1:a advent kommer med stormsteg. Och snart börjar vi gå mot ljusare tider igen. Har ni pyntat och gjort fint?
Ska sätta igång lite nu i veckan tänkte jag. Men jag har EN helig tradition och det är att ALDRIG tända ljusstakar eller stjärnor före 1:a advent.
Tänk, vad häftigt det vore om alla tände samtidigt på söndagen den 1:a advent? Det skulle liksom bara explodera av ljus i stort sett alla fönster, granar och träd. Allt på en gång....nästan samtidigt. Skulle verkligen vara en WOW-upplevelse.
Det blir nästan en tävlan i att vara först och visa att man är klar med städning och pynt. Men samtidigt förstår jag att man vill njuta av stämningen....lääänge. Själv blir jag då så van allt julplock, så när julen väl knackar på, så har jag ingen julstämning kvar om jag börjat för tidigt. Men det är jag det... Alla är vi olika.
Men käre, vad jag surrar. Tänkte ju tala om att jag idag provade något nytt. Pulled elk, alltså älg. Gjord på högrev av älgkalv.
Tänk att jag fick användning av min kära lergryta igen. Går givetvis att göra i en gjutjärnsgryta el dyl också.
Det här maträtten måste få ta lång tid. Så ge den tid och massor av kärlek, så blir det bland det godaste du ätit.
Receptet kommer här:
1 kg högrev av älg eller älgkalv. Naturligtvis går det lika bra med ekologisk högrev från nöt.
2 gula lökar i klyftor
5 vitlöksklyftor delade i kvartar
½ köttbuljongtärning
1 dl vatten
ev 2 stora morötter i stavar
Kryddblandning
3 msk chilisås
2 tsk honung (eller sukrin om man vill)
1 msk whisky
3 ½ tsk chipotlekrydda
salt
Lägg lergrytan i vatten i 15 min (om den är använd sedan tidigare. Annars i 8 timmar)
Rör ihop kryddblandningen och smeta in det på och runt köttbiten. Låt den gärna marinera i ett par timmar för att suga i sig den goda kryddningen.
Koka vattnet och buljongtärningen och häll det i botten på lergrytan.
Fördela löken och vitlöken runt och på köttet. Lägg på locket.
Sätt in grytan i kall ugn och sätt den på 130 grader.
Används vanlig ugnssäker gryta så behöver inte ugnen vara kall när du ställer in den.
Stek i ugnen i minst 6 timmar. Ibland kan det ta ända upp till 8 timmar. Kolla då och då så att det inte kokar torrt. Tillsätt i så fall mer buljong.
När ca 1 timme återstår av stektiden lägger du i morötterna om du vill ha det.
Köttet är klart när du med lätthet kan ta två gafflar och föra/dra isär det.
Dra isär köttet och häll skyn som bildats över köttet och rör runt. (får du för mycket sky kan du ta undan lite och koka så den reduceras och sedan frysa in till senare tillfälle för att ha som bas i någon god sås). Smaka eventuellt av med mer honung om det behövs och ev lite mer krydda
Servera med coleslaw, sallad samt salsa. Vi gjorde wraps och tog receptet från lasagneplattorna, vilket blev suveränt.
Smaklig måltid mina vänner!
Värme & Kärlek
Christina
Ska sätta igång lite nu i veckan tänkte jag. Men jag har EN helig tradition och det är att ALDRIG tända ljusstakar eller stjärnor före 1:a advent.
Tänk, vad häftigt det vore om alla tände samtidigt på söndagen den 1:a advent? Det skulle liksom bara explodera av ljus i stort sett alla fönster, granar och träd. Allt på en gång....nästan samtidigt. Skulle verkligen vara en WOW-upplevelse.
Det blir nästan en tävlan i att vara först och visa att man är klar med städning och pynt. Men samtidigt förstår jag att man vill njuta av stämningen....lääänge. Själv blir jag då så van allt julplock, så när julen väl knackar på, så har jag ingen julstämning kvar om jag börjat för tidigt. Men det är jag det... Alla är vi olika.
Men käre, vad jag surrar. Tänkte ju tala om att jag idag provade något nytt. Pulled elk, alltså älg. Gjord på högrev av älgkalv.
Tänk att jag fick användning av min kära lergryta igen. Går givetvis att göra i en gjutjärnsgryta el dyl också.
Det här maträtten måste få ta lång tid. Så ge den tid och massor av kärlek, så blir det bland det godaste du ätit.
Receptet kommer här:
1 kg högrev av älg eller älgkalv. Naturligtvis går det lika bra med ekologisk högrev från nöt.
2 gula lökar i klyftor
5 vitlöksklyftor delade i kvartar
½ köttbuljongtärning
1 dl vatten
ev 2 stora morötter i stavar
Kryddblandning
3 msk chilisås
2 tsk honung (eller sukrin om man vill)
1 msk whisky
3 ½ tsk chipotlekrydda
salt
Lägg lergrytan i vatten i 15 min (om den är använd sedan tidigare. Annars i 8 timmar)
Rör ihop kryddblandningen och smeta in det på och runt köttbiten. Låt den gärna marinera i ett par timmar för att suga i sig den goda kryddningen.
Koka vattnet och buljongtärningen och häll det i botten på lergrytan.
Fördela löken och vitlöken runt och på köttet. Lägg på locket.
Sätt in grytan i kall ugn och sätt den på 130 grader.
Används vanlig ugnssäker gryta så behöver inte ugnen vara kall när du ställer in den.
Stek i ugnen i minst 6 timmar. Ibland kan det ta ända upp till 8 timmar. Kolla då och då så att det inte kokar torrt. Tillsätt i så fall mer buljong.
När ca 1 timme återstår av stektiden lägger du i morötterna om du vill ha det.
Köttet är klart när du med lätthet kan ta två gafflar och föra/dra isär det.
Dra isär köttet och häll skyn som bildats över köttet och rör runt. (får du för mycket sky kan du ta undan lite och koka så den reduceras och sedan frysa in till senare tillfälle för att ha som bas i någon god sås). Smaka eventuellt av med mer honung om det behövs och ev lite mer krydda
Servera med coleslaw, sallad samt salsa. Vi gjorde wraps och tog receptet från lasagneplattorna, vilket blev suveränt.
Smaklig måltid mina vänner!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar