Någon sa: Är det gott, så spotta ut!
Förmodligen för att allt som smakar gott förmodligen inte är hälsosamt ;)
Men de här behöver ni inte spotta ut, jag lovar. Ni kommer inte att vilja det heller :)
Ruskigt nyttig mat & ruskigt god mat
Riktigt mättande också
Ni vet ju att jag gillar enkel, snabb, supergod och nyttig mat på vardagarna. Helgerna spenderas gärna med lite mer avancerad mat med många tillbehör. Men varför krångla till det om enkel mat kan vara så här god?
Den här rätten tar ca 7 min i förberedelse och sedan ca 25-30 min i tillagning, som sköter sig själv i ugnen.
Sätt ugnen på 200°C
Skölj 300 g blomkål och dela i någorlunda jämna buketter
Rör ihop kryddröran:
1 msk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 krm spiskummin
1 krm paprika
färskmalen svartpeppar
1 tsk färsk finriven gurkmeja.
Använd plasthandskar om du inte vill bli gul om fingrarna av gurkmejan och akta kläder. Jag brukar skippa att skala den och då behöver jag inga handskar.
- Doppa blomkålsbuketterna i kryddblandningen, eller bred på den och lägg buketterna i en ugnsfast form
- Blöt ett stort dubbelvikt stycke smörpapper och vrid ur ordentligt.
- Lägg det fuktade smörpapperet som ett lock ovanpå blomkålsbuketterna. Tillaga blomkålen i ugnen i ca 25-30 min. Den ska bli mjuk (men inte mosig) annars blir det för torrt när man har den till maten.
Perfekt som ett varmt tillbehör eller som ett kallt i exempelvis en sallad. Ska du ha den kall, så kan du ha den al dente, alltså med lite tuggmotstånd kvar.
Här har jag det som tillbehör till stekt chumlaxfilé som jag kryddat på ovansidan med örtsalt, spiskummin och paprika. Ekologiska kryddor! Stekt laxen på svag-medelvärme i kokosolja, sammanlagt ca 3 min. Hällde den smälta kokosoljan som nu fått massor av smak – över fisken. Ooh Lord!
TIPS! Gör små fina buketter av den råa blomkålen och dippa i kryddröran (kanske eventuellt dra ner på örtsaltet lite då) som snacks. Suupergott och supernyttigt!!
Kommentarer
Skicka en kommentar