Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med schalottencrème fraiche och kryddat smör

Idag har jag blivit bjuden på något så gott. Älgskavsgryta!
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!

Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.

4 pers

600 g laxfilé, skinn och benfri

Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade

Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.

Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och  röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie

Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.

Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt

Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt

Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min

Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...