Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt lax i ugn

Äntligen tittar solen fram här nu ikväll. Myggen är på "hugget" så man blir smått tokig av att vara ute.
Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar.
Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå.




Ca 1300 g hel Pink Lax
1 fänkål
1 citron
Färsk dill
Purjolök
Persilja
Smör
Ev himalayasalt
Herbamare örsalt
Nymalen vit- och svartpeppar
Muskot, riven
Blomkålshuvud
Grädde
Folie, bakplåtspapper/smörpapper

Fjälla laxen under rinnande kallt vatten
Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan
Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt
Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå (detta för att inte fisken ska komma i kontakt med folien)

Skär fänkål i skivor och några skivor citron och lägg detta på folien/papperet. Klipp över färsk dill.

Krydda med herbamare och klicka på några bitar smör. Det här blir en jättegod sky att ringla över fisken sedan.

Inuti fisken lägger du resterande skivor av citronen. Du kan spara några skivor att lägga ovanpå fisken också.

Krydda med herbamare eller himalayasalt

Strimla purjo, klipp persilja och dill och lägg även det inuti fisken. Lägg även lite ovanpå fisken. Stoppa in rejält med smörklickar inuti fisken och linda in fisken till ett tättslutande paket.

Ugnsbaka i 200°C i ca 1 timme (innertemperaturen på fisken ska uppnå ca 50°-56° i den tjockaste delen av fisken)

Till detta är det fantastiskt gott med ett blomkålsmos

Dela ett stort blomkålshuvud (eller 2 små) i buketter och koka mjuk. Använd gärna en kastrull för ångkokning om du har möjlighet, så behålls vitaminerna bättre. Jag hade ganska stora buketter, vilket tog ca 20-25 min att ångkoka.
Låt rinna av ordentligt i en sil
Mixa med ca 25 g smör och en skvätt grädde. En bra stavmixer är suveränt. Annars kan du använda en matberedare.
Krydda med herbamare örtsalt, nymalen svart- och vitpeppar och en gnutta riven muskot

För ett lite mer exakt recept på blomkålsmoset se HÄR



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att