Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)
Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)
3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
- Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och peppar
- Låt såsen reduceras tills den börjat tjockna
- Tillsätt då fonden och koka ihop ytterligare
- Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinäger
- Montera ihop såsen med smör
- Sila av
Tips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.
Kommentarer
Skicka en kommentar