Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt lax i ugn

Äntligen tittar solen fram här nu ikväll. Myggen är på "hugget" så man blir smått tokig av att vara ute.
Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar.
Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå.




Ca 1300 g hel Pink Lax
1 fänkål
1 citron
Färsk dill
Purjolök
Persilja
Smör
Ev himalayasalt
Herbamare örsalt
Nymalen vit- och svartpeppar
Muskot, riven
Blomkålshuvud
Grädde
Folie, bakplåtspapper/smörpapper

Fjälla laxen under rinnande kallt vatten
Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan
Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt
Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå (detta för att inte fisken ska komma i kontakt med folien)

Skär fänkål i skivor och några skivor citron och lägg detta på folien/papperet. Klipp över färsk dill.

Krydda med herbamare och klicka på några bitar smör. Det här blir en jättegod sky att ringla över fisken sedan.

Inuti fisken lägger du resterande skivor av citronen. Du kan spara några skivor att lägga ovanpå fisken också.

Krydda med herbamare eller himalayasalt

Strimla purjo, klipp persilja och dill och lägg även det inuti fisken. Lägg även lite ovanpå fisken. Stoppa in rejält med smörklickar inuti fisken och linda in fisken till ett tättslutande paket.

Ugnsbaka i 200°C i ca 1 timme (innertemperaturen på fisken ska uppnå ca 50°-56° i den tjockaste delen av fisken)

Till detta är det fantastiskt gott med ett blomkålsmos

Dela ett stort blomkålshuvud (eller 2 små) i buketter och koka mjuk. Använd gärna en kastrull för ångkokning om du har möjlighet, så behålls vitaminerna bättre. Jag hade ganska stora buketter, vilket tog ca 20-25 min att ångkoka.
Låt rinna av ordentligt i en sil
Mixa med ca 25 g smör och en skvätt grädde. En bra stavmixer är suveränt. Annars kan du använda en matberedare.
Krydda med herbamare örtsalt, nymalen svart- och vitpeppar och en gnutta riven muskot

För ett lite mer exakt recept på blomkålsmoset se HÄR



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...