Innehåller reklam genom annonslänk för Bodystore.
Bland julbordets godaste tillbehör måste nog vara den finska lådan. Det här gjorde alltid min dotters "mummu" på julen, är ett starkt minne och ingen jul är sig lik utan den. Lika bra fungerar den som ett inslag på ett buffébord.
Bland julbordets godaste tillbehör måste nog vara den finska lådan. Det här gjorde alltid min dotters "mummu" på julen, är ett starkt minne och ingen jul är sig lik utan den. Lika bra fungerar den som ett inslag på ett buffébord.
Receptet på den här är ett lite omgjort ICA-recept som jag har gått efter i många, många år. Smakar precis som mummu Toinis finska låda.
Receptet innehåller 1 msk sirap, men jag har på sistone istället använt mig av fibersirap eller äkta lönnsirap som nyttigare substitut. Här gör du som du tycker.
Ca 6 pers som tillbehör
300 g kålrötter
200 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
2 tärningar kycklingbuljong (eller skinkspad)
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk ljus sirap, fibersirap (kan behövas lite mer om du använder fibersirap), eller lönnsirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ströbröd eller pofiber
- Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i buljong eller skinkspad.
- Häll av nästan all vätska, men spara 2 dl. Sätt ugnen på 150 grader och smörj en inte alltför stor form (ca 28 x 18 cm) med smör.
- Vispa sönder rotfrukterna tillsammans med buljongen. Låt några bitar vara större. Det är gott när inte precis allt är ett slätt mos.
- Rör ner grädde och lätt uppvispade ägg. Smaksätt med sirap, salt och peppar. Bred ut moset i formen och strö över pofiber eller ströbröd.
- Grädda i ca 50 min i mitten av ugnen. Öka temperaturen till 225 grader de sista 5 minuterna.
Lådan går bra att frysa. Låt den då svalna helt och lägg sedan in hela formen i 2 st 5-liters fryspåsar. Trä in påsarna från var sitt håll.
Ta fram och låt tina helt utan påsar (så det inte blir kondens) innan du värmer upp den i ugnen till julbordet
Kommentarer
Skicka en kommentar