Fortsätt till huvudinnehåll

Vitkålsmos ”potatismos” a’ la’ LCHF




Woow! 
Supergott blev det här kan jag lova! Vem har inte suktat efter potatismos ibland. Tänk en plankstek t.ex (vilket vi ska ha i påsk och då blir detta goda mos lagd på brädan). Ja det är gott till all mat som man vill ha mos till. Ja blomkålsmos kan man göra, men gällande smaken så är det här mer likt potatismos tycker jag. 

Knixet var att få den krämig och inte vattnig. Så jag bestämde mig för att koka grädden riktigt tjock först, innan jag vispade ner den. Det är även viktigt att vitkålen kokas riktigt, riktigt mjuk. När kålen kokas länge så tar det även bort den peppriga smaken som vitkålen har och blir därmed mer neutral i smak. 

Superlätt att göra!  Det enda som krävs är en matberedare eller en bra stavmixer. Vill du ha ett fluffigare mos vispar du sedan upp den lite med en visp så det kommer in luft i moset. Men jag tycker det blir luftigt och bra som det är.

Det här är även ett perfekt tillbehör när du vill gå ner i vikt vid LCHF eller ketogen kost. Riktigt mättande. 

Vi firar påsken i stugan. Där myser vi med god mat, pimplar, åker skoter, eldar i spisen, kaminen och badar tunna. Vi har sån tur att vi åker dit på 25 minuter. 
Vill du ha lite inspiration till påskmat så hittar du det HÄR

Klickbara länkar: Lammsteken är helt fantastisk, den ugnsbakade laxen med omelettäcke, räkor och hollandaise är magisk. Förrätten eller kvällsvikningen med gravad lax, polkabetor och pepparrot/vasabikräm är grymt god. Min inlagda sill och senapssill är den enda sillen min dotter äter. Ja det finns mängder av god mat att välja på. In o kika vetja!😋

Men nu till receptet på det goda moset.....



VITKÅLSMOS 2 port
400 g vitkål
1 1/2 dl grädde
1 msk smör (valfritt)
1/2 tsk Herbamare örtsalt
Nymalen peppar
Persilja

Ekologiska produkter rakt igenom.

  • Strimla kålen och skär sedan strimlorna i bitar. 
  • Koka kålen i lättsaltat vatten tills den är riktigt mjuk (ca 30 min). Koka under tiden upp grädden och koka den riktigt tjock. 
  • Sila bort vattnet från kålen och mixa den tillsammans med grädden. Tillsätt ev en klick smör om du vill.
  •  Krydda med örtsalt, peppar och hackad persilja. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...