Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig kycklingsoppa med hemmagjord fyllig buljong

Ååååh sånt härligt vårväder vi har! Tror faktiskt att det är lika fint över hela Sverige. Hoppas det i alla fall....
Själv upptas nästan all min tid med något mycket spännande, som kanske förhoppningsvis kommer er till gagn så småningom. Men det kommer att ta tid. Skvallrar inget nu men jag lovar, att blir det som jag tänkt mig så blir det ruskigt bra.
Håller på att odla lite till min balkong nu också. Har sått blommor, tomater och örter.
Den här gången tog jag inte så våldsamt med tomater som jag gjorde i fjol. Då hann jag knappt med mig.

Igår gjorde jag mig en härlig supergod kycklingsoppa. Tycker att det finns för lite recept på icke-gräddiga soppor. Jag har ju mer och mer tagit bort mjölkprodukter i mitt liv. Men ibland händer det att jag använder det i någon sås.
Den här soppan, med hemmagjord buljong är både nyttig och mättande. Smaken blir fylligt god. Om man gör den på ekologiska grönsaker och svensk kyckling (gärna eko/krav om man får tag på det) så vet man att man får det nyttigaste av nyttiga.

Tyvärr fick jag äta min soppa ensam eftersom jag är den enda som tycker om champinjoner. Men då har jag ju massor i frysen att ta fram när jag vill ha en lat eftermiddag.


Kycklingsoppa  

Gör först buljongen:
1 st hel kyckling
Ta en stor kastrull och lägg ner kycklingen
Koka upp och byt sedan vatten.
Beräkna ca 1,5 - 2 liter
Medan du väntar på att vattnet på nytt ska koka upp så skär du grönsaker till buljongen

1 morot
1 selleri
1palsternacka
1 lök
½ purjolök
½ persiljerot
10 vitpepparkorn
1 näve färsk persilja (tillsätts de sista 5 minuterna)
10 vitpepparkorn
2 msk herbamare örtsalt

Koka i ca 45 minuter på svag värme under lock. Om det kokar för häftigt så blir köttet torrt. Vänd på kycklingen efter halva tiden. Skumma då och då. 

Under tiden som kycklingen kokar så gör du i ordning grönsaksbasen som ska läggas i soppan
Skiva 3-4 stora champinjoner i tunna skivor
Skiva 2 stora shitakisvampar i tunna skivor
Finhacka 1 selleristjälk
2 salladslökar hackas
1 dm purjo skivas
2 morötter skivas tunt till ca 5 cm långa "pinnar" 
1/4 persiljerot finhackas

Stek svampen, salladslöken och sellerin i smör tills champinjonerna inte är genomskinliga längre. Krydda med örtsalt.

Ta upp kycklingen och sila bort grönsakerna så buljongen hamnar i en annan kastrull.
Tillsätt de nya grönsakerna och de stekta grönsakerna och svampen till buljongen
Koka grönsakerna ca 10 min till al dente (lite tuggmotstånd kvar).
Dra av skinnet på kycklingen och skär den i fina munsbitar. Spara låren så har du dom färdiga till någon annan god rätt (om du vill).
Lägg ner köttet i buljongen. 
Hacka en näve färsk slätbladig persilja som du rör ner i soppan.

Ät och njut av att, helt från grunden, ha tillagat en urhärlig soppa! 

Värme Kärlek & Vårsol till er 
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå