Fortsätt till huvudinnehåll

Squashsallad/zucchinisallad, inlagda tomater och älgstek

Tjillevippen!

Här har man fyllt år - 54 stycken!!! Jag sa till älsklingen att när man får så fina presenter som jag får, så tror jag att jag vill fylla varje månad. Och det tror jag baskemej att jag måste ha gjort....fyllde ju nyss 28!
Middagen intogs enbart med familjemedlemmarna. Dock saknades min fina dotter. Men henne får jag förhoppningsvis träffa snart ändå. 

Hittade en bit älgstek i frysen. Den sista faktiskt. Buhuuu 
Jag har ju ett fantastiskt recept på stek HÄR 




Till detta så gjorde jag en potatissallad.
Jag gjorde även en squashsallad/zucchinisallad till mig själv, där jag bytte ut potatisen helt sonika. Döm om min förvåning när det blev den som gick åt först...Jag blev nästan utan :) 

Gjorde även inlagda tomater. 




Squashsallad - zucchinisallad:

1 stor squash
1 liten finhackad röd lök
4 dl crème fraiche

1½ dl majonnäs. Hellmans är godast och nyttigast om du inte gör egen
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad kapris
2-3 msk bostongurka 

Krydda med:


1 tsk herbamare örtsalt

½ finhackad grön chili
1 nypa chiliflingor
3-4 varv med svartpepparkvarnen
1 tsk färsk dill
1 msk färsk persilja
1 nypa flingsalt
2 tsk fin opastöriserad honung




Potatissallad:
½-1 kg potatis, kokt, kall och skalad
Röran är samma som ovan förutom att du ska ha 2½ dl crème fraiche och 2½ dl gräddfil. 

Smaka ev av med mer örtsalt

Inlagda tomater:
Skiva 6-8 tomater i tjocka skivor
Gör en inläggning av:
0.25 dl balsamvinäger och pressad citron (50/50)
0,5 - 1 dl olivolja
0,5 msk salt
0,75 msk honung
svartpeppar
½ knippe klippt färsk gräslök
½ knippe hackad färsk dill
½ knippe hackad färsk persilja
5 cm finhackad purjolök
1 tsk hackad färsk timjan


Lägg i tomaterna och rör om så att allt blandas. Ställ i kylskåp att dra i 30 min. Rör om en gång till emellan.
Stek gärna på champinjoner i smör eller ghee, krydda med salt, lökpulver och pressad vitlök. Blanda ner även det tillsammans med tomaterna. Topp!!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att