Fortsätt till huvudinnehåll

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Milier
Förebyggande

När Du på kvällen rengör ansiktet så cirkulera med rengöringscremen eller oljan i lätta cirklande rörelser. Låt aldrig rengörningscreme sitta kvar länge på ansiktet. Skölj av, alternativt torka bort, beroende på vad det är du använder för rengöring.

Det är viktigt att inte använda vanlig tvål då dessa är extremt uttorkande. Det spelar ingen roll vad tvålen heter...om det så görs reklam för att den är för barn, så ska varken du eller barnet använda det. Det gäller även för intimtvål. INGEN TVÅL.

Om du föredrar att använda olja som rengöring så är en fin mandelolja utmärkt.  Men om jag har fet hy då??, tänker du kanske.. Jodå, fett löser fett.
Enbart kokosolja som många idag använder, är i längden för uttorkande och kan då faktiskt skapa milier.
Torka bort oljan med våta ekologiska bomullsrondeller. Är du känslig mot det lite riviga i rondellerna så ta en mjuk våt handduk som du sedan tvättar noga.

Avsluta varje ansiktstvätt med svalt vatten vilket ökar cirkulationen. Det drar även ihop de små blodkärlen samt porerna och ger en fasthet i ansiktet. Var noga med att få bort all rengöringscreme/olja. För att få bort de sista resterna kan du ta lite ansiktsvatten på en bomullsrondell och stryka över ansiktet.

Sedan är det som sagt dags för återfuktande ansiktsvatten och en fuktcreme. Har du en fet hy så behöver även den fukt. Det är nämligen en stor skillnad på fett och fukt. En fet hy som man försöker torka ut kommer att producera ännu mer fett som kompensation.

Glöm inte området runt ögonen. Där behövs oftast en speciell ögoncreme.
Använd fingrarna när du smörjer huden. Handen behöver inte cremen. Slit och dra inte i huden, men den mår bra av att få lite lätt massage.

På morgonen behöver proceduren med rengöring inte göras. Din hud har inte blivit smutsig under natten. Däremot har den skapat sig ett skydd som ska vara kvar.
Ta på creme (eller ansiktsolja om du föredrar det) och ögoncreme. Ta inte olja runt ögonen för det kan ge dimsyn om det råkar komma in i ögat.


Oftast får man milier på grund av torr hud. Alltså en hud som saknar fukt. Man kan även få milier av skador på huden, fel cremer såsom uttorkande cremer eller sådana som innehåller mineraloljor.

Mineralolja kan benämnas lite olika men titta efter ord såsom: paraffin, petrolatum, vaselin och paraffinum liquidum.. Mineralolja lägger sig som en film över ansiktet vilket gör att huden inte kan andas och ger i längden en torrare hud. En creme innehållande mineralolja kan kännas som återfuktande, men går inte ner på djupet och jobbar. Man vill då ha mer fukt i ansiktet och smörjer desperat med mer av cremen. Vi kan ta exemplet av lypsyl. Har man väl börjat med den så blir man som man brukar säga "lypsylberoende".

De billiga cremerna du köper i affären och apotek är av logiska skäl gjorda på billig väg och av billiga ingredienser. Ofta då med bl.a just mineralolja.Var även aktsam mot babyolja, vilket är just en mineralolja. Även vissa dyrare cremer kan ibland innehålla mineralolja. Så läs på innehållsförteckningen.

Se även till att skydda ansiktet om du använder hårspray.

Milier kan man även få av ett för kraftigt solande. Även cirkulationen i huden har en inverkan. Många rör knappt sitt ansikte och huden får då inte den mjuka massage den behöver för att få igång en cirkulation.

Ta härliga promenader för att syresätta blodet och hyn.Behandlande 


Har Du redan milier så kan du, förutom de förebyggande varje-dag-tipsen jag skrivit om här ovan, använda en olja att punktbehandla dem med. Nyponfröolja blandad med jojobaolja eller enbart jojobaolja brukar göra tricket. Massera med oljan på milierna. Slit och dra inte i huden. Det ska vara en mjuk punktmassage. Cirkulera på milierna ca 2 min varje dag, morgon och kväll. Det kan ta ett tag innan du ser resultat. Det brukar ta mellan 1 vecka till fjorton dagar att få bort nybildade milier, medan de gamla tar lite längre tid på sig att försvinna.

Som rengöring är det idealiskt med en som innehåller en mild aha-peeling. Det ökar fukten, snabbar på cellförnyelsen och ökar cirkulationen. Dock inget för dig med känslig hy. Gå till en hudvårdssalong för att få råd om produkt.

Du kan även boka tid hos en hudterapeut för att få hjälp med att ta bort dem. Dom (vi) är skickliga och kan vårt jobb. Beställ en hel ansiktsbehandling samt tala om att du har milier så att det bokas extra tid för det. Försök inte sticka hål själv för du kan göra fel, skada huden och ge den en inflammation.

Varför jag tycker att Du ska ta en hel ansiktsbehandling är för att då får du även en otroligt skön välbehövlig ansiktsmassage som är avkopplande samt med tillskott av en massa "hudgodis". Huden tar åt sig enormt mycket under tiden du är avkopplad. Det är därför som din vanliga hudvård på kvällen är så viktig, då den har möjlighet att tillgodogöra sig allt fint under natten då du sover. Det innebär att den då först måste vara riktigt rengjord.


Även kosten har sin betydelse. Se till att få i dig bra fetter från nötter, kokosolja (burk eller lösvikt. Inte silverpaketet från mejerihyllan), mandlar, avokado, oliver, fisk och skaldjur alternativt omega 3 tillskott. Drick vatten, men inte till överdrift då det kan bidra till att du spolar ut viktiga vitaminer, mineraler och salter. Dra ner på kaffet. Högst 3 koppar/dag.

Men som sagt, det viktigaste när det gäller att hålla milier borta är fukt. Håller du din hud smidig och inte uttorkad av sol, fel produkter eller avsaknad av produkter, så kan du klara dig från att få dem.

Värme & Kärlek
Christina
    

Kommentarer

 1. Tack för en upplysande klok förklaring om hyn. Har inte läst så bra nån gång : ) Vad rekommenderar du för ansiksbehandling för en med för torr och känslig hy. Jag har provat många sorter från billig till dyr men har inte hjälp. Jag har problem med djuprengöring, har fått "större" porer med tiden som jag ogillar. Ska nämnas jag har mogen hy och är femtio plus så det börjar bli lite jobbigt med tiden. Otrivs även med behåringen som ökat efter övergångsåldern, tar gärna ett tips där också. Vad skulle du rekommendera för näringskräm/fuktkräm till ansiktet? Tack för din blogg/ Linne´a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnéa!
   Tack för så fantastiskt värmande ord :)

   Med åldern kan man få lite förstorade porer och här kan jag rekommendera dig att använda mandelolja till ditt ansikte. Både till att tvätta med, samt att smörja huden med före ansiktskrämen. Fukta du händerna/fingrarna lite innan du tar några droppar olja. Oljan ska vara ekologisk och komma i glasflaska.
   Jag har skrivit lite mer om det under etiketten "Torr hud" som du hittar i ämnesfältet här till höger.

   När du nämner djuprengöring så tänker jag att du kanske har arbetat för hårt med ditt ansikte? Ju mer vi jobbar med den, desto mer problem brukar man tyvärr få. Ofta gör man det när man ser att man får acne, milier eller stora porer.
   Gör inte peeling mer än 1 gång i månaden och inga uttorkande och aktiverande lermasker till dig. Satsa på återfuktande.
   Milda AHA-behandlingar kan hjälpa för att få upp fukten och för porerna. Ingen behandling med salicylsyra. AHA är inte något man ska använda hela tiden. Variera gärna med vanliga återfuktande behandlingar.

   Se även till att dina hudvårdsprodukter inte innehåller alkohol. Alkohol förminskar porerna för stunden, men sedan reagerar huden med att bilda förstorade porer och gör den uttorkad.
   Bra ekologiska krämer hittar du i märken såsom Dr Hauschka, Nvy Eco, Maria Åkerberg m.fl.
   Oljan som jag varmt rekommenderar är Alqvimias som säljs via Turkos. Du hittar dem på nätet. Man kan få mindre förpackningar om man ber om det. Värd varenda öre tycker jag och de är mycket rena.

   När det gäller behåring så kan jag bara råda dig till att inte börja plocka dem. De blir då grövre och grövre. Blir till skäggstrån efter ett tag.
   Är inte sådär jätteinsatt på hormoner utan kan rekommendera dig vidare att titta och läsa på en sida som heter "Hormoni". Mia Lundin är också fantastiskt duktig på detta.
   Jag hoppas att du blir hjälpt av mina råd och återkom gärna och tala om hur det går/gått eller om du har fler frågor.

   Kram!! // Christina   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…