Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik krämig fisksoppa LCHF

Alla helgons dag. Ja jag är nog lite mer för att fira den än vad jag firar Halloween. Har varit ner till kyrkan i Brunflo och det är så otroligt vackert med alla ljus som glimmar. Så rofyllt. Vi har haft en fin helg i stugan och jag valde att stanna kvar. Elda i kaminen, tända värmeljus, vila och meditera. Bara jag och katterna. Katterna ja....Tog ett kort på en av dom igår. Hon låg så fint i soffan. Guuud vad vi skrattade när vi tittade på bilden av henne. Nästan så det blev kuslig med tanke på vilken helg det är hahahaaa.

Känns väldigt sorgsamt och ovant att min fina hund Ronya inte längre finns med här. Hon fullkomligt älskade ju denna plats. Nu får vi se om fröken Stenlund klarar av att vara själv här i mörkret. Men jag har bestämt mig för att bli tuffare :)
Jag lade ju upp en fantastiskt god fisksoppa förra veckan. Nu lagade jag ännu en som är enklare, men minst lika god. Det finns variationer på den ute på nätet, men min goda version ser ut så här.



Smakrik krämig fisksoppa

1 st hackad gul lök
3 st pressade vitlöksklyftor
3 st normalstora grovt rivna morötter
smör att steka i
6 dl vatten
1 ½ dl vitt vin
2 st fiskbuljongtärningar
1 pkt kavli kräftost (400g)
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
500 g blandad fisk (torsk, lax) i ca 3 cm stora bitar
170 g lyxräkor (skalade)
70 g sköljd babyspenat
cayennepeppar och ev salt 
dill 
Gör så här:
1. fräs löken, de pressade vitlöksklyftorna och morötterna i en kastrull så att de mjuknar lite, utan att ta färg.
2. Späd med vatten, vin och lägg i buljongtärningarna
3. Låt koka 5 min
4. Lägg i osten, crème fraiche, grädde och kryddor. Låt koka några minuter till.
5.Lägg i fiskbitarna samt babyspenaten. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt. Det går jättefort. 
6. Lägg i dill och räkor. Smaka av!

När du väljer grädde, så se till att du väljer svenskt och helst ekologisk Detsamma med crème fraiche. När det kommer till fisken så välj för din egen skull inte odlad. Den innehåller så mkt gifter och den blir matad med allt annat än det som en fisk i det vilda äter. Det fisken äter, äter du. (odlad lax , innehåller 10 ggr så mkt miljögifter än vildfångad. Europas odlade har mer gifter än amerikanska). Det ska vara fisk som levt av alger. Så välj vildfångad. Jag har hittat fryst vildfångad på Willys. 

Ha nu en fortsatt trevlig kväll på den här helgen
Värme & Kärlek
Christina 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...