Fortsätt till huvudinnehåll

Squashsallad/zucchinisallad, inlagda tomater och älgstek

Tjillevippen!

Här har man fyllt år - 54 stycken!!! Jag sa till älsklingen att när man får så fina presenter som jag får, så tror jag att jag vill fylla varje månad. Och det tror jag baskemej att jag måste ha gjort....fyllde ju nyss 28!
Middagen intogs enbart med familjemedlemmarna. Dock saknades min fina dotter. Men henne får jag förhoppningsvis träffa snart ändå. 

Hittade en bit älgstek i frysen. Den sista faktiskt. Buhuuu 
Jag har ju ett fantastiskt recept på stek HÄR 




Till detta så gjorde jag en potatissallad.
Jag gjorde även en squashsallad/zucchinisallad till mig själv, där jag bytte ut potatisen helt sonika. Döm om min förvåning när det blev den som gick åt först...Jag blev nästan utan :) 

Gjorde även inlagda tomater. 




Squashsallad - zucchinisallad:

1 stor squash
1 liten finhackad röd lök
4 dl crème fraiche

1½ dl majonnäs. Hellmans är godast och nyttigast om du inte gör egen
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad kapris
2-3 msk bostongurka 

Krydda med:


1 tsk herbamare örtsalt

½ finhackad grön chili
1 nypa chiliflingor
3-4 varv med svartpepparkvarnen
1 tsk färsk dill
1 msk färsk persilja
1 nypa flingsalt
2 tsk fin opastöriserad honung




Potatissallad:
½-1 kg potatis, kokt, kall och skalad
Röran är samma som ovan förutom att du ska ha 2½ dl crème fraiche och 2½ dl gräddfil. 

Smaka ev av med mer örtsalt

Inlagda tomater:
Skiva 6-8 tomater i tjocka skivor
Gör en inläggning av:
0.25 dl balsamvinäger och pressad citron (50/50)
0,5 - 1 dl olivolja
0,5 msk salt
0,75 msk honung
svartpeppar
½ knippe klippt färsk gräslök
½ knippe hackad färsk dill
½ knippe hackad färsk persilja
5 cm finhackad purjolök
1 tsk hackad färsk timjan


Lägg i tomaterna och rör om så att allt blandas. Ställ i kylskåp att dra i 30 min. Rör om en gång till emellan.
Stek gärna på champinjoner i smör eller ghee, krydda med salt, lökpulver och pressad vitlök. Blanda ner även det tillsammans med tomaterna. Topp!!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...