Fortsätt till huvudinnehåll

Hönspannbiffsgryta Paleo

Hejsan!
Gjorde en jättegod hönspannbiffsgryta idag. Snabbmat, enkelt och lätt,  men mycket nyttig. Har gjort en variant på den här förut med köttbullar.
Tricket med den här är att använda sig av färdiga köttbullar/pannbiffar. Men naturligtvis inte vilka som helst. De här kommer från Scandinavian organics gjord på hönsfärs och är fantastiskt goda och dessutom ekologiska – krav.  
Jag har dessutom fått den äran att prova oraffinerat jättegott örtsalt från Ödsmåls örtagård. Helt underbar kombination till tomatröran i denna rätt. 
Örtsaltet innehåller: Nässla, persilja, vitlök, gräslök, oregano, timjan och citronmeliss. 


Den här grytan åts med mycket god aptit och med beröm.

3 port

1 pkt pannbiffar
1½ L strimlad vitkål
1 dm strimlad purjolök
1 strimlad färsk rödbeta
2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljong (Bongs, börja med ½ och tillsätt mer om så behövs, beroende på hur mkt örtsalt du kryddar med)
1-2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
kryddpeppar
svartpeppar
1 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger
trocomare eller herbamare örtsalt
Ödsmåls örtsalt (har du inte den, så tar du lite timjan istället)
1 lagerblad
½ gul paprika
1 pkt klippt krasse
osaltat smör att steka i (pga av att saltat innehåller processat salt)

(Ska tillägga att vitkål kan ha en viss beska i sig ibland. Detta hände mig nu. Snärtade då i ½ tsk honung för att balansera upp.. mmm. Men det ska inte behövas vanligtvis och undviks naturligtvis vanligtvis).

Smält smör i en gryta. Lägg i den strimlade vitkålen, krydda med örtsalt och stek den tills den fått lite färg
Lägg i purjolöken och rödbetsstrimlorna
Stek på lite svagare värme tills att purjon blivit mjuk
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, vitlök, lagerblad, vinäger
Krydda ordentligt med kryddpeppar och svartpeppar
Smaka av med mer örtsalt
Tillsätt pannbiffarna
Lägg på ett lock och låt puttra några minuter på svag värme
Rör om försiktigt några gånger
Smaka av 
Toppa med strimlad paprika och klippt krasse
(Krassen ska inte värmas, då tappar den all smak)

Vill man ha ännu mer grönt och lyxa till det så kan man göra en sallad med:
ekologisk salladsmix, purjo, paprika, cantaloupemelon och gurka. Men annars så räcker grönsakerna mer än väl som är i grytan och behöver inget extra tillbehör om man inte vill. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att