Fortsätt till huvudinnehåll

Allt i ett - kycklinggratäng

Hejsan! 

Har vinkat av min kusin idag. Hunnit jobba ifrån mig lite och sedan varit på födelsedagskalas. Köpte en sån fin lite större ljuslykta till present som jag jättegärna hade velat ha själv. Det var den sista på affären, men... det finns en ännu större variant. Undrar om jag inte ska unna mig den om den finns kvar. Jag fyller ju trots allt år snart och en present till sig själv ska man väl kunna ge? Jo, så får det nog bli :)

Igår hade vi myskväll med en härligt god kycklinggratäng och rosé. Till efterrätt cantaloupemelon.

Det här är en lättlagad kycklinggratäng som är en allt- i- ett. Krämigt god. Med knäckigt stekt vitkål och purjo i botten. Fick klart beröm av min kusin som för övrigt är köksskollärare och tillika fantastisk på att laga mat, så det kändes hedrande. 

Jag valde att blanda kokosmjölk med grädde för att kokossmaken inte skulle ta över. För min del är det en rätt som jag normalt enbart unnar mig på en helg. Försöker ju annars att välja bort mjölkprodukter så mycket som möjligt.





Imorgon bitti ska jag få operera bort mina åderbråck på ena benet. Som jag har längtat. Haft dessa i sååå många år och har inte fått tagit bort dem då det anses som skönhetsoperation. Men ådrorna gav mig slutligen eksem och dåååå.... Happy girl!! Så småningom blir det även det högra benet som gett mig mest besvär och gör att benet svullnar så ofantligt. 
Håll era tummar för mig att det blir bra!

Här får ni receptet på den goda gratängen. Använd så mycket ekologiska (giftfria) matvaror som möjligt, även gällande kryddor.


Kycklinggratäng

En allt i ett-gratäng:


1½ - 2 liter vitkål i strimlor
smör/ghee
½ tsk örtsalt
nymalen peppar
½ purjolök i strimlor. Även de gröna bladen

10-12 st kycklinginnerfiléer
3 krm sweet paprikapulver (Urtekram)
2 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
1 tsk herbamare örtsalt

Såsen:
2 dl grädde
1 dl krämig kokosmjölk
2 dl ajvar relish
1 hönsbuljong
3 krm sweet paprikapulver
2 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
½ röd paprika
½ gul paprika
½-1 tsk örtsalt 
nymalen peppar

Stek grovt strimlad vitkål i smör eller ghee tills den blir knäckig, men inte alltför mjuk.
Tillsätt purjolök i stimlor
Krydda med örtsalt och svartpeppar. Låt purjon stekas så den blir mjuk
Lägg över vitkålsblandningen i en ugnsform

Smält smör eller ghee i en panna.
Bryn kycklinginnerfiléerna
Krydda med örtsalt, nymald svartpeppar, paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver

Häll på grädde och kokosmjölk. 
Tillsätt ajvar relish och smula ner hönsbuljongtärningen
Krydda örtsalt (börja med den mindre mängden och smaka dig fram), nymalen svartpeppar, och även här med paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver (samma mängder som till kycklingen)
Låt såsen koka ihop en stund så den blir lite krämig. 
Tillsätt ½ skivad gul- respektive röd paprika

Fördela allt över vitkålen och grädda i 220° tills rätten börjar bubbla och blir riktigt genomhet

Smaklig spis!

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

  1. Låter mumsigt, ska testa i helgen! Ett liitet påpekande bara! Du råkade skriva strimlad vitlök istället för vitkål i beskrivningen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du för påpekandet! Hahahaaa så tokigt det kan bli. Har ändrat nu :)
      Trevlig helg till dig och hoppas det ska smaka :) :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...