Fortsätt till huvudinnehåll

En stressfri jul och mina goda köttbullar och revbensspjäll








Heeej! Tänk att snart är det tredje advent. Jag har en sån julkänsla att det spritter i kroppen. Blev bjuden på julbord på restaurang Hov av min fina kusin. Lika matglad som jag 😁
Oj så gott det var! Åt så jag fick ont i magen efteråt, det kom liksom efter.... 
Sedan tog vi en promenad genom stan. Så vackert! 




Igår kväll gjorde jag mina goda köttbullar. Älgfärsen var tyvärr inte riktigt finmald. I köttbullar vill jag ha köttfärsen riktigt fint mald, medan det i biffar och hamburgare gärna får vara lite grövre. Men jätte-jättegott blev det!

Jag brukar börja mina inköp av julmat tidigt. Det spar jag jättemycket pengar på. Kollar när det är extrapriser och är det kött, fisk eller färs så fryser jag in tills jag ska använda det. Även grönkål fryser jag ner. Sillen håller sig ju jättelänge tills man ska lägga in den, eller så köper jag 5-minuters sill och lägger i kylen tills jag ska göra olika inläggningar av den. På så sätt slipper jag även den värsta julruschen i affären och slipper bära hem tunga kassar.

Jag gör köttbullarna och kål- och morotslådan i god tid och fryser ner. Gör Janssons frestelse som jag förvarar i kylen (1-2 dagar). Kokar revbensspjällen och förvarar i kylen tills jag ska tillaga dem i ugnen. Bakar och gör julgodis gör jag också tidigt. Jag avskyr verkligen att stressa in i det sista. 


Receptet har jag lagt in tidigare. Du hittar det HÄR
Där finns även mitt recept på kryddiga honungsklibbiga revbensspjäll. Glazen innehåller även smak av ingefära och apelsin. Ooooh så gott! 

Såhär såg det ut i morse. 26 grader kallt, men fantastiskt vackert! 


Trevlig helg och ta det lugnt i julstöket. Lite varje dag, så hinner man utan att stressa ihjäl sig.

P.S Ni hr väl sett att ni kan handla (hälso-shoppa) via mig i länkarna till höger. Använder du mobil så klicka på ≣ längst upp till höger. Kanske hittar du fina julklappar. Jag har bara länkar till bra sidor som jag själv kan stå för. Många har även rea just nu och ännu kan det finnas tid att få hem dem i tid till jul D.S.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...