Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med schalottencrème fraiche och kryddat smör

Idag har jag blivit bjuden på något så gott. Älgskavsgryta!
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!

Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.

4 pers

600 g laxfilé, skinn och benfri

Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade

Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.

Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och  röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie

Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.

Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt

Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt

Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min

Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...