Fortsätt till huvudinnehåll

Finsk rotfruktslåda aka kålrotslåda

Innehåller reklam genom annonslänk för Bodystore
Bland julbordets godaste tillbehör måste nog vara den finska lådan. Det här gjorde alltid min dotters "mummu" på julen, är ett starkt minne och ingen jul är sig lik utan den. Lika bra fungerar den som ett inslag på ett buffébord.
Receptet på den här är ett lite omgjort ICA-recept som jag har gått efter i många, många år. Smakar precis som mummu Toinis finska låda. 
Receptet innehåller 1 msk sirap, men jag har på sistone istället använt mig av fibersirap eller äkta lönnsirap som nyttigare substitut. Här gör du som du tycker. 


Ca 6 pers som tillbehör

300 g kålrötter
200 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
2 tärningar kycklingbuljong (eller skinkspad)
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk ljus sirap, fibersirap (kan behövas lite mer om du använder fibersirap), eller lönnsirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ströbröd eller pofiber 


  1. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i buljong eller skinkspad. 
  2. Häll av nästan all vätska, men spara 2 dl. Sätt ugnen på 150 grader och smörj en inte alltför stor form (ca 28 x 18 cm) med smör. 
  3. Vispa sönder rotfrukterna tillsammans med buljongen. Låt några bitar vara större. Det är gott när inte precis allt är ett slätt mos. 
  4. Rör ner grädde och lätt uppvispade ägg. Smaksätt med sirap, salt och peppar. Bred ut moset i formen och strö över pofiber eller ströbröd. 
  5. Grädda i ca 50 min i mitten av ugnen. Öka temperaturen till 225 grader de sista 5 minuterna. 

Lådan går bra att frysa. Låt den då svalna helt och lägg sedan in hela formen i 2 st 5-liters fryspåsar. Trä in påsarna från var sitt håll. 
Ta fram och låt tina helt utan påsar (så det inte blir kondens) innan du värmer upp den i ugnen till julbordet 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...