Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttiga supersmaskiga Chokladägg med chili & Härliga Påskmiddagar

PÅSK i antågande




På helgens kväll vill vi väl ha nåt gott till kaffet?! Vad sägs om helt fantastiskt goda men ändå supernyttiga chokladägg? Varning! De är beroendeframkallande....

De här godingarna är rent hälsosamma och du behöver överhuvudtaget inte få dåligt samvete av att äta dem. Snarare tvärt om.... HEPP!! :) 

8 st chokladägg

Mixa ihop:
3 msk pumpafrön (innehåller bl.a zink)

1 msk chiafrön (supernyttiga små frön)

4 msk kokosflingor (kokos, mmmm nyttigt)

5 st Brasilianska paranötter (selen)

Mixa till finfördelade smulor. Det gör inget om det finns några aningen större bitar kvar



Blanda i: 
2 msk ekologisk kakao (aminosyror)

2 msk kokosolja, äkta i burk (laurinsyra, kaprylsyra och MCT )

½ tsk nässelpulver (massor av C-vitamin och järn bl.a)

½ krm oraffinerat salt (oraffinerat innehåller massor av mineraler)

2-2½ tsk äkta ekologisk lönnsirap (se nyttigheten med den lite längre ner (eller ta rå honung om du föredrar det)

ca 1-1½ cm finhackad ekologisk röd chili som du endera blandar i smeten eller tunt skivad som du lägger ovanpå direkt vid servering (capsaicin ger endorfiner som är smärtstillande, ökar förbränningen).

Jag föredrar att strö över chilin, så att de som inte vill ha, kan plocka bort


  • Blanda väl och forma till ägg med hjälp av 2 skedar. Häll upp massor av kokosflingor på ett fat och lägg ner "äggen". Ös över kokosflingor och rulla dem sedan försiktigt så att de blir ordentligt täckta av kokosflingor. Ställ i kyl 30 min.  


Lönnsirap är fantastiskt nyttigt och höjer inte blodsockret.  ”Lönnsirap har visat sig kunna skydda mot diabe­tes och cancer”.  
(http://www.naturalnews.com/031957_maple_syrup_diabetes.html# 

Vegetabiliska fysiologer och botaniska forskare har känt om fysiologiska egenskaperna hos Abscisicsyra i växtriket under en lång tid, men dess hälsofördelar för människor har först nyligen kommit i dagen. Tillsammans med andra effekter, är det känt att stimulera insulinfrisättning genom bukspottkörtelns celler och för att öka känsligheten av fettceller mot insulin, vilket gör det ett kraftfullt vapen mot metabola syndromet och diabeteshttp://www.news-medical.net/news/20100305/89/Swedish.aspx (Svensk översättning)

Se  till att  du köper äkta lönnsirap samt att den gärna är ekologisk.










Tänkte dela med mig av min härliga lammstek som jag först marinerar och blir ljuuuuvligt saftig med fantastiska smaker. Här med Mannerströms rödvinsås.





Har sedan ett recept på lax med omelettäcke, räkor, sparris och en härlig hollandaise.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...