Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med schalottencrème fraiche och kryddat smör

Idag har jag blivit bjuden på något så gott. Älgskavsgryta!
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!

Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.

4 pers

600 g laxfilé, skinn och benfri

Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade

Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.

Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och  röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie

Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.

Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt

Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt

Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min

Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...