Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttigare korvpanna

Den här bloggen samt min fb-sida "Kvinna i centrum" ska ju bl.a handla om hälsosam kost och tips på sådant.

Men handen på hjärtat... Vilken karl gillar eller älskar inte bacon och/eller korv? Ja många kvinnor också för den delen. 
Inte de nyttigaste valen tyvärr. Processad mat är aldrig bra och fläskkött i sig är inte så nyttigt. 
Har ni tänkt på att grisar inte svettas? Genom svett forslas mycket toxiner ut ur kroppen. Där stannar de kvar.

Jag är i alla fall en som inte tror på förbud. Så det är klart att kärleken ska få korv någon gång ibland. Dock kan man göra det hela till en nyttigare måltid. Det behöver inte vara korv och "pärer", eller bacon och stekt potatis.

Såhär ser en panna ut som jag tycker ger mycket näring, trots korven. 
Försök hitta en korv utan så mycket tillsatser, med riktigt hög köttprocent och lite kolhydrater (under 5g/100g) 


Korv med hög kötthalt, sprättägg (från utegående höns), broccoli, purjolök, zucchini, tomater, oraffinerat örtsalt och andra valbara kryddor bl.a. chili
Så mycket som möjligt  ska vara ekologiskt (giftfritt) naturligtvis. Jag toppade slutligen med hackad persilja (syns inte på bild)




Tomater minskar risken för cancer. Tomater innehåller förutom massor av vitaminer och mineraler, även ett ämne som heter lykopen. Det är den röda färgen i skalet som ger pigmentet lykopen. Detta pigment ger ett skydd för oss genom att öka vårt inre solskydd. Huden åldras då inte lika snabbt. Pigmentet skyddar även tomaten från UV-strålar. Därför ska du inte äta tomater som har ett skadat yttre. 

Kroppen tar upp lykopen bättre när man tillagat tomaterna samt att de tillagade tomaterna skall intas tillsammans med nyttigt fett för att få ett bättre upptag. 
Exempel på nyttigt fett är kokosolja (i glasburk) och ghee

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...