God morgon godingar!
I förrgår blev jag så grymt sugen på att göra min kokos och hallon-granola. Det är ju nästan samma som musli, men den stora skillnaden är att en granola rostar man i panna eller i ugn, gärna med honung, vatten och olja. En musli är en torr blandning.
Den här är knäckigt god och man kan äta den till ex kokosmjölk, en osötad mandelmjölk (gärna hemgjord som är godare) eller en fullfet yoghurt. Nu försöker jag att dra ner på mina mejerier så kokosmjölk blir det nu.
Det är så härligt när det blir sådär knaprigt gott. Kom ihåg att gärna använda er av groddade torkade nötter och mandlar. Groddar gör man genom att lägga dom i vatten under ett dygn. Torka dem sedan utspridda på en plåt på låg värme (ca 50 C) i ugnen. Sätt något emellan ugnsluckan så att fukten kan komma ut. Se till att dom är helt torra, annars kan dom mögla. Jag låter dom gärna stå över natten i ugnen på svag värme. Sedan är det hallonens tur :) Doften!!!! Jag säger bara doften!!! Hallon i hela lägenheten. Skulle vilja göra parfym av dom!!! Eller doftljus....
I förrgår blev jag så grymt sugen på att göra min kokos och hallon-granola. Det är ju nästan samma som musli, men den stora skillnaden är att en granola rostar man i panna eller i ugn, gärna med honung, vatten och olja. En musli är en torr blandning.
Den här är knäckigt god och man kan äta den till ex kokosmjölk, en osötad mandelmjölk (gärna hemgjord som är godare) eller en fullfet yoghurt. Nu försöker jag att dra ner på mina mejerier så kokosmjölk blir det nu.
Det är så härligt när det blir sådär knaprigt gott. Kom ihåg att gärna använda er av groddade torkade nötter och mandlar. Groddar gör man genom att lägga dom i vatten under ett dygn. Torka dem sedan utspridda på en plåt på låg värme (ca 50 C) i ugnen. Sätt något emellan ugnsluckan så att fukten kan komma ut. Se till att dom är helt torra, annars kan dom mögla. Jag låter dom gärna stå över natten i ugnen på svag värme. Sedan är det hallonens tur :) Doften!!!! Jag säger bara doften!!! Hallon i hela lägenheten. Skulle vilja göra parfym av dom!!! Eller doftljus....
Recept och lite annan info hittar du HÄR
Jag brukar som sagt blötlägga mina nötter för att få bort antinutrienterna såsom fytinsyran och lektinerna i dem. Fytinsyra och lektiner sägs hindra oss från att ta upp näringen. De blir ju inte helt groddade genom denna blötläggning, men det blir ett förstadium till det. Groddad mat är riktigt hälsosamt. Däremot kan man även äta ogroddade ibland då man i forskning funnit att fytinsyra kan förhindra cancer. Se källa HÄR. Däremot vill jag även få bort lektinerna som inte bryts ner i kroppen, utan kan orsaka irritation i tarmarna. För att göra det bästa av dessa olika budskap som finns, så äter jag både groddade och ogroddade nötter och frön.
Ha nu en härlig söndagsmorgon och njut av den!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar