger. Kanske hittar du fina julklappar. Jag har bara länkar till bra sidor som jag själv kan stå för. Många har även rea just nu och ännu kan det finnas tid att få hem dem i tid till jul D.S.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...