Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt lax i ugn

Äntligen tittar solen fram här nu ikväll. Myggen är på "hugget" så man blir smått tokig av att vara ute.
Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar.
Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå.




Ca 1300 g hel Pink Lax
1 fänkål
1 citron
Färsk dill
Purjolök
Persilja
Smör
Ev himalayasalt
Herbamare örsalt
Nymalen vit- och svartpeppar
Muskot, riven
Blomkålshuvud
Grädde
Folie, bakplåtspapper/smörpapper

Fjälla laxen under rinnande kallt vatten
Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan
Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt
Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå (detta för att inte fisken ska komma i kontakt med folien)

Skär fänkål i skivor och några skivor citron och lägg detta på folien/papperet. Klipp över färsk dill.

Krydda med herbamare och klicka på några bitar smör. Det här blir en jättegod sky att ringla över fisken sedan.

Inuti fisken lägger du resterande skivor av citronen. Du kan spara några skivor att lägga ovanpå fisken också.

Krydda med herbamare eller himalayasalt

Strimla purjo, klipp persilja och dill och lägg även det inuti fisken. Lägg även lite ovanpå fisken. Stoppa in rejält med smörklickar inuti fisken och linda in fisken till ett tättslutande paket.

Ugnsbaka i 200°C i ca 1 timme (innertemperaturen på fisken ska uppnå ca 50°-56° i den tjockaste delen av fisken)

Till detta är det fantastiskt gott med ett blomkålsmos

Dela ett stort blomkålshuvud (eller 2 små) i buketter och koka mjuk. Använd gärna en kastrull för ångkokning om du har möjlighet, så behålls vitaminerna bättre. Jag hade ganska stora buketter, vilket tog ca 20-25 min att ångkoka.
Låt rinna av ordentligt i en sil
Mixa med ca 25 g smör och en skvätt grädde. En bra stavmixer är suveränt. Annars kan du använda en matberedare.
Krydda med herbamare örtsalt, nymalen svart- och vitpeppar och en gnutta riven muskot

För ett lite mer exakt recept på blomkålsmoset se HÄR



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...