Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med hemgjord ljuvlig hollandaise, sparris och rotsakspytt


Har ni det fint i vårvädret? Det är ju helt fantastiskt! Tror faktiskt att det är sol i hela landet. Även om man jobbar så är det ju ljuvligt att titta ut och se annat än regn och rusk.
Det ska strax bli en stärkande promenad här.
Igår var jag och storhandlade. Brukar köpa lax på Willys eftersom dom har vildfångad lax. Fryst.
Var dock på ICA igår och frågade om inte dom hade. Joodå! Visst hade dom det!


Inhandlade även renskav och torsk. Samt en MASSA andra ekologiska produkter. 


Jag kan ge tips om en app som heter matpriskollen. Där kan du lägga in dina favoritbutiker och se deras erbjudande varje vecka. Det gör att man kan enkelt jämföra extrapriser och lägga till en handlingslista. Det går även att lägga till egna produkter som man vill handla, men som kanske inte just då är till extrapris. Så varje vecka åker jag och handlar till låga priser. Hur smidigt som helst. Det har hjälp mig att spara åtskilligt med pengar. Sedan bestämmer jag veckans måltider utefter det. Jag behöver då inte heller all denna evinnerliga reklam, som man ändå måste sortera och bära bort. Mindre jobb och bättre för miljön också alltså. Bara win-win!

Nu blev det lax!!! Med hemgjord ljuvlig hollandaise, fräsch sparris och rotsakspytt. Äter du strikt LCHF eller Low Carb så kan du välja ovanjordgrönsaker att ångkoka istället. 



Färsk eller tinad lax i större bitar
1 knippe sparris
6 baconskivor
smör
Herbamare örtsalt
svartpeppar
Citrongrillkrydda
Skalade räkor

Till hollandaisesåsen:
250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
salt 1-2 krm
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
Hackad persilja

Rotsakspytten:
Välj de rotsaker du vill och tycker om och mängd utefter hur många personer som ska serveras. Tänk på att det krymper ihop.
Jag tog:
3 morötter
3 palsternackor
1 bit rotselleri
1 liten kålrot
2 gula lökar
1 persiljerot
Herbamare örtsalt, nymald svartpeppar
avokadoolja och smör (avokadoolja tål höga temperaturer bäst av alla oljor och är jättenyttig) 

Sätt ugnen på 200 C
.
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.
Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 

Börja sedan att hacka grönsakerna i centimeterstora bitar
Ringla avokadoolja i botten på en stor ugnsform. Lägg i grönsakerna och krydda. Blanda om. Klicka på lite smör. 
Släng in detta i ugnen. Det tar ca 30 min för att bli klart. Rör om ett par gånger under tiden.


Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). 
Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat. Ta bort skålen från vattenkastrullen. 
Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.
Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayenne och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.

Linda bacon runt en knippe med sparris
Skvätt lite vatten i en varm stekpanna och lägg i sparrisen. På så sätt kommer baconet att bli krispigare. Låt det sedan få steka i fettet som baconet bildar. Vänd då och då.

Krydda och stek laxen i smör. Stek enbart ett par minuter på var sida. Ingen blir glad över en torr laxbit. När du delar på den så ska den skiva sig fint. 
Lägg upp på ett fat och toppa med skalade räkor och persilja.


Lycka till med denna härliga lyxrätt! 
Njut av livet och solen!

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...