Men såsernas sås!! Man vill bara ta mer och mer och... Härlig till lammsteken till påsk kanske?
Såsen är ju även god till oxfilé, rostas, ryggbiff, fläskfilé etc. Smörstekta kantareller till.....
TIPS! Gör en "potatisgratäng" på kålrabbi istället för potatis som tillbehör.
Den här såsen innehåller en del socker. Äter du absolut inte socker så har jag ett recept på Mannerströms rödvinssås HÄR. Jag själv tycker att det kan vara godare med lite sötma i rödvinssåsen ibland. Så sällan jag äter rödvinssås, så jag fuskar ibland till min kost med denna goda.
Den här såsen är super-dupergod och blir till ca 5 dl sås. Går att göra ett par dagar innan servering och håller ca 5 dagar i kylskåp.
Den innehåller även lite ekologisk lönnsirap som ger ett härligt djup i smaken. Hoppa inte över den. Lönnsirap sägs inte höja blodsockret.
Använd dig av ekologiska produkter. Det blir både godare och hälsosammare. Kan du inte det - så satsa åtminstone på ett ekologiskt kraftfullt rött vin utan fatkaraktär.
Rödvinssås 4 port Färdig sås ca 2,75 - 3 dl
0,5 dl smör140 g morot (ca 2 st) i skivor
2 schalottenlök eller 2 små röda lökar, finhackad
2 tsk socker
2 tsk tomatpuré
2 cocktailtomater halverade
2 msk mörk balsamvinäger
2 msk mörk balsamvinäger
2 stora lagerblad
4 dl rött vin (Jag valde ett côtes du rhône (Les Pious))
3 msk oxfond, koncentrerad
4 dl rött vin (Jag valde ett côtes du rhône (Les Pious))
3 msk oxfond, koncentrerad
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 tsk tamarisoja
2 tsk tamarisoja
2 st krossade vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan stjälk inkluderad
4 msk vatten
Nymalen svartpeppar
Lönnsirap, 2-4 tsk (smaka dig fram så det passar dina smaklökar)
1 näve färsk timjan stjälk inkluderad
4 msk vatten
Nymalen svartpeppar
Lönnsirap, 2-4 tsk (smaka dig fram så det passar dina smaklökar)
ev en liten extra skvätt vin för att få upp syran - -alkoholfri eller med alkohol.
1½ msk smör
- Hacka löken och skiva morötterna. Fräs löken och morötterna i smör tills löken mjuknat utan att de tar färg.
- Tillsätt tomatpurén samt strösockret och låt fräsa under omrörning tills sockret lösts sig och tomatpurén tagit lite färg.
- Blanda ner tomathalvorna och lagerblad.
- Tillsätt rött vin, krossade vitlöksklyftor och timjan. Koka utan lock tills lite mer än hälften av vätskan återstår. Vispa lätt då och då och tryck till tomaterna lite med vispen.
- Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Koka upp och krydda med svartpeppar och tillsätt balsamvinäger. Fortsätt koka tills såsen blir mustig och börjar få en fyllig konsistens. Smaka av mellan varven så du känner att du är nöjd med smakerna. Tillsätt lite lönnsirap och smaka av igen. Sila av såsen i en trådsil och pressa ur all sås med hjälp av baksidan av en sked. Inget ska förspillas.
- Ställ tillbaka den silade såsen på spisen.
- Vispa ner en klick smör och tillsätt ev en liten extra skvätt rött vin om du vill få upp syran en aning till.
Kommentarer
Skicka en kommentar