Fortsätt till huvudinnehåll

Älginnanlår och racletteost med goda tillbehör

God Söndag!
Hoppas ni har lika soligt väder som vi har. Isen är spegelblank och jag ska strax ta med mig en solstol från stugan och gå ner de få metrarna till isen och lapa lite sol. Få se om vi kanske pimplar lite sedan.
Igår hade vi en helkväll hos oss. Har köpt en raclettegrill till min älskling. Perfekt när man är flera och vill äta småplock som tar lång tid vid matbordet.
Gjorde i ordning ett stor köttbit av älginnanlår som jag skar i tunna skivor. Som tillbehör hade vi coleslaw, tzatziki (som min man är helt oslagbar på att göra), guacamole, cornichons och syltlök.
Var och en hade sedan sin racletteost som fick smälta i de små formarna som hör till grillen.
Ett riktigt gott ekologiskt rött vin var pricken över i-et.


Köttet fick så mycket beröm. Det fullkomligt smälte i munnen. Jag tycker om när köttet blir som rostbiff i tillagningen.
Vi tillagar inte kött på grillen, för det blir så osigt i rummet. Men alla hade möjlighet att grilla på sina skivor kött lite snabbt ovanpå raclettegrillen om dom ville ha det mer genomstekt. Dock var det ingen som valde att göra det.
Till sommaren när man kan sitta ute så blir det nog mer grillning på själva raclettegrillen.


Receptet på det fantastiska köttet får du här:
En bit älginnanlår (jag hade en på 1200 hg)
10 enbär
10 svartpepparkorn
örtsalt (herbamare)
ugnsfolie

Sätt ugnen på 100 C
Mortla svartpeppar, enbär och örtsalt tillsammans.
Lägg köttet på ett ark ugnsfolie som sedan ska kunna täcka hela köttbiten
Gnugga in kryddblandningen runt om köttbiten
Rulla in köttet i folien till en smällkaramell
Tillaga i ugn tills köttet har en innertemp av 60-62 C. För mig tog det ca 3 timmar. Jag glömde ta tid så det är bara cirkatid.
Låt köttet vila i minst 15-20 min innan du skär upp det i riktigt tunna skivor.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...