Fortsätt till huvudinnehåll

Må bra!




Jag har ju lagt om kosten till en mer basisk och läkande kost. Inga mejerier eller rött kött på vardagarna (om inget oförutsett händer). Ingen rapsolja. Kokosolja och ghee istället för rapsolja och smör. Nåja, smör ibland, men då blir det osaltat eftersom det annars innehåller raffinerade salter. Jag använder oraffinerade salter i form av Herbamare och/eller Trocomare. Dressar mina grönsaker och sallader med extra vigine ekologisk olivolja och/eller smält kokosolja (inte smaklös då den är mer bearbetad).

Något annat ämne jag försöker att undvika är citronsyra. Citronsyra görs inte av citroner om du trodde det. Det görs av vete eller majs och där tillsätter man svartmögel för att få till en jäsning. Trots rening så är det många som är allergiska mot just citronsyra. Det bevisar tycker jag, att reningen inte är fullständig. Har du allergier eller hudbesvär så testa att undvika detta ämne för att se om du blir bättre.
Även ekologiska varor innehåller ofta detta vidriga ämne. Här gäller det för oss konsumenter att höja våra röster. Citronsyra har INGET i ekologiska produkter att göra. Hur godkänt det ämnet än är från EU.

Jag äter inga raffinerade salter eller andra raffinerade produkter (inget vitt) och så mycket ekologiskt som det bara går. Jag är inte en människa med väldigt god ekonomi och jag klarar av att handla ekologiskt. Det är inte många kronor dyrare och jag tycker det är värt min hälsa. Jag gör inga överdrifter åt något håll vare sig med fett, kolhydrater eller proteiner.
Jag gör mina gröna smoothies varje dag.
Ni som följt mig vet ju även att jag inte äter snabba kolhydrater såsom pasta, ris, potatis eller mjöl. Förutom ett undantag där kokt kall potatis ibland (trots att det är en nattskatteväxt, vilket en del undviker) kan vara bra, då det innehåller resistent stärkelse.

Jag väljer mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl (är en ört) i stället för andra mjöler. Kokosmjölk istället för mejerier. Get- och fårost äter jag ibland.
Istället för ris äter jag blomkålsris eller quinoa.
Det finns även olika nudlar/pasta att köpa som inte innehåller många kolhydrater som tas upp av kroppen.
Jag äter mängder av sallader i alla dess former.

Jag tillåter mig ibland lite honung som smaksättning. Men då ser jag till att den inte är bearbetad i form av upphettning. Upphettning gör att de viktiga näringsämnena går förlorade.
Även någon enstaka frukt per dag känns positivt för min organism. Jag intar MSM-pulver (ett viktigt svavel), vetegräs och nässelpulver. Äter mycket fisk (vildfångad), kyckling och sprättägg. Äter mina krossade chiafrön varje dag, endera strös det på maten eller så gör jag chiagröt/pudding m.m m.m
Är jag bortbjuden så äter jag naturligtvis det som bjuds. Skulle aldrig falla mig in att börja krångla med värden eller värdinnan om jag inte är allergisk mot något. Att någon gång hoppa över skaklarna förstör inte allt jag byggt upp. Det gäller bara att inte fortsätta på "den sämre vägen".
Jag tar en timmes promenader varje dag, där jag går tills jag blir svettig och flåsig. Man får bort en massa slagg från kroppen via svett. Dricker ett stort glas kokt avsvalnat vatten när jag kommer hem efter promenaden.

Jag mediterar 10-15 min varje kväll innan jag ska sova för att varva ner och sover då som en prinsessa.

Jag märker en otrolig förändring i energin, ork och humör. Min halsbränna sedan 25 år tillbaka är i stort sett borta (så länge jag inte slarvar) och min vätska i kroppen har blivit så ofantligt mycket mindre. Förr var mitt vänstra ben jättetjockt efter en hel dag. Nu är mina ben i samma storlek hur mycket jag än stått och gått på en dag. T.o.m mitt tjocka hår har jag fått tillbaka. Mina hårlösa flikar vid tinningarna är nu fulla av fint hår. Även min ryggvärk håller jag stången.

Att dessutom arbeta inifrån sig själv, blir ju det optimala.

Jag har dokumenterat hela min kostresa och kommer så småningom att kunna skriva ner allt. Dag för dag. Verifiera, granska och så småningom få ut det i tryck. Det kommer att ta tid, men jag har inte bråttom. Ett år framåt ligger det i min planering. Jag vill nämligen kunna dela med mig av min fantastiska resa till så många som möjligt. Att fler ska få må lika bra. Det vill jag göra från mitt hjärta.
Hälsan är ju något så otroligt viktigt.

Må väl!
Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...