Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig helstekt kyckling

Har gjort min godaste helstekta kyckling någonsin.
Efter över en vecka av någon typ av magsjuka så är jag åter på benen. Jisses!
Härligt att få greja i köket igen. Livet vore bra tråkigt för mig om jag inte fick hacka, skala, fantisera om smaker och testa.
Intresset för mat finns i generationer och vet nog ingen i vår släkt som inte älskar matlagning.

När jag nu tagit matlagningen till att även vara så nyttig som möjlig vilket även innefattar aktivt uteslutande av spannmål och socker, så utvecklas jag ännu mer och utmanas i att hitta nya härligt goda alternativ.

Receptet jag ska dela med mig av idag har dock inget med andra alternativ att göra, förutom tillbehören kanske, men jag tror aldrig att jag har ätit en godare helstekt kyckling någonsin.
Jag är så lycklig över den lyckade kryddningen, skyn och jag kunde ha ätit upp hela kycklingen själv!!! Hahahaaaa!
Skänker ett stort tack till min bortgångna mor för hennes gåva av intresset för mat och den härliga lergrytan jag en gång fick av henne.
Har ni en gammal lergryta du inte använder dig av där hemma, så plocka fram den vetja. Eller köp en. Så värd pengarna.
Saftigare och godare mat än tillgjord i denna är svårslaget. Smakerna bara liksom slurpas in i köttet och förvandlar de tråkigaste av maträtter till de smakrikaste och saftigaste man kan tänka sig.




En ny lergryta ska ligga i blöt i ca 8 timmar innan tillagning. En redan använd räcker med en blötläggning på 15 min.
Den ska sedan placeras i kall ugn för att varsamt värmas upp.

Jag köpte mig en svensk färsk hel kyckling

Rör ihop till en pasta:
ca ½-1 msk olivolja
½ tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja (finns redan i curryblandningen och det är den som gör den gul. Men den är så nyttig så jag vill ha mer av den)
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk allroundkrydda (utan E-nr)
½ tsk lökpulver
½ tsk Herbamare örtsalt
½ tsk pressad ekologisk citron

Gör skåror i kycklingens lår. Gnugga in fågeln med pastan. Försök även att komma in under skinnet med kryddorna. Även inuti.
Gör en bottenskyla med vatten i lergrytan och lägg i kycklingen. Lägg på locket och ställ in den i ugnen. Sätt den på 225 C.
Låt grytan stå i ca 1½ timme. För att få en krispig yta, så ta bort locket de sista 10 minuterna

Skala sötpotatis och färska ekologiska rödbetor. Skär dem till strips eller klyftor, Lägg dem på ett lite mindre ugnssäkert fat och dressa över lite olja och flingsalt.
Ställ in dessa i ugnen tillsammans med kycklingen när 20-30 min fattas på kycklingens tillagningstid,
Ta upp kycklingen och dela den i mindre portionsbitar.
Servera med rotsakerna och häll den goda smakrika skyn över. Åhåhåååå så gott!



Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...