Fortsätt till huvudinnehåll

Blandsallad och recept på god hemgjord majonnäs

Hejsan!
Idag är det blåsigt, regnigt och gråväder. Men inne i stugan är det mysigt. Sitter här och jobbar från datorn och har lagt in ved i brasan så det sprakar sådär mysigt i bakgrunden.
När vi åker hit på fredag eftermiddag så kommer vi till en kall stuga som behöver eldas upp. Lite trött efter en hel veckas arbete så är matlagning inte det första som hägrar precis. 

Oftast har vi med oss något som är tillagat i förväg. 

Den här gången hade jag gjort majonnäs på macadamiaolja (där inne hittar du även recept på aioli, citronaioli och gravlaxsås) i förväg. Jag undviker mild vanlig rapsolja som pesten.
Blandade i curry som jag nu hittat som ett ekologiskt alternativ i butiken (Urtekram) YEY!! Att blanda i lite rivet äpple eller lite mixad mango är suveränt gott – allra helst om det ska vara till en kycklingsallad. Men hoppa över om du är noga med kolhydrater.

Det blev en blandsallad som blev sååå god utan konstigheter.
 
ekologisk salladsmix

kräftstjärtar i lake (hällde bort laken)
grillad kyckling
jalapeno
grovriven morot
oliver
gurka


Inte den vackraste bilden då det var så mörkt när vi inmundiga denna goda sallad


Hittade ett par rariteter i boden som jag testade. Breda Edsbynskidor med valla kvar från urtiden, gamla bindningar och stavar i bambu hahahaaa. Jamen, de funkade ju. I täten har vi Christer som hade nyvallade skidor från detta årtionde. Kan säga att han gled iväg lätt han.... Jag kom lite efter kan man lugnt säga ;) 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och