Fortsätt till huvudinnehåll

Broccoligratäng med rökt skinka



Hade nästan glömt bort den här maträtten. Den är ju så fantastiskt god att man inte kan sluta äta. Den här stod på bordet ofta på 80-talet och dags att ta fram den i rampljuset igen tycker jag. Jag gjorde en gratäng som borde ha räckt till 6 port, men hej och hå - den räckte bara till 3!!! 😂 Min man åt så han stod i fyra hörn, tillika jag. Förstår inte att jag inte gjort den här på så många år. Den är ju så snabb att laga till och så enkel att göra. Använder man frysta broccolibuketter som man tinar upp, så tar det inte mer än högst 45 minuter att få maten på bordet varav gräddning i ca 30 min.

Extra gott blir det med skivad purjolök i gratängen. Jag köper även extrarökt skinka från "Brödernas" som är helt utan E-nummer, som jag strimlar ner. "Brödernas" skinka i plånboksförpackning hittar du bl.a. hos Coop.



Broccoligratäng med skinka
1 kg frysta broccolibuketter (eko)
200 g extrarökt skinka (Brödernas)
100 g purjolök (eko)
ägg
3 dl grädde (eko)
4 dl riven gratängost
1 tsk lökpulver
2 tsk herbamare örtsalt
2 krm nymalen svartpeppar
  • Sätt ugnen på 225°C 
  • Tina broccolibuketterna.
  • Skiva purjolöken och grovstrimla skinkan. 
  • Vispa upp äggen med grädden tillsammans med kryddorna. Rör ner hälften av osten (2 dl). 
  • Lägg broccolibuketterna i en ugnsfast form och strö över purjolök samt den strimlade skinkan.
  • Häll över ägg- och ostsåsen. Strö över resten av osten. 
  • Gratinera i 20-30 minuter eller tills gratängen stagnerat och fått fin färg. Lägg över folie sista 15 minuter om gratängen då fått lagom med färg. (Se till att folien inte nuddar maten för din hälsas skull).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...