Fortsätt till huvudinnehåll

Granatäpple- & Apelsinglögg. Alkohol- och sockerfri

Oooh jag är såååå lyckligt nöjd!

Jag hade som en svår utmaning att göra en alkoholfri och sockerfri glögg som skulle vara supergod! Ja, varför inte nyttig på kuppen?
Visst låter det nästan som en omöjlighet?


Själv är jag så trött på all sötsliskig glögg. En del är så söta att man får halsbränna på kuppen. Nej, jag vill ha något som är naturligt friskt och kryddigt gott.  

Så får jag presentera... en sån fantastiskt god glögg att jag var tvungen att ta om och om och om igen. Tycker själv att den är godast inte alltför varm.


Jag föredrar den osötad, men vill du så kan du söta upp den med björksocker när du värmer den. Är man ovan vid sockerfritt så kan den kanske upplevas som lite torr. Men som sagt, snabbt åtgärdat. Björksocker höjer inte blodsockret och sägs t.o.m bekämpa karies. Var lite aktsam så du inte tar för mycket, då den kan verka laxerande i stora mängder om man är ovan vid den.

Jag hittade ett grundrecept på Kung Markattan, men ändrade en aning i ingredienslistan till denna glögg. 




Granatäpple- & Apelsinglögg.  Alkoholfri och sockerfri.

Så god att du kommer att vilja dricka den även som nyttig saft...

Granatäpple och dess fantastiska och ovanligt nyttiga har jag skrivit om tidigare HÄR

Har du inte läst det inlägget så kommer du direkt att inhandla detta när du läst om det .... :) :) (Tror jag)


  • 1 liter Kung Markattan granatäpplejuice. Den är utan socker och tillsatser
  • 1 flaska (630 ml) Kullamust Äpple, osötad. Den är på 100% kallpressade äpplen, utan tillsatser. Ta annan liknande osötad äppelmust om du inte får tag på den. 
  • 25 st kryddnejlikor
  • 2 kanelstång
  • 1-2 tsk kardemummakärnor
  • 1 stor eller 2 mindre pomeransskal
  • 2 stjärnanis
  • grovrivet skal av 1 apelsin (ekologisk. Se till att inte få med för mycket av det vita innanför skalet, för då kan det bli beskt)
  • 1 pressad apelsin
  • 2 pressade clementiner Ekologisk. De oekologiska är besprutade med nervgift !!!
  • (eventuellt 2 dl ekologiska russin). Det ger en viss sötma som kan vara gott om man inte sötar för övrigt.


Koka upp allt och låt koka i 5 min. Rör lite ibland. l
Låt stå att dra i 15 min

Sila av ner i en annan kastrull. Under tiden du silar så klämmer du ur saften ur russin och och kryddor med en gaffel. Koka upp glöggen igen.

KLART!! Häll upp i rena flaskor medan glöggen är het.

Jag har länkat till produkterna för att ni ska få se vad ni ska leta efter i affären. Jag är inte sponsrad på något sätt.

Värme & Kärlek

Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...