Fortsätt till huvudinnehåll

Vitamin K för hud, ben, hjärta och kärl



Idag vill jag tala om hjärt-kärlhälsa samt bentäthet genom Kalcium, Magnesium, D-vitamin och mest av allt det fantastiska fettlösliga vitaminet K, som även är bra för huden genom att motverka rynkor. Anti-age gillar vi! :)
Vitaminet K indelas i K1 och K2.
Kroppen producerar proteiner och för att dessa proteiner ska kunna aktiveras så behövs detta vitamin.

Detta viktiga vitamin stärker skelettet, hindrar därmed åldersrelaterad benskörhet med osteoporos i ryggrad och lårhals, håller dina blodkärl smidiga och motverkar förkalkningar och är bra för hjärtat. Det fraktar kalcium från blodådrorna till skelettet dit där hör hemma. Kan vara viktigt att konsumera extra av, allra helst efter 50 års ålder.
Brist kan ses som en allvarlig risk för postmenopausal benförlust och förträngningar i hjärtats kranskärl.

Själv har jag en hälsosituation som bidrar till att jag har för mycket kalcium cirkulerande i blodet. En så kallad hyperparasjukdom. Därmed finns risken för att mitt skelett urkalkas.

Det jag kan göra för att motverka detta är att äta en mer basisk mat. Är vi försurade så tas basisk kalk från skelettet. Kött, fisk, ägg och kaffe, socker samt spannmål (som jag inte äter) är försurande. Exempel på basiska är avokado, råa morötter, gurka, melon och citrusfrukter. Äta extra Magnesium och naturliga D-vitaminer (D3) som hjälper Kalciumet att tas upp av kroppen och lagras, samt att inta vitaminet K2.
D-vitamin tillsammans med K2 verkar vara det optimala enligt de studier som gjorts. Jag beskriver detta lite längre ner. Syntetiskt D-vitamin såsom D2 kan däremot dra ur magnesium ur kroppen. Icke bra!

Både K2 och D-vitamin är fettlösande och ska därför intas vid en måltid där fett ingår för att optimalt kunna tas upp av kroppen. .

Kalcium är beroende av Magnesium för att fungera. Magnesium tillsammans med Kalcium är som "kittet" eller "betongen" i vårt skelett (läs, även tänder).
Brist på Magnesium försvårar även upptaget av D-vitaminet. Det är vanligt förekommande att vi har brist på detta mineral. Faktorn Kalcium/Magnesium bör ligga på 2:1. Vår kost idag ger oss oftast en kvot på 15:1 eller i bästa fall 5:1.
För att öka på krångligheten så ska man absolut inte överdosera D-vitamin som många gör. Har man brist på K2 när man överdoserar D-vitamin kan det bli en kalciuminlagring i de mjuka vävnaderna enligt Dr Kate Rheaume-Bleue.
K1 (fyllokinon) hittar vi i grönsaker, såsom grönkål, vitkål, brysselkål och sallader. 
K2 (menakinoner) bildas av bakterier i en frisk tarm. Vi hittar det även bl.a i njure, lever och ägg samt  i jästa produkter såsom bl.a yoghurt och ost. Man hittar det mest i den japanska maträtten Natto som innehåller fermenterade (jästa) sojabönor. 100 g Natto ger ca 1000 mikrogram av K2- formen MK7, vilket är en av de bästa varianterna. 
Miso, som även det är fermenterade sojabönor innehåller däremot inget K2. Det är nämligen bara en viss bakteriekultur som tillverkar detta vitamin. 

Oftast får vi i oss tillräckligt med K1 som tar hand om vår "inre miljö". 
Dock, verkar vi få i oss för lite av K2 som i studier har visat sig motverka åldersrelaterad osteoporos samt hjärt- och kärlsjukdomar och kan därför behöva tillsättas som kosttillskott när vi börjar bli lite äldre, läs 50+, eller om vi har för mycket kalcium i blodet, s.k hyperkalcemi. 

OBS! De som äter blodförtunnande medel bör begränsa sitt intag eller ha ett jämt intag av vitaminet för att få en stabilitet. Dessa personer ska rådfråga läkare innan intag av vitaminet.
K-vitamin har en koagulerande funktion, men även höga doser anses ändå inte kunna orsaka blodproppar. Däremot verkar nya forskningar visa på att det är K1 som koagulerar blodet och inte K2.

Syntetiskt K-vitamin (menadion), även kallad K3, som i kroppen omvandlas till K2 är giftigt i för höga doser. Dessa kan förekomma i vissa läkemedel och kosttillskott. Så se upp med detta.

Man gjorde enligt Dr. Med.Hogne Vik en studie av K2, Kalcium och D-vitamin under en 12 månaders period, vilket inte visade några statistiskt säkerhetsställda positiva hälsovinster. 
Vad man kunde se var en förbättring hos de som fick K-vitamin tillsammans med D-vitamin, men inga ytterligare hälsofördelar för testpersonerna som enbart fick Kalcium med D-vitamin. 
En ny genombrottsstudie visade att det kan ta upp till 2-3 år med intag av K2 innan resultat av stärkt benstomme signifikant förbättras och man måste då tillföra detta vitamin dagligen, helst tillsammans med fetter eftersom detta vitamin är fettlösligt. Dagligt tillskott bör ligga på mellan 100-200 mikrogram. Dagliga intaget av K2 i studien som gjordes låg på 180 mikrogram/dag. Båda dessa studier publicerades i januari 2013.

Personligen blir jag lite eftertänksam på hur de som intar en fettsnål diet klarar sin kroppsliga upptagning av K2. (Gäller ju alla fettlösliga vitaminer såsom A, D och E). Likaså de som är dåliga på att äta grönt. De med problem med sköldkörteln ska ju undvika kålprodukter, så där kan det ju eventuellt finnas en brist på K1. Även kanske hos de som är veganer/vegetarianer där animaliska produkter inte intas. 

Vill du läsa lite mer om nyttiga vitaminer och mineraler som även är godis för huden så kopplar jag dig gärna vidare HÄR :)  

Referenser:
(http://se.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Nyheter/Eqology%20Nytt&page_id=328)
(http://www.helhetsdoktorn.nu/K-vitamin.htm).
(http://www.vitaelab.se/Ingredienslexikon/K.vitamin)



Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...