Fortsätt till huvudinnehåll

Finsk rotfruktslåda aka kålrotslåda

Innehåller reklam genom annonslänk för Bodystore
Bland julbordets godaste tillbehör måste nog vara den finska lådan. Det här gjorde alltid min dotters "mummu" på julen, är ett starkt minne och ingen jul är sig lik utan den. Lika bra fungerar den som ett inslag på ett buffébord.
Receptet på den här är ett lite omgjort ICA-recept som jag har gått efter i många, många år. Smakar precis som mummu Toinis finska låda. 
Receptet innehåller 1 msk sirap, men jag har på sistone istället använt mig av fibersirap eller äkta lönnsirap som nyttigare substitut. Här gör du som du tycker. 


Ca 6 pers som tillbehör

300 g kålrötter
200 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
2 tärningar kycklingbuljong (eller skinkspad)
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk ljus sirap, fibersirap (kan behövas lite mer om du använder fibersirap), eller lönnsirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ströbröd eller pofiber 


  1. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i buljong eller skinkspad. 
  2. Häll av nästan all vätska, men spara 2 dl. Sätt ugnen på 150 grader och smörj en inte alltför stor form (ca 28 x 18 cm) med smör. 
  3. Vispa sönder rotfrukterna tillsammans med buljongen. Låt några bitar vara större. Det är gott när inte precis allt är ett slätt mos. 
  4. Rör ner grädde och lätt uppvispade ägg. Smaksätt med sirap, salt och peppar. Bred ut moset i formen och strö över pofiber eller ströbröd. 
  5. Grädda i ca 50 min i mitten av ugnen. Öka temperaturen till 225 grader de sista 5 minuterna. 

Lådan går bra att frysa. Låt den då svalna helt och lägg sedan in hela formen i 2 st 5-liters fryspåsar. Trä in påsarna från var sitt håll. 
Ta fram och låt tina helt utan påsar (så det inte blir kondens) innan du värmer upp den i ugnen till julbordet 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...