Fortsätt till huvudinnehåll

Rostad blomkål med gurkmeja & spiskummin





Någon sa: Är det gott, så spotta ut!

Förmodligen för att allt som smakar gott förmodligen inte är hälsosamt ;)


Men de här behöver ni inte spotta ut, jag lovar. Ni kommer inte att vilja det heller :)
Ruskigt nyttig mat & ruskigt god mat
Riktigt mättande också

Ni vet ju att jag gillar enkel, snabb, supergod och nyttig mat på vardagarna. Helgerna spenderas gärna med lite mer avancerad mat med många tillbehör. Men varför krångla till det om enkel mat kan vara så här god?

Den här rätten tar ca 7 min i förberedelse och sedan ca 25-30 min i tillagning, som sköter sig själv i ugnen.


Sätt ugnen på 200°C 

Skölj 300 g blomkål och dela i någorlunda jämna buketter

Rör ihop kryddröran:

1 msk kokosolja

1 tsk örtsalt

1 krm spiskummin

1 krm paprika

färskmalen svartpeppar

1 tsk färsk finriven gurkmeja. 

Använd plasthandskar om du inte vill bli gul om fingrarna av gurkmejan och akta kläder. Jag brukar skippa att skala den och då behöver jag inga handskar.


  • Doppa blomkålsbuketterna i kryddblandningen, eller bred på den och lägg buketterna i en ugnsfast form 
  • Blöt ett stort dubbelvikt stycke smörpapper och vrid ur ordentligt. 
  • Lägg det fuktade smörpapperet som ett lock ovanpå blomkålsbuketterna. Tillaga blomkålen i ugnen i ca 25-30 min. Den ska bli mjuk (men inte mosig) annars blir det för torrt när man har den till maten.  

Perfekt som ett varmt tillbehör eller som ett kallt i exempelvis en sallad. Ska du ha den kall, så kan du ha den al dente, alltså med lite tuggmotstånd kvar. 

Här har jag det som tillbehör till stekt chumlaxfilé som jag kryddat på ovansidan med örtsalt, spiskummin och paprika. Ekologiska kryddor! Stekt laxen på svag-medelvärme i kokosolja, sammanlagt ca 3 min. Hällde den smälta kokosoljan som nu fått massor av smak – över fisken. Ooh Lord!






TIPS! Gör små fina buketter av den råa blomkålen och dippa i kryddröran (kanske eventuellt dra ner på örtsaltet lite då) som snacks. Suupergott och supernyttigt!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...