Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik krämig fisksoppa LCHF

Alla helgons dag. Ja jag är nog lite mer för att fira den än vad jag firar Halloween. Har varit ner till kyrkan i Brunflo och det är så otroligt vackert med alla ljus som glimmar. Så rofyllt. Vi har haft en fin helg i stugan och jag valde att stanna kvar. Elda i kaminen, tända värmeljus, vila och meditera. Bara jag och katterna. Katterna ja....Tog ett kort på en av dom igår. Hon låg så fint i soffan. Guuud vad vi skrattade när vi tittade på bilden av henne. Nästan så det blev kuslig med tanke på vilken helg det är hahahaaa.

Känns väldigt sorgsamt och ovant att min fina hund Ronya inte längre finns med här. Hon fullkomligt älskade ju denna plats. Nu får vi se om fröken Stenlund klarar av att vara själv här i mörkret. Men jag har bestämt mig för att bli tuffare :)
Jag lade ju upp en fantastiskt god fisksoppa förra veckan. Nu lagade jag ännu en som är enklare, men minst lika god. Det finns variationer på den ute på nätet, men min goda version ser ut så här.



Smakrik krämig fisksoppa

1 st hackad gul lök
3 st pressade vitlöksklyftor
3 st normalstora grovt rivna morötter
smör att steka i
6 dl vatten
1 ½ dl vitt vin
2 st fiskbuljongtärningar
1 pkt kavli kräftost (400g)
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
500 g blandad fisk (torsk, lax) i ca 3 cm stora bitar
170 g lyxräkor (skalade)
70 g sköljd babyspenat
cayennepeppar och ev salt 
dill 
Gör så här:
1. fräs löken, de pressade vitlöksklyftorna och morötterna i en kastrull så att de mjuknar lite, utan att ta färg.
2. Späd med vatten, vin och lägg i buljongtärningarna
3. Låt koka 5 min
4. Lägg i osten, crème fraiche, grädde och kryddor. Låt koka några minuter till.
5.Lägg i fiskbitarna samt babyspenaten. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt. Det går jättefort. 
6. Lägg i dill och räkor. Smaka av!

När du väljer grädde, så se till att du väljer svenskt och helst ekologisk Detsamma med crème fraiche. När det kommer till fisken så välj för din egen skull inte odlad. Den innehåller så mkt gifter och den blir matad med allt annat än det som en fisk i det vilda äter. Det fisken äter, äter du. (odlad lax , innehåller 10 ggr så mkt miljögifter än vildfångad. Europas odlade har mer gifter än amerikanska). Det ska vara fisk som levt av alger. Så välj vildfångad. Jag har hittat fryst vildfångad på Willys. 

Ha nu en fortsatt trevlig kväll på den här helgen
Värme & Kärlek
Christina 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att