Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med kall senapssås och fräscha grönsaker


Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Bodystore 
Dijon-senap är en fantastiskt god smaksättare i en mängd olika maträtter.
Här får laxen en härlig smak av citronpeppar och den goda senapssåsen. Grönsakerna har olika textur där även råa grönsaker finns med. Spetskålen blir sådär knäckigt god och tomathalvorna blir söta och goda. En snabb och enkel rätt när man kommer hem från jobbet och vill ha middagen klar på 15-20 minuter. Det är även en genialisk rätt om man är ute efter att äta för viktnedgång inom LCHF och Paleo.

Du avgör själv hur mycket grönsaker du vill ha, beroende på antal personer. Tänk på att spetskålen mjuknar så det kan behövas lite mer än man tror för mättnaden.
Beräkna ca 1½ - 2 laxfiléer per person.

Det är bara att öka mängden sås beroende på hur många filéer man har. Såsen är riktigt god så vill du göra mer och även ringla på grönsakerna så gör det.

Välj ekologiska produkter, även gällande kryddor.

Chumlax och Pinklax är vildfångad lax. Den är naturligt mer eller mindre rosa beroende på den föda som den just då äter. Därför kan den vara mindre rosa än odlad lax som får färgämnen i fodret 😧(ett foder som tillika innehåller gifter) för att bli mer rosa.


Chumlax eller Pinklax
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Svartpeppar
Spetskål
Purjolök
Paprika gul och röd
Tomater, små
Kokosolja (utan smak), avokadoolja eller ghee (hemgjord). Här finns även en länk till ghee att köpa.

Kall senapssås till 2 st laxfiléer: 4 msk Hellmans majonnäs + 2 krm dijonsenap
Torkad dragon att garnera med

  • Rör ihop majonnäs och senap. 
  • Strimla grönsakerna och halvera tomaterna. Lägg undan lite paprika och några tomathalvor till senare. 
  • Stek spetskål och övriga tomathalvor i kokosolja, ghee eller avokadoolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Efter kryddningen så lägger du tomathalvorna med snittytan nedåt i pannan. Stek tills kålen börjar få lite färg och även tomathalvorna börjar få lite färg på snittytan. Rör då och då så grönsakerna inte bränns.
  • Tillsätt paprika (utom den du lagt undan) samt purjolök. Stek ytterligare ca 1½ minut under omrörning. Lägg upp grönsakerna på ett fat och håll varmt. 
  • Krydda laxen på båda sidorna med citronpeppar och örtsalt. 
  • Stek laxfiléerna ca 2 - 2½ min på var sida. Du ser när värmen börjar krypa upp på sidorna av filéerna som då börjar ändra färg. När värmen nått mitten av filéerna så vänder du på dem. Överstek inte - då blir fisken torr och tråkig i smaken. 
  • Lägg fisken ovanpå grönsakerna och strö de råa grönsakerna runt om. Klicka på senapssåsen ovanpå fisken och garnera med dragon. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...