Fortsätt till huvudinnehåll

Glutenfritt, ris och arsenik


Padi, Fält, Indonesiska Ris

Hej!

De flesta människor vet inte exakt vad arsenik är eller vad det gör i kroppen. Men vi vet alla att det är ett dödligt gift. Bara ordet "arsenik" frammanar bilder av en dödskalle på en flaska med gift.

Arsenik är ett grundämne som finns i hela jordskorpan. Av detta skäl är det praktiskt taget omöjligt att undvika det helt. Det är inte ovanligt att hitta ytterst ringa spår av arsenik i allt från gröna bladgrönsaker och frukt till skaldjur och kranvatten.

Men vissa livsmedel har särskilt högt innehåll av detta dödliga gift. Det finns gränsvärden för vatten, men ingen säkerhetsstandard har ännu satts för arsenik i livsmedel som gäller i dag.

Så, vad i hela världen gör höga halter av detta gift i vissa av våra livsmedel?  -  som även ofta marknadsförs som "hälsosamma" glutenfria alternativ?
Jo det finns bl.a. där man ersatt vetemjöl med rismjöl.

Så, hur kan så mycket arsenik komma in i vissa risprodukter?

Risväxter tar upp kiseldioxid för att hjälpa dem att stå i vatten. Men för plantan liknar arsenik kiseldioxid väldig mycket. Så all arsenik i jorden tas lätt upp av risets rötter. På grund av att risplantor står i vatten så tas arseniken upp lättare av plantan till riskornet. I själva verket suger ris upp mer arsenik från jorden än något annat spannmål.

Ett annat problem är där riset odlas. Förutom att odlas i Kina (vilket är notoriskt förorenad), så odlas en stor del av riset i södra och centrala USA. Den odlas på mark som en gång användes för bomull. De bekämpningsmedel (som innehöll arsenik) som tidigare användes på dessa grödor finns kvar i marken och grundvattnet.

I Consumer Reports undersökning så innehöll alla risprodukter som testades någon form av arsenik. Brunt ris innehöll mer än vitt ris, eftersom arseniken ackumuleras i skalet. Koncentrerade former - såsom brunt rismjöl, brunt rissirap och vissa bearbetade livsmedel - innehöll de högsta nivåerna av alla.

Problemet är att rismjöl och rissirap är bland de vanligaste ingredienserna i glutenfritt bröd, pasta, kex, bakmixer, desserter ... och risprodukter finns även i barnmat!

Resultatet från Consumer Reports nya tester påvisar att en enda en portion ris når veckogränsen för ett barn. En enda liten riskaka överskrider veckogränsen. Även risdrycker ska undvikas och barn under 5 år ska inte dricka dem. Tänk även på rispuffar, risifrutti m.m

Och medan arsenik är farligt för vuxna, är det en ännu större oro för spädbarn och barn. Tidig exponering förknippas med fördröjning av hjärnans utveckling, tal- och motorisk försämring och neurobeteendeproblem ... liksom kroniska sjukdomar senare i livet.

Om du vill äta ris någon gång ibland, (men jag hoppas förstås att du undviker allt "vitt") så se till att du sköljer riset ordentligt innan tillagning och även kokar det i massor av vatten och sedan häller av överflödigt vatten. Så tillagar man ris i Asien. Detta kan minska innehållet av oorganiskt arsenik med 30%.
Samma procedur ska du även göra med fröer och korn såsom quinoa, bulgur, bovete etc, även om de inte innehåller samma mängd arsenik som ris gör.

Tänk på att ekologiskt ris innehåller lika mycket arsenik.

Meharg, en ledande forskare inom området (och författare till boken "Arsenic & Rice") konstaterar att Department of Agriculture har investerat i forskning för att odla upp olika typer av ris som tål arsenik. Det kan bidra till att förklara de relativt höga halterna av arsenik som finns i ris från södra- centrala USA, förutom andra faktorer såsom geologi och klimat.

Jag vill även varna för vissa kosttillskott från Asien som innehåller bly, kvicksilver och arsenik oroväckande långt över gränsvärdena. Dessa har stoppats i Stockholm, men kan fortfarande finnas kvar i butiker i övriga landet. Speciellt allvarligt är att ett av dessa tillskott även rekommenderas till barn. HÄR kan du läsa om vilka kosttillskott som vi varnas för.

Enligt livsmedelsverket har EU beslutat om ett gränsvärde för arsenik i ris. Gränsvärdet börjar gälla 1 januari 2016. Även när gränsvärdet börjar gälla så skulle jag vara restriktiv med risprodukter. Det är ju inte så att arseniken eller kadmiumet försvinner ur riset enbart för att gränsvärden sätts. Även om mycket små doser av ett gift i allmänhet inte orsakar akuta symtom, så lagras deras toxiska effekter över tid. Förutom huvudvärk, hjärndimma, diarré och allmän sjukdomskänsla så visar studier att kronisk låg nivåexponering också kan leda till hjärtsjukdomar, cancer, stroke, diabetes och respiratorisk sjukdom.



http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/01/how-much-arsenic-is-in-your-rice/

http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2012/11/arsenic-in-your-food/index.htm

http://kategeagan.com/2012/02/arsenic-in-organic-baby-foods-duped-by-the-organics-promise/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam