Fortsätt till huvudinnehåll

Granatäpple- & Apelsinglögg. Alkohol- och sockerfri

Oooh jag är såååå lyckligt nöjd!

Jag hade som en svår utmaning att göra en alkoholfri och sockerfri glögg som skulle vara supergod! Ja, varför inte nyttig på kuppen?
Visst låter det nästan som en omöjlighet?


Själv är jag så trött på all sötsliskig glögg. En del är så söta att man får halsbränna på kuppen. Nej, jag vill ha något som är naturligt friskt och kryddigt gott.  

Så får jag presentera... en sån fantastiskt god glögg att jag var tvungen att ta om och om och om igen. Tycker själv att den är godast inte alltför varm.


Jag föredrar den osötad, men vill du så kan du söta upp den med björksocker när du värmer den. Är man ovan vid sockerfritt så kan den kanske upplevas som lite torr. Men som sagt, snabbt åtgärdat. Björksocker höjer inte blodsockret och sägs t.o.m bekämpa karies. Var lite aktsam så du inte tar för mycket, då den kan verka laxerande i stora mängder om man är ovan vid den.

Jag hittade ett grundrecept på Kung Markattan, men ändrade en aning i ingredienslistan till denna glögg. 




Granatäpple- & Apelsinglögg.  Alkoholfri och sockerfri.

Så god att du kommer att vilja dricka den även som nyttig saft...

Granatäpple och dess fantastiska och ovanligt nyttiga har jag skrivit om tidigare HÄR

Har du inte läst det inlägget så kommer du direkt att inhandla detta när du läst om det .... :) :) (Tror jag)


  • 1 liter Kung Markattan granatäpplejuice. Den är utan socker och tillsatser
  • 1 flaska (630 ml) Kullamust Äpple, osötad. Den är på 100% kallpressade äpplen, utan tillsatser. Ta annan liknande osötad äppelmust om du inte får tag på den. 
  • 25 st kryddnejlikor
  • 2 kanelstång
  • 1-2 tsk kardemummakärnor
  • 1 stor eller 2 mindre pomeransskal
  • 2 stjärnanis
  • grovrivet skal av 1 apelsin (ekologisk. Se till att inte få med för mycket av det vita innanför skalet, för då kan det bli beskt)
  • 1 pressad apelsin
  • 2 pressade clementiner Ekologisk. De oekologiska är besprutade med nervgift !!!
  • (eventuellt 2 dl ekologiska russin). Det ger en viss sötma som kan vara gott om man inte sötar för övrigt.


Koka upp allt och låt koka i 5 min. Rör lite ibland. l
Låt stå att dra i 15 min

Sila av ner i en annan kastrull. Under tiden du silar så klämmer du ur saften ur russin och och kryddor med en gaffel. Koka upp glöggen igen.

KLART!! Häll upp i rena flaskor medan glöggen är het.

Jag har länkat till produkterna för att ni ska få se vad ni ska leta efter i affären. Jag är inte sponsrad på något sätt.

Värme & Kärlek

Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...