Fortsätt till huvudinnehåll

Kålrabbigratäng



Det här är minst lika gott som potatisgratäng. Smaken blir lite sötaktig och liknar nästan broccoli. Perfekt till en god köttbit eller som en del av en laktovegetarisk/pescetarisk rätt. Låt den bara gå riktigt länge i ugnen på en inte alltför hög värme för att få den krämig och genomgräddad. Vi åt den till lammstek med min härligt goda rödvinssås och bearnaise, samt smörstekta kantareller. Alltså...MUMS! Vi kanske kan kalla maträtten för lamm black n´white ;) Fy fasiken va gott sa min särbo.

(Ja den här påsken firade vi ju ensamma. Detta bedrövliga Coronavirus gjorde ju att min dotter inte kunde komma och våra vänner fick också stanna hemma. Är inte så rädd för min egen skull, men jag jobbar ju med barn och vill inte bära med mig något virus på jobbet). Förstår att ni är många därute som sitter i samma sits av att inte få träffa sina nära och kära. Kärlek till er! 💞

Jag gjorde det enkelt för mig gällande den här rätten och använde mig av lökgranulat (torkad lök på burk) och vitlökspulver istället för färskt. Vill du ha rå lök så stek på den innan för att undvika en bitter smak i gratängen, samt att det blir godare smak med smörstekt lök än rå. "Krämade" till gratängen med riven ost mellan varven och naturligtvis fullfet ekologisk grädde. Ingen fulgrädde här inte.

Kålrabbigratäng 4 port

175°C 1-1½ timme

2 stora kålrabbi ca 350 g styck
3 dl grädde
½ påse riven ost för gratäng
lökgranulat eller 1 skivad stekt lök
vitlökspulver eller 1 st riven vitlöksklyfta
herbamare örtsalt, ca ½ tsk
nymalen svartpeppar


  1. Skala kålrabbin och skiva den riktigt tunt. 
  2. Varva kålrabbi, ost och kryddor (samt lök om du använder stekt) i en ugnsfast form
  3. Häll över grädde och toppa med riven ost
  4. Grädda 1-1½ timme. Känn efter med en potatissticka när den är klar. En aning tuggmotstånd kommer det att vara. Om den får för mycket färg så täck över den med aluminiumfolie - men se till så folien inte får kontakt med gratängen för hälsans skull. Du kan gardera dig genom att använda smörpapper under folien. 
Ha det nu så fint därute och ta hand om er!

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...