Idag har jag blivit bjuden på något så gott. Älgskavsgryta!
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!
Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.
4 pers
600 g laxfilé, skinn och benfri
Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade
Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.
Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie
Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.
Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt
Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt
Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min
Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!
Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.
4 pers
600 g laxfilé, skinn och benfri
Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade
Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.
Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie
Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.
Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt
Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt
Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min
Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen
Kommentarer
Skicka en kommentar