Fortsätt till huvudinnehåll

Kålrabbigratäng



Det här är minst lika gott som potatisgratäng. Smaken blir lite sötaktig och liknar nästan broccoli. Perfekt till en god köttbit eller som en del av en laktovegetarisk/pescetarisk rätt. Låt den bara gå riktigt länge i ugnen på en inte alltför hög värme för att få den krämig och genomgräddad. Vi åt den till lammstek med min härligt goda rödvinssås och bearnaise, samt smörstekta kantareller. Alltså...MUMS! Vi kanske kan kalla maträtten för lamm black n´white ;) Fy fasiken va gott sa min särbo.

(Ja den här påsken firade vi ju ensamma. Detta bedrövliga Coronavirus gjorde ju att min dotter inte kunde komma och våra vänner fick också stanna hemma. Är inte så rädd för min egen skull, men jag jobbar ju med barn och vill inte bära med mig något virus på jobbet). Förstår att ni är många därute som sitter i samma sits av att inte få träffa sina nära och kära. Kärlek till er! 💞

Jag gjorde det enkelt för mig gällande den här rätten och använde mig av lökgranulat (torkad lök på burk) och vitlökspulver istället för färskt. Vill du ha rå lök så stek på den innan för att undvika en bitter smak i gratängen, samt att det blir godare smak med smörstekt lök än rå. "Krämade" till gratängen med riven ost mellan varven och naturligtvis fullfet ekologisk grädde. Ingen fulgrädde här inte.

Kålrabbigratäng 4 port

175°C 1-1½ timme

2 stora kålrabbi ca 350 g styck
3 dl grädde
½ påse riven ost för gratäng
lökgranulat eller 1 skivad stekt lök
vitlökspulver eller 1 st riven vitlöksklyfta
herbamare örtsalt, ca ½ tsk
nymalen svartpeppar


  1. Skala kålrabbin och skiva den riktigt tunt. 
  2. Varva kålrabbi, ost och kryddor (samt lök om du använder stekt) i en ugnsfast form
  3. Häll över grädde och toppa med riven ost
  4. Grädda 1-1½ timme. Känn efter med en potatissticka när den är klar. En aning tuggmotstånd kommer det att vara. Om den får för mycket färg så täck över den med aluminiumfolie - men se till så folien inte får kontakt med gratängen för hälsans skull. Du kan gardera dig genom att använda smörpapper under folien. 
Ha det nu så fint därute och ta hand om er!

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...