Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig helstekt kyckling

Har gjort min godaste helstekta kyckling någonsin.
Efter över en vecka av någon typ av magsjuka så är jag åter på benen. Jisses!
Härligt att få greja i köket igen. Livet vore bra tråkigt för mig om jag inte fick hacka, skala, fantisera om smaker och testa.
Intresset för mat finns i generationer och vet nog ingen i vår släkt som inte älskar matlagning.

När jag nu tagit matlagningen till att även vara så nyttig som möjlig vilket även innefattar aktivt uteslutande av spannmål och socker, så utvecklas jag ännu mer och utmanas i att hitta nya härligt goda alternativ.

Receptet jag ska dela med mig av idag har dock inget med andra alternativ att göra, förutom tillbehören kanske, men jag tror aldrig att jag har ätit en godare helstekt kyckling någonsin.
Jag är så lycklig över den lyckade kryddningen, skyn och jag kunde ha ätit upp hela kycklingen själv!!! Hahahaaaa!
Skänker ett stort tack till min bortgångna mor för hennes gåva av intresset för mat och den härliga lergrytan jag en gång fick av henne.
Har ni en gammal lergryta du inte använder dig av där hemma, så plocka fram den vetja. Eller köp en. Så värd pengarna.
Saftigare och godare mat än tillgjord i denna är svårslaget. Smakerna bara liksom slurpas in i köttet och förvandlar de tråkigaste av maträtter till de smakrikaste och saftigaste man kan tänka sig.




En ny lergryta ska ligga i blöt i ca 8 timmar innan tillagning. En redan använd räcker med en blötläggning på 15 min.
Den ska sedan placeras i kall ugn för att varsamt värmas upp.

Jag köpte mig en svensk färsk hel kyckling

Rör ihop till en pasta:
ca ½-1 msk olivolja
½ tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja (finns redan i curryblandningen och det är den som gör den gul. Men den är så nyttig så jag vill ha mer av den)
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk allroundkrydda (utan E-nr)
½ tsk lökpulver
½ tsk Herbamare örtsalt
½ tsk pressad ekologisk citron

Gör skåror i kycklingens lår. Gnugga in fågeln med pastan. Försök även att komma in under skinnet med kryddorna. Även inuti.
Gör en bottenskyla med vatten i lergrytan och lägg i kycklingen. Lägg på locket och ställ in den i ugnen. Sätt den på 225 C.
Låt grytan stå i ca 1½ timme. För att få en krispig yta, så ta bort locket de sista 10 minuterna

Skala sötpotatis och färska ekologiska rödbetor. Skär dem till strips eller klyftor, Lägg dem på ett lite mindre ugnssäkert fat och dressa över lite olja och flingsalt.
Ställ in dessa i ugnen tillsammans med kycklingen när 20-30 min fattas på kycklingens tillagningstid,
Ta upp kycklingen och dela den i mindre portionsbitar.
Servera med rotsakerna och häll den goda smakrika skyn över. Åhåhåååå så gott!



Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att