Fortsätt till huvudinnehåll

Granatäpple- & Apelsinglögg. Alkohol- och sockerfri

Oooh jag är såååå lyckligt nöjd!

Jag hade som en svår utmaning att göra en alkoholfri och sockerfri glögg som skulle vara supergod! Ja, varför inte nyttig på kuppen?
Visst låter det nästan som en omöjlighet?


Själv är jag så trött på all sötsliskig glögg. En del är så söta att man får halsbränna på kuppen. Nej, jag vill ha något som är naturligt friskt och kryddigt gott.  

Så får jag presentera... en sån fantastiskt god glögg att jag var tvungen att ta om och om och om igen. Tycker själv att den är godast inte alltför varm.


Jag föredrar den osötad, men vill du så kan du söta upp den med björksocker när du värmer den. Är man ovan vid sockerfritt så kan den kanske upplevas som lite torr. Men som sagt, snabbt åtgärdat. Björksocker höjer inte blodsockret och sägs t.o.m bekämpa karies. Var lite aktsam så du inte tar för mycket, då den kan verka laxerande i stora mängder om man är ovan vid den.

Jag hittade ett grundrecept på Kung Markattan, men ändrade en aning i ingredienslistan till denna glögg. 




Granatäpple- & Apelsinglögg.  Alkoholfri och sockerfri.

Så god att du kommer att vilja dricka den även som nyttig saft...

Granatäpple och dess fantastiska och ovanligt nyttiga har jag skrivit om tidigare HÄR

Har du inte läst det inlägget så kommer du direkt att inhandla detta när du läst om det .... :) :) (Tror jag)


  • 1 liter Kung Markattan granatäpplejuice. Den är utan socker och tillsatser
  • 1 flaska (630 ml) Kullamust Äpple, osötad. Den är på 100% kallpressade äpplen, utan tillsatser. Ta annan liknande osötad äppelmust om du inte får tag på den. 
  • 25 st kryddnejlikor
  • 2 kanelstång
  • 1-2 tsk kardemummakärnor
  • 1 stor eller 2 mindre pomeransskal
  • 2 stjärnanis
  • grovrivet skal av 1 apelsin (ekologisk. Se till att inte få med för mycket av det vita innanför skalet, för då kan det bli beskt)
  • 1 pressad apelsin
  • 2 pressade clementiner Ekologisk. De oekologiska är besprutade med nervgift !!!
  • (eventuellt 2 dl ekologiska russin). Det ger en viss sötma som kan vara gott om man inte sötar för övrigt.


Koka upp allt och låt koka i 5 min. Rör lite ibland. l
Låt stå att dra i 15 min

Sila av ner i en annan kastrull. Under tiden du silar så klämmer du ur saften ur russin och och kryddor med en gaffel. Koka upp glöggen igen.

KLART!! Häll upp i rena flaskor medan glöggen är het.

Jag har länkat till produkterna för att ni ska få se vad ni ska leta efter i affären. Jag är inte sponsrad på något sätt.

Värme & Kärlek

Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...