Fortsätt till huvudinnehåll

Älgskavsgryta

Nu är jag med kamera! HURRA!!!
Nu är mitt hem upp- och nervänt, då jag drar runt möbler och bord för att få bästa ljuset till bilderna. 90 foton ska ju in till hälsoboken. Här ser ni kaoset!!


Hade ju knäppt alla kort tidigare, men kameran var för dålig för att bilderna skulle bli tillräckligt skarpa i tryck. 
Jag har inte sökt något förlag ännu utan väntar med det tills att allt är klart.


Här har helgen varit underbar. Hade sova-över-besök av en kär väninna och vi surrade och drack vin/sockerfria drinkar till långt in på nätterna. 
Har ni provat att blanda i osötad granatäppeljuice i drinkar? Mycket gott kan jag säga.
Krossad is och mynta eller citronmeliss.

Blev bjuden på middag hos s-bon också. När vi träffades så gjorde jag denna rätt till honom, vilken han nu har tagit över. Så otroligt gott och roligt att få bli bjuden på hemlagat. Även fast jag älskar att stå vid spisen, så är det en ren njutning att få sätta sig till dukat bord med god mat på tallriken.



Jag vet inte exakta mått

ÄLGSKAVSGRYTA


älgkött, denna gång av fransyska

grädde
tomatpuré
kantareller
syltlök
lite svartvinbärsgelé
enbär
viltfond
örtsalt, nymalen svartpeppar


  1. Skiva halvtinat kött till tunna skivor i matberedaren
  2. Stek skivorna, gärna i en gjutjärnsgryta
  3. Lägg i resten av ingredienserna, utom syltlöken
  4. Låt köttet puttra under lock i 2 timmar
  5. Tillsätt syltlök de sista 15 min


Servera med ångkokt blomkål kryddad med örtsalt och nymald svartpeppar och en blandsallad
Ekologiskt naturligtvis




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och