Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med kall senapssås och fräscha grönsaker


Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Bodystore 
Dijon-senap är en fantastiskt god smaksättare i en mängd olika maträtter.
Här får laxen en härlig smak av citronpeppar och den goda senapssåsen. Grönsakerna har olika textur där även råa grönsaker finns med. Spetskålen blir sådär knäckigt god och tomathalvorna blir söta och goda. En snabb och enkel rätt när man kommer hem från jobbet och vill ha middagen klar på 15-20 minuter. Det är även en genialisk rätt om man är ute efter att äta för viktnedgång inom LCHF och Paleo.

Du avgör själv hur mycket grönsaker du vill ha, beroende på antal personer. Tänk på att spetskålen mjuknar så det kan behövas lite mer än man tror för mättnaden.
Beräkna ca 1½ - 2 laxfiléer per person.

Det är bara att öka mängden sås beroende på hur många filéer man har. Såsen är riktigt god så vill du göra mer och även ringla på grönsakerna så gör det.

Välj ekologiska produkter, även gällande kryddor.

Chumlax och Pinklax är vildfångad lax. Den är naturligt mer eller mindre rosa beroende på den föda som den just då äter. Därför kan den vara mindre rosa än odlad lax som får färgämnen i fodret 😧(ett foder som tillika innehåller gifter) för att bli mer rosa.


Chumlax eller Pinklax
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Svartpeppar
Spetskål
Purjolök
Paprika gul och röd
Tomater, små
Kokosolja (utan smak), avokadoolja eller ghee (hemgjord). Här finns även en länk till ghee att köpa.

Kall senapssås till 2 st laxfiléer: 4 msk Hellmans majonnäs + 2 krm dijonsenap
Torkad dragon att garnera med

  • Rör ihop majonnäs och senap. 
  • Strimla grönsakerna och halvera tomaterna. Lägg undan lite paprika och några tomathalvor till senare. 
  • Stek spetskål och övriga tomathalvor i kokosolja, ghee eller avokadoolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Efter kryddningen så lägger du tomathalvorna med snittytan nedåt i pannan. Stek tills kålen börjar få lite färg och även tomathalvorna börjar få lite färg på snittytan. Rör då och då så grönsakerna inte bränns.
  • Tillsätt paprika (utom den du lagt undan) samt purjolök. Stek ytterligare ca 1½ minut under omrörning. Lägg upp grönsakerna på ett fat och håll varmt. 
  • Krydda laxen på båda sidorna med citronpeppar och örtsalt. 
  • Stek laxfiléerna ca 2 - 2½ min på var sida. Du ser när värmen börjar krypa upp på sidorna av filéerna som då börjar ändra färg. När värmen nått mitten av filéerna så vänder du på dem. Överstek inte - då blir fisken torr och tråkig i smaken. 
  • Lägg fisken ovanpå grönsakerna och strö de råa grönsakerna runt om. Klicka på senapssåsen ovanpå fisken och garnera med dragon. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att