
Det här är minst lika gott som potatisgratäng. Smaken blir lite sötaktig och liknar nästan broccoli. Perfekt till en god köttbit eller som en del av en laktovegetarisk/pescetarisk rätt. Låt den bara gå riktigt länge i ugnen på en inte alltför hög värme för att få den krämig och genomgräddad. Vi åt den till lammstek med min härligt goda rödvinssås och bearnaise, samt smörstekta kantareller. Alltså...MUMS! Vi kanske kan kalla maträtten för lamm black n´white ;) Fy fasiken va gott sa min särbo.
(Ja den här påsken firade vi ju ensamma. Detta bedrövliga Coronavirus gjorde ju att min dotter inte kunde komma och våra vänner fick också stanna hemma. Är inte så rädd för min egen skull, men jag jobbar ju med barn och vill inte bära med mig något virus på jobbet). Förstår att ni är många därute som sitter i samma sits av att inte få träffa sina nära och kära. Kärlek till er! 💞
(Ja den här påsken firade vi ju ensamma. Detta bedrövliga Coronavirus gjorde ju att min dotter inte kunde komma och våra vänner fick också stanna hemma. Är inte så rädd för min egen skull, men jag jobbar ju med barn och vill inte bära med mig något virus på jobbet). Förstår att ni är många därute som sitter i samma sits av att inte få träffa sina nära och kära. Kärlek till er! 💞
Jag gjorde det enkelt för mig gällande den här rätten och använde mig av lökgranulat (torkad lök på burk) och vitlökspulver istället för färskt. Vill du ha rå lök så stek på den innan för att undvika en bitter smak i gratängen, samt att det blir godare smak med smörstekt lök än rå. "Krämade" till gratängen med riven ost mellan varven och naturligtvis fullfet ekologisk grädde. Ingen fulgrädde här inte.
Kålrabbigratäng 4 port
175°C 1-1½ timme
2 stora kålrabbi ca 350 g styck
3 dl grädde
½ påse riven ost för gratäng
lökgranulat eller 1 skivad stekt lök
vitlökspulver eller 1 st riven vitlöksklyfta
herbamare örtsalt, ca ½ tsk
nymalen svartpeppar
- Skala kålrabbin och skiva den riktigt tunt.
- Varva kålrabbi, ost och kryddor (samt lök om du använder stekt) i en ugnsfast form
- Häll över grädde och toppa med riven ost
- Grädda 1-1½ timme. Känn efter med en potatissticka när den är klar. En aning tuggmotstånd kommer det att vara. Om den får för mycket färg så täck över den med aluminiumfolie - men se till så folien inte får kontakt med gratängen för hälsans skull. Du kan gardera dig genom att använda smörpapper under folien.
Kommentarer
Skicka en kommentar