Fortsätt till huvudinnehåll

Älgskavsgryta

Nu är jag med kamera! HURRA!!!
Nu är mitt hem upp- och nervänt, då jag drar runt möbler och bord för att få bästa ljuset till bilderna. 90 foton ska ju in till hälsoboken. Här ser ni kaoset!!


Hade ju knäppt alla kort tidigare, men kameran var för dålig för att bilderna skulle bli tillräckligt skarpa i tryck. 
Jag har inte sökt något förlag ännu utan väntar med det tills att allt är klart.


Här har helgen varit underbar. Hade sova-över-besök av en kär väninna och vi surrade och drack vin/sockerfria drinkar till långt in på nätterna. 
Har ni provat att blanda i osötad granatäppeljuice i drinkar? Mycket gott kan jag säga.
Krossad is och mynta eller citronmeliss.

Blev bjuden på middag hos s-bon också. När vi träffades så gjorde jag denna rätt till honom, vilken han nu har tagit över. Så otroligt gott och roligt att få bli bjuden på hemlagat. Även fast jag älskar att stå vid spisen, så är det en ren njutning att få sätta sig till dukat bord med god mat på tallriken.



Jag vet inte exakta mått

ÄLGSKAVSGRYTA


älgkött, denna gång av fransyska

grädde
tomatpuré
kantareller
syltlök
lite svartvinbärsgelé
enbär
viltfond
örtsalt, nymalen svartpeppar


  1. Skiva halvtinat kött till tunna skivor i matberedaren
  2. Stek skivorna, gärna i en gjutjärnsgryta
  3. Lägg i resten av ingredienserna, utom syltlöken
  4. Låt köttet puttra under lock i 2 timmar
  5. Tillsätt syltlök de sista 15 min


Servera med ångkokt blomkål kryddad med örtsalt och nymald svartpeppar och en blandsallad
Ekologiskt naturligtvis




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...