Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med schalottencrème fraiche och kryddat smör

Idag har jag blivit bjuden på något så gott. Älgskavsgryta!
Hur mycket jag än älskar att laga mat, så är det helt underbart att lyssna till fräset i grytan och slamret av porslin från köket, när jag själv sitter i soffan och gör ingenting. Ren och skär lyx!!
Köttet till skavet tog vi fram igår och skar i tunna, tunna skivor medan den var nästan helt frusen. Det går lättast att få till de tunna skivorna då. Det stekta köttet puttras sedan i grädde, kantareller, viltfond, enbär, syltlök och en aning svartvinbärsgelé. Nomnomnom!!!

Igår blev det lax. Har hittat vildfångad fryst lax på Willys och jag är sååååå lycklig ;)
Jag tog ett recept från Allt om Mat och gjorde om det en aning. Gjorde en egen ursmaskig sås till den. Förr fanns det tydligen crème fraiche med schalottenlök att köpa. Jag har aldrig sett den, än mindre smakat, men försökte och hoppades att jag skulle kunna få till en god sådan sås. Enligt middagsgästerna så blev maten en höjdare och såsen gick åt som smör i solsken.
I receptet ska man rulla ihop laxen och binda runt ett snöre till en tournedos. Filéerna var för små för detta så jag skippade det momentet.
Så här kommer receptet på hur jag gjorde denna fantastiskt goda anrättning.

4 pers

600 g laxfilé, skinn och benfri

Marinad
1 finhackad chili, t ex thaichili
20 krossade kryddpepparkorn
1 tsk torkad timjan
½ riven muskot
1 tsk muscovadosocker (går att skippa)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk pressad lime
1 msk olivolja
3 salladslökar, finhackade

Lägg den tinade laxen i marinaden och låt den ligga 30 min -1 timme. Vänd filéerna då och då.

Gör under tiden det kryddade smöret
och ev de tillbehör vi hade till, som var
fina klyftor av sötpotatis och  röd lök. Ringla över olja och krydda med flingsalt. Stek i ugn 225 grader ca 15 -20 min. Håll sedan varmt under tjock aluminiumfolie

Kryddat smör
75 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 krm riven muskot
1 krm nymalen svartpeppar
rivet skal av 1 lime
½ tsk salt
½ tsk muscovadosocker (går att skippa)
Lägg undan 1/3 av smöret och rulla ihop resten i smörpapper och stoppa in i frysen tills maten är klar.

Schalottenlöks créme fraiche
2 dl creme fraiche
½ finhackad röd lök
4 finhackade schalottenlökar
3 finhackade salladslökar
1 msk hackad gräslök
Lökkrydda och Trocomare örtsalt

Smält det kryddade smöret som du lade undan (1/3) i en kastrull tillsammans med en klick vanligt smör.
Fräs all lök mjuk i smöret, utan att det tar färg
Tillsätt crème fraiche och kryddor
Smaka av med lökkrydda och örtsalt
Håll varmt

Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek först laxen i en minut på var sida. Fortsätt sedan att steka den i ugnen i 10 min

Servera med det kryddade smöret i skivor på laxen



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att