Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik krämig fisksoppa LCHF

Alla helgons dag. Ja jag är nog lite mer för att fira den än vad jag firar Halloween. Har varit ner till kyrkan i Brunflo och det är så otroligt vackert med alla ljus som glimmar. Så rofyllt. Vi har haft en fin helg i stugan och jag valde att stanna kvar. Elda i kaminen, tända värmeljus, vila och meditera. Bara jag och katterna. Katterna ja....Tog ett kort på en av dom igår. Hon låg så fint i soffan. Guuud vad vi skrattade när vi tittade på bilden av henne. Nästan så det blev kuslig med tanke på vilken helg det är hahahaaa.

Känns väldigt sorgsamt och ovant att min fina hund Ronya inte längre finns med här. Hon fullkomligt älskade ju denna plats. Nu får vi se om fröken Stenlund klarar av att vara själv här i mörkret. Men jag har bestämt mig för att bli tuffare :)
Jag lade ju upp en fantastiskt god fisksoppa förra veckan. Nu lagade jag ännu en som är enklare, men minst lika god. Det finns variationer på den ute på nätet, men min goda version ser ut så här.



Smakrik krämig fisksoppa

1 st hackad gul lök
3 st pressade vitlöksklyftor
3 st normalstora grovt rivna morötter
smör att steka i
6 dl vatten
1 ½ dl vitt vin
2 st fiskbuljongtärningar
1 pkt kavli kräftost (400g)
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
500 g blandad fisk (torsk, lax) i ca 3 cm stora bitar
170 g lyxräkor (skalade)
70 g sköljd babyspenat
cayennepeppar och ev salt 
dill 
Gör så här:
1. fräs löken, de pressade vitlöksklyftorna och morötterna i en kastrull så att de mjuknar lite, utan att ta färg.
2. Späd med vatten, vin och lägg i buljongtärningarna
3. Låt koka 5 min
4. Lägg i osten, crème fraiche, grädde och kryddor. Låt koka några minuter till.
5.Lägg i fiskbitarna samt babyspenaten. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt. Det går jättefort. 
6. Lägg i dill och räkor. Smaka av!

När du väljer grädde, så se till att du väljer svenskt och helst ekologisk Detsamma med crème fraiche. När det kommer till fisken så välj för din egen skull inte odlad. Den innehåller så mkt gifter och den blir matad med allt annat än det som en fisk i det vilda äter. Det fisken äter, äter du. (odlad lax , innehåller 10 ggr så mkt miljögifter än vildfångad. Europas odlade har mer gifter än amerikanska). Det ska vara fisk som levt av alger. Så välj vildfångad. Jag har hittat fryst vildfångad på Willys. 

Ha nu en fortsatt trevlig kväll på den här helgen
Värme & Kärlek
Christina 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...