Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod rödvinssås med timjan


Men såsernas sås!! Man vill bara ta mer och  mer och...  Härlig till lammsteken till påsk kanske?
Såsen är ju även god till oxfilé, rostas, ryggbiff, fläskfilé etc. Smörstekta kantareller till.....
TIPS! Gör en "potatisgratäng" på kålrabbi istället för potatis som tillbehör.

Den här såsen innehåller en del socker. Äter du absolut inte socker så har jag ett recept på Mannerströms rödvinssås HÄR. Jag själv tycker att det kan vara godare med lite sötma i rödvinssåsen ibland. Så sällan jag äter rödvinssås, så jag fuskar ibland till min kost med denna goda.

Den här såsen är super-dupergod och blir till ca 5 dl sås. Går att göra ett par dagar innan servering och håller ca 5 dagar i kylskåp.
Den innehåller även lite ekologisk lönnsirap som ger ett härligt djup i smaken. Hoppa inte över den. Lönnsirap sägs inte höja blodsockret.

Använd dig av ekologiska produkter. Det blir både godare och hälsosammare. Kan du inte det - så satsa åtminstone på ett ekologiskt kraftfullt rött vin utan fatkaraktär.


Rödvinssås  4 port         Färdig sås ca 2,75 - 3 dl

0,5 dl smör
140 g morot (ca 2 st) i skivor
2 schalottenlök eller 2 små röda lökar, finhackad
2 tsk socker
2 tsk tomatpuré 
2 cocktailtomater halverade
2 msk mörk balsamvinäger
2 stora lagerblad
4 dl rött vin (Jag valde ett côtes du rhône (Les Pious))
3 msk oxfond, koncentrerad
1 msk kalvfond, koncentrerad    
2 tsk tamarisoja 
2 st krossade vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan stjälk inkluderad
4 msk  vatten
Nymalen svartpeppar
Lönnsirap, 2-4 tsk (smaka dig fram så det passar dina smaklökar)
ev en liten extra skvätt vin för att få upp syran - -alkoholfri eller med alkohol.
1½ msk smör



  1. Hacka löken och skiva morötterna. Fräs löken och morötterna i smör tills löken mjuknat utan att de tar färg.
  2. Tillsätt tomatpurén samt strösockret och låt fräsa under omrörning tills sockret lösts sig och tomatpurén tagit lite färg.
  3. Blanda ner tomathalvorna och lagerblad. 
  4. Tillsätt rött vin, krossade vitlöksklyftor och timjan. Koka utan lock tills lite mer än hälften av vätskan återstår. Vispa lätt då och då och tryck till tomaterna lite med vispen.
  5. Tillsätt kalvfond, soja och vatten.  Koka upp och krydda med svartpeppar och tillsätt balsamvinäger. Fortsätt koka tills såsen blir mustig och börjar få en fyllig konsistens. Smaka av mellan varven så du känner att du är nöjd med smakerna. Tillsätt lite lönnsirap och smaka av igen. Sila av såsen i en trådsil och pressa ur all sås med hjälp av baksidan av en sked. Inget ska förspillas.
  6. Ställ tillbaka den silade såsen på spisen.
  7. Vispa ner en klick smör och tillsätt ev en liten extra skvätt rött vin om du vill få upp syran en aning till. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...