Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod rödvinssås med timjan


Men såsernas sås!! Man vill bara ta mer och  mer och...  Härlig till lammsteken till påsk kanske?
Såsen är ju även god till oxfilé, rostas, ryggbiff, fläskfilé etc. Smörstekta kantareller till.....
TIPS! Gör en "potatisgratäng" på kålrabbi istället för potatis som tillbehör.

Den här såsen innehåller en del socker. Äter du absolut inte socker så har jag ett recept på Mannerströms rödvinssås HÄR. Jag själv tycker att det kan vara godare med lite sötma i rödvinssåsen ibland. Så sällan jag äter rödvinssås, så jag fuskar ibland till min kost med denna goda.

Den här såsen är super-dupergod och blir till ca 5 dl sås. Går att göra ett par dagar innan servering och håller ca 5 dagar i kylskåp.
Den innehåller även lite ekologisk lönnsirap som ger ett härligt djup i smaken. Hoppa inte över den. Lönnsirap sägs inte höja blodsockret.

Använd dig av ekologiska produkter. Det blir både godare och hälsosammare. Kan du inte det - så satsa åtminstone på ett ekologiskt kraftfullt rött vin utan fatkaraktär.


Rödvinssås  4 port         Färdig sås ca 2,75 - 3 dl

0,5 dl smör
140 g morot (ca 2 st) i skivor
2 schalottenlök eller 2 små röda lökar, finhackad
4 tsk socker
2 tsk tomatpuré 
2 cocktailtomater halverade
2 msk mörk balsamvinäger
2 stora lagerblad
4 dl rött vin (Jag valde ett côtes du rhône (Les Pious))
3 msk oxfond, koncentrerad
1 msk kalvfond, koncentrerad    
2 tsk tamarisoja 
2 st krossade vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan stjälk inkluderad
4 msk  vatten
Nymalen svartpeppar
Lönnsirap, 2-4 tsk (smaka dig fram så det passar dina smaklökar)
ev en liten extra skvätt vin för att få upp syran - -alkoholfri eller med alkohol.
1½ msk smör



  1. Hacka löken och skiva morötterna. Fräs löken och morötterna i smör tills löken mjuknat utan att de tar färg.
  2. Tillsätt tomatpurén samt strösockret och låt fräsa under omrörning tills sockret lösts sig och tomatpurén tagit lite färg.
  3. Blanda ner tomathalvorna och lagerblad. 
  4. Tillsätt rött vin, krossade vitlöksklyftor och timjan. Koka utan lock tills lite mer än hälften av vätskan återstår. Vispa lätt då och då och tryck till tomaterna lite med vispen.
  5. Tillsätt kalvfond, soja och vatten.  Koka upp och krydda med svartpeppar och tillsätt balsamvinäger. Fortsätt koka tills såsen blir mustig och börjar få en fyllig konsistens. Smaka av mellan varven så du känner att du är nöjd med smakerna. Tillsätt lite lönnsirap och smaka av igen. Sila av såsen i en trådsil och pressa ur all sås med hjälp av baksidan av en sked. Inget ska förspillas.
  6. Ställ tillbaka den silade såsen på spisen.
  7. Vispa ner en klick smör och tillsätt ev en liten extra skvätt rött vin om du vill få upp syran en aning till. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att