Fortsätt till huvudinnehåll

Hönspannbiffsgryta Paleo

Hejsan!
Gjorde en jättegod hönspannbiffsgryta idag. Snabbmat, enkelt och lätt,  men mycket nyttig. Har gjort en variant på den här förut med köttbullar.
Tricket med den här är att använda sig av färdiga köttbullar/pannbiffar. Men naturligtvis inte vilka som helst. De här kommer från Scandinavian organics gjord på hönsfärs och är fantastiskt goda och dessutom ekologiska – krav.  
Jag har dessutom fått den äran att prova oraffinerat jättegott örtsalt från Ödsmåls örtagård. Helt underbar kombination till tomatröran i denna rätt. 
Örtsaltet innehåller: Nässla, persilja, vitlök, gräslök, oregano, timjan och citronmeliss. 


Den här grytan åts med mycket god aptit och med beröm.

3 port

1 pkt pannbiffar
1½ L strimlad vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad färsk rödbeta
2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
kryddpeppar
svartpeppar
1 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger
trocomare eller herbamare örtsalt
Ödsmåls örtsalt (har du inte den, så tar du lite timjan istället)
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt krasse
osaltat smör att steka i (pga av att saltat innehåller processat salt)

(Ska tillägga att vitkål kan ha en viss beska i sig ibland. Detta hände mig nu. Snärtade då i ½ tsk honung för att balansera upp.. mmm. Men det ska inte behövas vanligtvis och undviks naturligtvis vanligtvis).

Smält smör i en gryta. Lägg i den strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den tills den fått lite färg
Lägg i purjolöken och rödbetsstrimlorna
Stek på lite svagare värme tills att purjon blivit mjuk
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
Krydda ordentligt med kryddpeppar och svartpeppar
Smaka av med mer örtsalt
Tillsätt pannbiffarna
Lägg på ett lock och låt puttra några minuter på svag värme
Rör om försiktigt några gånger
Smaka av 
Toppa med strimlad paprika och klippt krasse
(Krassen ska inte värmas, då tappar den all smak)

Vill man ha ännu mer grönt och lyxa till det så kan man göra en sallad med:
ekologisk salladsmix, purjo, paprika, cantaloupemelon och gurka. Men annars så räcker grönsakerna mer än väl som är i grytan och behöver inget extra tillbehör om man inte vill. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...