Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med kall senapssås och fräscha grönsaker


Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Bodystore 
Dijon-senap är en fantastiskt god smaksättare i en mängd olika maträtter.
Här får laxen en härlig smak av citronpeppar och den goda senapssåsen. Grönsakerna har olika textur där även råa grönsaker finns med. Spetskålen blir sådär knäckigt god och tomathalvorna blir söta och goda. En snabb och enkel rätt när man kommer hem från jobbet och vill ha middagen klar på 15-20 minuter. Det är även en genialisk rätt om man är ute efter att äta för viktnedgång inom LCHF och Paleo.

Du avgör själv hur mycket grönsaker du vill ha, beroende på antal personer. Tänk på att spetskålen mjuknar så det kan behövas lite mer än man tror för mättnaden.
Beräkna ca 1½ - 2 laxfiléer per person.

Det är bara att öka mängden sås beroende på hur många filéer man har. Såsen är riktigt god så vill du göra mer och även ringla på grönsakerna så gör det.

Välj ekologiska produkter, även gällande kryddor.

Chumlax och Pinklax är vildfångad lax. Den är naturligt mer eller mindre rosa beroende på den föda som den just då äter. Därför kan den vara mindre rosa än odlad lax som får färgämnen i fodret 😧(ett foder som tillika innehåller gifter) för att bli mer rosa.


Chumlax eller Pinklax
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Svartpeppar
Spetskål
Purjolök
Paprika gul och röd
Tomater, små
Kokosolja (utan smak), avokadoolja eller ghee (hemgjord). Här finns även en länk till ghee att köpa.

Kall senapssås till 2 st laxfiléer: 4 msk Hellmans majonnäs + 2 krm dijonsenap
Torkad dragon att garnera med

  • Rör ihop majonnäs och senap. 
  • Strimla grönsakerna och halvera tomaterna. Lägg undan lite paprika och några tomathalvor till senare. 
  • Stek spetskål och övriga tomathalvor i kokosolja, ghee eller avokadoolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Efter kryddningen så lägger du tomathalvorna med snittytan nedåt i pannan. Stek tills kålen börjar få lite färg och även tomathalvorna börjar få lite färg på snittytan. Rör då och då så grönsakerna inte bränns.
  • Tillsätt paprika (utom den du lagt undan) samt purjolök. Stek ytterligare ca 1½ minut under omrörning. Lägg upp grönsakerna på ett fat och håll varmt. 
  • Krydda laxen på båda sidorna med citronpeppar och örtsalt. 
  • Stek laxfiléerna ca 2 - 2½ min på var sida. Du ser när värmen börjar krypa upp på sidorna av filéerna som då börjar ändra färg. När värmen nått mitten av filéerna så vänder du på dem. Överstek inte - då blir fisken torr och tråkig i smaken. 
  • Lägg fisken ovanpå grönsakerna och strö de råa grönsakerna runt om. Klicka på senapssåsen ovanpå fisken och garnera med dragon. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...