Fortsätt till huvudinnehåll

Rostad blomkål med gurkmeja & spiskummin





Någon sa: Är det gott, så spotta ut!

Förmodligen för att allt som smakar gott förmodligen inte är hälsosamt ;)


Men de här behöver ni inte spotta ut, jag lovar. Ni kommer inte att vilja det heller :)
Ruskigt nyttig mat & ruskigt god mat
Riktigt mättande också

Ni vet ju att jag gillar enkel, snabb, supergod och nyttig mat på vardagarna. Helgerna spenderas gärna med lite mer avancerad mat med många tillbehör. Men varför krångla till det om enkel mat kan vara så här god?

Den här rätten tar ca 7 min i förberedelse och sedan ca 25-30 min i tillagning, som sköter sig själv i ugnen.


Sätt ugnen på 200°C 

Skölj 300 g blomkål och dela i någorlunda jämna buketter

Rör ihop kryddröran:

1 msk kokosolja

1 tsk örtsalt

1 krm spiskummin

1 krm paprika

färskmalen svartpeppar

1 tsk färsk finriven gurkmeja. 

Använd plasthandskar om du inte vill bli gul om fingrarna av gurkmejan och akta kläder. Jag brukar skippa att skala den och då behöver jag inga handskar.


  • Doppa blomkålsbuketterna i kryddblandningen, eller bred på den och lägg buketterna i en ugnsfast form 
  • Blöt ett stort dubbelvikt stycke smörpapper och vrid ur ordentligt. 
  • Lägg det fuktade smörpapperet som ett lock ovanpå blomkålsbuketterna. Tillaga blomkålen i ugnen i ca 25-30 min. Den ska bli mjuk (men inte mosig) annars blir det för torrt när man har den till maten.  

Perfekt som ett varmt tillbehör eller som ett kallt i exempelvis en sallad. Ska du ha den kall, så kan du ha den al dente, alltså med lite tuggmotstånd kvar. 

Här har jag det som tillbehör till stekt chumlaxfilé som jag kryddat på ovansidan med örtsalt, spiskummin och paprika. Ekologiska kryddor! Stekt laxen på svag-medelvärme i kokosolja, sammanlagt ca 3 min. Hällde den smälta kokosoljan som nu fått massor av smak – över fisken. Ooh Lord!






TIPS! Gör små fina buketter av den råa blomkålen och dippa i kryddröran (kanske eventuellt dra ner på örtsaltet lite då) som snacks. Suupergott och supernyttigt!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam