Fortsätt till huvudinnehåll

Allt i ett - kycklinggratäng

Hejsan! 

Har vinkat av min kusin idag. Hunnit jobba ifrån mig lite och sedan varit på födelsedagskalas. Köpte en sån fin lite större ljuslykta till present som jag jättegärna hade velat ha själv. Det var den sista på affären, men... det finns en ännu större variant. Undrar om jag inte ska unna mig den om den finns kvar. Jag fyller ju trots allt år snart och en present till sig själv ska man väl kunna ge? Jo, så får det nog bli :)

Igår hade vi myskväll med en härligt god kycklinggratäng och rosé. Till efterrätt cantaloupemelon.

Det här är en lättlagad kycklinggratäng som är en allt- i- ett. Krämigt god. Med knäckigt stekt vitkål och purjo i botten. Fick klart beröm av min kusin som för övrigt är köksskollärare och tillika fantastisk på att laga mat, så det kändes hedrande. 

Jag valde att blanda kokosmjölk med grädde för att kokossmaken inte skulle ta över. För min del är det en rätt som jag normalt enbart unnar mig på en helg. Försöker ju annars att välja bort mjölkprodukter så mycket som möjligt.





Imorgon bitti ska jag få operera bort mina åderbråck på ena benet. Som jag har längtat. Haft dessa i sååå många år och har inte fått tagit bort dem då det anses som skönhetsoperation. Men ådrorna gav mig slutligen eksem och dåååå.... Happy girl!! Så småningom blir det även det högra benet som gett mig mest besvär och gör att benet svullnar så ofantligt. 
Håll era tummar för mig att det blir bra!

Här får ni receptet på den goda gratängen. Använd så mycket ekologiska (giftfria) matvaror som möjligt, även gällande kryddor.


Kycklinggratäng

En allt i ett-gratäng:


1½ - 2 liter vitkål i strimlor
smör/ghee
½ tsk örtsalt
nymalen peppar
½ purjolök i strimlor. Även de gröna bladen

10-12 st kycklinginnerfiléer
3 krm sweet paprikapulver (Urtekram)
2 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
1 tsk herbamare örtsalt

Såsen:
2 dl grädde
1 dl krämig kokosmjölk
2 dl ajvar relish
1 hönsbuljong
3 krm sweet paprikapulver
2 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
½ röd paprika
½ gul paprika
½-1 tsk örtsalt 
nymalen peppar

Stek grovt strimlad vitkål i smör eller ghee tills den blir knäckig, men inte alltför mjuk.
Tillsätt purjolök i stimlor
Krydda med örtsalt och svartpeppar. Låt purjon stekas så den blir mjuk
Lägg över vitkålsblandningen i en ugnsform

Smält smör eller ghee i en panna.
Bryn kycklinginnerfiléerna
Krydda med örtsalt, nymald svartpeppar, paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver

Häll på grädde och kokosmjölk. 
Tillsätt ajvar relish och smula ner hönsbuljongtärningen
Krydda örtsalt (börja med den mindre mängden och smaka dig fram), nymalen svartpeppar, och även här med paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver (samma mängder som till kycklingen)
Låt såsen koka ihop en stund så den blir lite krämig. 
Tillsätt ½ skivad gul- respektive röd paprika

Fördela allt över vitkålen och grädda i 220° tills rätten börjar bubbla och blir riktigt genomhet

Smaklig spis!

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

  1. Låter mumsigt, ska testa i helgen! Ett liitet påpekande bara! Du råkade skriva strimlad vitlök istället för vitkål i beskrivningen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du för påpekandet! Hahahaaa så tokigt det kan bli. Har ändrat nu :)
      Trevlig helg till dig och hoppas det ska smaka :) :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att