Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig söndagsstek med smörslungade morötter och gräddsås

Brukar ni göra söndagsstek?
Det är en maträtt som ständigt fanns varje söndag i mitt hem när jag var liten.
Min mamma var fantastisk på att laga mat. Kunde få till god mat av noll och ingenting och festmåltider av de enklaste råvaror.

Jag vill gärna föra vidare hennes recept på saftig stek. I det här fallet älgstek. Men går naturligtvis bra med ngt annat gräsbeteskött också. Uteslut då bara enbären. (Eller det gör du naturligtvis som du vill med:) )

Till steken hade vi alltid smörslungade morötter med persilja och en god gräddig sås.
En riktigt god gräddsås behöver inget mjöl.

Ta ut steken ur kylen en god stund innan så den får rumstemperatur innan du börjar tillagningen.
Saftig stek:
En bit stek (min var på 1500 hg)
Herbamare örtsalt, eller oraffinerat havssalt
10 svartpepparkorn
5 enbär
En stor bit ugnsfolie
En lika stor bit smörpapper

Mortla kryddorna och gnid in steken runt om med kryddblandningen
Linda in steken först i smörpapper (inte bakplåtspapper, det är behandlat) och sedan i folien. (Aluminiumfolie är inte nyttigt att ha nära maten, det fäller ut alluminium, så därför skyddas steken med smörpapper först). "Paketet" ska vara helt tätt.
Sätt in en termometer i den tjockaste delen.

Stek i 100°-125° tills termometern visar 65°C. Låt steken vila i ca 15 min innan du skär upp den i tunna fina skivor.
När du steker på så här låg temperatur så tar det längre tid, men belöningen blir en mycket saftig stek.


Kokta morötter:
Skala och skär morötter i fina bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills dom fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och släng i en klick smör och klippt persilja (enkelt är att lägga persilja i ett glas och sedan klippa persiljan i glaset)


Gräddsås:
6 dl grädde
1 tsk kalvfond
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
25 g smör (kan uteslutas)
2 tsk tomatpuré
en gnutta tamarisoja

Ta en stekpanna och koka grädden i den tills den har blivit lite tjockare (det går nämligen fortare när det är en vid panna, än om du använder kastrull)
Smält smör så att den blir gyllenbrun. Häll smöret i grädden
Krydda och rör i tomatpurén och fonden
Smaka ev av med lite tamarisoja. Den är glutenfri

Till detta är det gott med råstekt sötpotatis och en liten klick svartvinbärsgelé

Smaklig måltid och ha en trevlig söndag! Nu åker vi ut och fiskar :)

Värme & Kärlek
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...