Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig helstekt kyckling

Har gjort min godaste helstekta kyckling någonsin.
Efter över en vecka av någon typ av magsjuka så är jag åter på benen. Jisses!
Härligt att få greja i köket igen. Livet vore bra tråkigt för mig om jag inte fick hacka, skala, fantisera om smaker och testa.
Intresset för mat finns i generationer och vet nog ingen i vår släkt som inte älskar matlagning.

När jag nu tagit matlagningen till att även vara så nyttig som möjlig vilket även innefattar aktivt uteslutande av spannmål och socker, så utvecklas jag ännu mer och utmanas i att hitta nya härligt goda alternativ.

Receptet jag ska dela med mig av idag har dock inget med andra alternativ att göra, förutom tillbehören kanske, men jag tror aldrig att jag har ätit en godare helstekt kyckling någonsin.
Jag är så lycklig över den lyckade kryddningen, skyn och jag kunde ha ätit upp hela kycklingen själv!!! Hahahaaaa!
Skänker ett stort tack till min bortgångna mor för hennes gåva av intresset för mat och den härliga lergrytan jag en gång fick av henne.
Har ni en gammal lergryta du inte använder dig av där hemma, så plocka fram den vetja. Eller köp en. Så värd pengarna.
Saftigare och godare mat än tillgjord i denna är svårslaget. Smakerna bara liksom slurpas in i köttet och förvandlar de tråkigaste av maträtter till de smakrikaste och saftigaste man kan tänka sig.




En ny lergryta ska ligga i blöt i ca 8 timmar innan tillagning. En redan använd räcker med en blötläggning på 15 min.
Den ska sedan placeras i kall ugn för att varsamt värmas upp.

Jag köpte mig en svensk färsk hel kyckling

Rör ihop till en pasta:
ca ½-1 msk olivolja
½ tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja (finns redan i curryblandningen och det är den som gör den gul. Men den är så nyttig så jag vill ha mer av den)
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk allroundkrydda (utan E-nr)
½ tsk lökpulver
½ tsk Herbamare örtsalt
½ tsk pressad ekologisk citron

Gör skåror i kycklingens lår. Gnugga in fågeln med pastan. Försök även att komma in under skinnet med kryddorna. Även inuti.
Gör en bottenskyla med vatten i lergrytan och lägg i kycklingen. Lägg på locket och ställ in den i ugnen. Sätt den på 225 C.
Låt grytan stå i ca 1½ timme. För att få en krispig yta, så ta bort locket de sista 10 minuterna

Skala sötpotatis och färska ekologiska rödbetor. Skär dem till strips eller klyftor, Lägg dem på ett lite mindre ugnssäkert fat och dressa över lite olja och flingsalt.
Ställ in dessa i ugnen tillsammans med kycklingen när 20-30 min fattas på kycklingens tillagningstid,
Ta upp kycklingen och dela den i mindre portionsbitar.
Servera med rotsakerna och häll den goda smakrika skyn över. Åhåhåååå så gott!



Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...