Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med fetaostcreme och ljummen potatissallad

Hallojsan!

Nu är vi tillbaka efter en härlig helg i stugan. 

Ja vi har inte enbart myst. Vi har jobbat också. Grunden till altandäcket vid sjön börja att ta form. Mycket gjutning och grävning. Muren är klar, så nu börja vi kunna se hur det kommer att se ut. Badtunnan är beställd och en plattform till den ska göras. Dock kan inte jag ta åt mig äran för bygget. Hjälper till med det jag kan, men annars så står jag för att se till att killarna får i sig frukost, lunch och middag. Diskar, städar o pysslar. 

Har putsat 20 fönster också.... Ja det är många fönster i detta hus. En hel långsida av fönster som ligger mot sjön och flera i en lång hall. Pjuuuuh!!! Tog och putsade 6 st till nu när jag kom hem. Lika bra när jag hade farten inne liksom. 

Gott har vi ätit.

Brukar ha en liten sticka till datorn när jag är i stugan, men nu hade jag ingen mottagning. Så jag tänkte dela med mig av det goda nu istället. 





I fredags gjorde jag lax med en härlig fetaostcreme. Laxen är en sk Pinklax som är vildfångad i Stilla Havet. Till den hade vi en ljummen potatissallad

Potatisen suger upp alla goda smaker när man lägger i den ljummen. Denna gång fick den svalna helt innan vi åt den. Kokt kall potatis har mindre GI och innehåller potatisstärkelse som är nyttigt för tarmfloran. Klarar man potatis utan att påverka blodsockret för mycket så tycker jag att det är helt ok ibland. Däremot äter jag inte potatis varje dag. Men ett par, tre gånger i månaden blir det nog på sommaren. Jag är däremot en älskare av sötpotatis. Den innehåller lite mer näring än potatis. Innehåller mer kolhydrater men påverkar ändå inte blodsockret lika mycket. 

I morgon kommer recept på bl.a bakade sötpotatishalvor med rosmarin, en fantastiskt härlig sallad, samt min särbos fantastiskt übergoda tzatziki. INGEN gör så god tzatziki som han..... grrryyymt gott!!! Allt supergott till grillat.

Laxen med fetaostcreme fick 9,5 av 10 möjliga poäng av matbordsjuryn ;) Det tackar man för!

Ljummen potatissallad: 2-3 pers
½ kilo små fina nypotatisar
0.25 dl balsamvinäger och pressad citron (50/50)
0,25 dl olivolja
0,5 msk salt
0,75 msk honung
svartpeppar
½ knippe rädisor i fina skivor
½ knippe klippt gräslök
½ knippe hackad dill
½ knippe hackad persilja
5 cm finhackad purjolök
1 repad kvist fransk dragon, finhackad
1 tsk hackad timjan

Borsta och tvätta nypotatisen noga. Koka den mjuk i saltat vatten. Dela varje potatis på hälften och blanda den varma potatisen med övriga ingredienser. 




Lax:
4 filéer lax (tinad och avtorkad)
örtsalt
svartpeppar
smör eller ghee

½ påse babyspenat

Krydda filéerna och stek dem högst 1 min på var sida. Lägg över i en form och täck dem med fetaostcremen. 
Efterstek i ugn 225°C i ca 5-7 min. beroende på hur tjocka filéerna är. De får inte bli torra och tråkiga. Servera med färsk babyspenat




Fetaostcreme:
½ pkt (75g) fetaost, ekologisk
2 dl crème fraiche, ekologisk
2 tsk zest av ekologisk citron (det är finrivet skal av ca 1 citron). 
Se till att du bara river det gula. Kommer det vita innanmätet på citronen med, så blir det beskt och illasmakande. 
2 krm herbamare örtsalt 
svartpeppar
1 msk finhackad färsk timjan
1 msk finhackad färsk dill
Citronsaft (av ca 1/4 - ½ citron. Smaka dig fram)

Smula sönder osten i små smulor. Rör ner creme fraiche och övriga ingredienser. 

Börja med att göra potatissalladen så den hinner gotta till sig.
Gör sedan i ordning fetaoscremen. 
Sist fixar du fisken.












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och