Fortsätt till huvudinnehåll

Tokgod Ädelostsås


Hej på er! 
Jag är så otroligt sjukt förtjust i gräddädelost, eller ädelost över huvud taget i alla former. Ibland kan jag bara ta en bit till kaffet. Perfekt istället för en kaka. 

Idag gjorde jag mig en härligt krämig ädelostsås. Urenkelt recept som går på bara några minuter att göra. Jag tog förutom gräddädel även en lite starkare ädelost i såsen (grädd-danablue), men vill man ha en mild sås som inte smakar sååå mycket så kan man skippa den. 
Om man bara tar färskost och gräddädel så blir den mild nog även för barn. 


Jag tillsatte även lite hackad tomat, för jag tycker det är gott med det till bönpasta, men kan skippas. 
Vill du så kan du även klippa ner lite persilja.

4 port

3 dl grädde, eko
1,5 msk arla färskost eko, naturell
50 g gräddädelost
35 g grädd-danablue (frivilligt)
4-5 babyplommontomater, eko i bitar (frivilligt)
Svartpeppar och ev grönsaksbuljong. Smaka dig fram. 


  • Häll grädden i en kastrull och låt koka upp på medelvärme. 
  • Lägg ner osten och tomatbitarna. 
  • Låt osten smälta i grädden under omrörning. 
  • Krydda med peppar och smaka av om du vill ha mer salt. Ta då i en bit av en buljongtärning, det ger en djupare smak än bara salt (Bong eller ekologisk) Klart! 
Jättegott även till en köttbit. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...