Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod rödvinssås med timjan


Men såsernas sås!! Man vill bara ta mer och  mer och...  Härlig till lammsteken till påsk kanske?
Såsen är ju även god till oxfilé, rostas, ryggbiff, fläskfilé etc. Smörstekta kantareller till.....
TIPS! Gör en "potatisgratäng" på kålrabbi istället för potatis som tillbehör.

Den här såsen innehåller en del socker. Äter du absolut inte socker så har jag ett recept på Mannerströms rödvinssås HÄR. Jag själv tycker att det kan vara godare med lite sötma i rödvinssåsen ibland. Så sällan jag äter rödvinssås, så jag fuskar ibland till min kost med denna goda.

Den här såsen är super-dupergod och blir till ca 5 dl sås. Går att göra ett par dagar innan servering och håller ca 5 dagar i kylskåp.
Den innehåller även lite ekologisk lönnsirap som ger ett härligt djup i smaken. Hoppa inte över den. Lönnsirap sägs inte höja blodsockret.

Använd dig av ekologiska produkter. Det blir både godare och hälsosammare. Kan du inte det - så satsa åtminstone på ett ekologiskt kraftfullt rött vin utan fatkaraktär.


Rödvinssås  4 port         Färdig sås ca 2,75 - 3 dl

0,5 dl smör
140 g morot (ca 2 st) i skivor
2 schalottenlök eller 2 små röda lökar, finhackad
2 tsk socker
2 tsk tomatpuré 
2 cocktailtomater halverade
2 msk mörk balsamvinäger
2 stora lagerblad
4 dl rött vin (Jag valde ett côtes du rhône (Les Pious))
3 msk oxfond, koncentrerad
1 msk kalvfond, koncentrerad    
2 tsk tamarisoja 
2 st krossade vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan stjälk inkluderad
4 msk  vatten
Nymalen svartpeppar
Lönnsirap, 2-4 tsk (smaka dig fram så det passar dina smaklökar)
ev en liten extra skvätt vin för att få upp syran - -alkoholfri eller med alkohol.
1½ msk smör



  1. Hacka löken och skiva morötterna. Fräs löken och morötterna i smör tills löken mjuknat utan att de tar färg.
  2. Tillsätt tomatpurén samt strösockret och låt fräsa under omrörning tills sockret lösts sig och tomatpurén tagit lite färg.
  3. Blanda ner tomathalvorna och lagerblad. 
  4. Tillsätt rött vin, krossade vitlöksklyftor och timjan. Koka utan lock tills lite mer än hälften av vätskan återstår. Vispa lätt då och då och tryck till tomaterna lite med vispen.
  5. Tillsätt kalvfond, soja och vatten.  Koka upp och krydda med svartpeppar och tillsätt balsamvinäger. Fortsätt koka tills såsen blir mustig och börjar få en fyllig konsistens. Smaka av mellan varven så du känner att du är nöjd med smakerna. Tillsätt lite lönnsirap och smaka av igen. Sila av såsen i en trådsil och pressa ur all sås med hjälp av baksidan av en sked. Inget ska förspillas.
  6. Ställ tillbaka den silade såsen på spisen.
  7. Vispa ner en klick smör och tillsätt ev en liten extra skvätt rött vin om du vill få upp syran en aning till. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...