Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig söndagsstek med smörslungade morötter och gräddsås

Brukar ni göra söndagsstek?
Det är en maträtt som ständigt fanns varje söndag i mitt hem när jag var liten.
Min mamma var fantastisk på att laga mat. Kunde få till god mat av noll och ingenting och festmåltider av de enklaste råvaror.

Jag vill gärna föra vidare hennes recept på saftig stek. I det här fallet älgstek. Men går naturligtvis bra med ngt annat gräsbeteskött också. Uteslut då bara enbären. (Eller det gör du naturligtvis som du vill med:) )

Till steken hade vi alltid smörslungade morötter med persilja och en god gräddig sås.
En riktigt god gräddsås behöver inget mjöl.

Ta ut steken ur kylen en god stund innan så den får rumstemperatur innan du börjar tillagningen.
Saftig stek:
En bit stek (min var på 1500 hg)
Herbamare örtsalt, eller oraffinerat havssalt
10 svartpepparkorn
5 enbär
En stor bit ugnsfolie
En lika stor bit smörpapper

Mortla kryddorna och gnid in steken runt om med kryddblandningen
Linda in steken först i smörpapper (inte bakplåtspapper, det är behandlat) och sedan i folien. (Aluminiumfolie är inte nyttigt att ha nära maten, det fäller ut alluminium, så därför skyddas steken med smörpapper först). "Paketet" ska vara helt tätt.
Sätt in en termometer i den tjockaste delen.

Stek i 100°-125° tills termometern visar 65°C. Låt steken vila i ca 15 min innan du skär upp den i tunna fina skivor.
När du steker på så här låg temperatur så tar det längre tid, men belöningen blir en mycket saftig stek.


Kokta morötter:
Skala och skär morötter i fina bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills dom fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och släng i en klick smör och klippt persilja (enkelt är att lägga persilja i ett glas och sedan klippa persiljan i glaset)


Gräddsås:
6 dl grädde
1 tsk kalvfond
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm svartpeppar
25 g smör (kan uteslutas)
2 tsk tomatpuré
en gnutta tamarisoja

Ta en stekpanna och koka grädden i den tills den har blivit lite tjockare (det går nämligen fortare när det är en vid panna, än om du använder kastrull)
Smält smör så att den blir gyllenbrun. Häll smöret i grädden
Krydda och rör i tomatpurén och fonden
Smaka ev av med lite tamarisoja. Den är glutenfri

Till detta är det gott med råstekt sötpotatis och en liten klick svartvinbärsgelé

Smaklig måltid och ha en trevlig söndag! Nu åker vi ut och fiskar :)

Värme & Kärlek
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och