Fortsätt till huvudinnehåll

Squashsallad/zucchinisallad, inlagda tomater och älgstek

Tjillevippen!

Här har man fyllt år - 54 stycken!!! Jag sa till älsklingen att när man får så fina presenter som jag får, så tror jag att jag vill fylla varje månad. Och det tror jag baskemej att jag måste ha gjort....fyllde ju nyss 28!
Middagen intogs enbart med familjemedlemmarna. Dock saknades min fina dotter. Men henne får jag förhoppningsvis träffa snart ändå. 

Hittade en bit älgstek i frysen. Den sista faktiskt. Buhuuu 
Jag har ju ett fantastiskt recept på stek HÄR 




Till detta så gjorde jag en potatissallad.
Jag gjorde även en squashsallad/zucchinisallad till mig själv, där jag bytte ut potatisen helt sonika. Döm om min förvåning när det blev den som gick åt först...Jag blev nästan utan :) 

Gjorde även inlagda tomater. 




Squashsallad - zucchinisallad:

1 stor squash
1 liten finhackad röd lök
4 dl crème fraiche

1½ dl majonnäs. Hellmans är godast och nyttigast om du inte gör egen
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad kapris
2-3 msk bostongurka 

Krydda med:


1 tsk herbamare örtsalt

½ finhackad grön chili
1 nypa chiliflingor
3-4 varv med svartpepparkvarnen
1 tsk färsk dill
1 msk färsk persilja
1 nypa flingsalt
2 tsk fin opastöriserad honung




Potatissallad:
½-1 kg potatis, kokt, kall och skalad
Röran är samma som ovan förutom att du ska ha 2½ dl crème fraiche och 2½ dl gräddfil. 

Smaka ev av med mer örtsalt

Inlagda tomater:
Skiva 6-8 tomater i tjocka skivor
Gör en inläggning av:
0.25 dl balsamvinäger och pressad citron (50/50)
0,5 - 1 dl olivolja
0,5 msk salt
0,75 msk honung
svartpeppar
½ knippe klippt färsk gräslök
½ knippe hackad färsk dill
½ knippe hackad färsk persilja
5 cm finhackad purjolök
1 tsk hackad färsk timjan


Lägg i tomaterna och rör om så att allt blandas. Ställ i kylskåp att dra i 30 min. Rör om en gång till emellan.
Stek gärna på champinjoner i smör eller ghee, krydda med salt, lökpulver och pressad vitlök. Blanda ner även det tillsammans med tomaterna. Topp!!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...